HRVATSKI FUDBALSKI ČAS

Piše:    Dragomir Jovanović

(Hrvatska – Nemačka 2:1, Austrija – Poljska 0:1)

Hrvati su oduševili sve, čak i one koji ih ne vole, pobedom nad Nemačkom od 2:1. I ne samo pobedom, već igrom koja je bila fascinantno zrela, pa su Nemci, u Klagenfurtu, bili potpuno nemoćni. Golovima Srne u 24. i Oloća u 62. minutu, uz nekoliko propuštenih šansi, Hrvatska je dominirala celim tokom utakmice.

Selektor Hrvata, Slaven Bilić, postavio je odličnu taktiku: presing na stopere Nemaca, siguran pas po zemlji i pojačana igra po bokovima. Nemci nisu imali rešenje, a primetno je bilo, i dovoljnu motivaciju da se suprotstave izuzetno motivisanom protivniku. Sve što su učinili bio je gol Podolskog u 79. minutu.



Slavlje fudbalera Hrvatske posle drugog gola na utakmici protiv Nemačke
(foto: Fonet)

Slaven Bilić je očigledno ispravio grešku iz prve utakmice sa Austrijom, kada su njegovi igrači prepustili inicijativu protivniku, posle ranog vođstva. Ovoga puta Hrvati su celu utakmicu igrali daleko od svog gola. Ovom pobedom oni su obezbedili plasman u četvrtfinale. Nemci će verovatno proći dalje, jer u poslednjem kolu u „B“ grupi, dovoljan im je bod protiv Austrije, ali sa ovakvom igrom neće stići daleko.

Kad golman jedne ekipe, odbrani četiri puta iz stopostotnih šansi na početku utakmice, onda ta ekipa, ma kakva da je, mora da postigne gol. To se desilo u Beču na utakmici Austrija – Poljska, gde je briljirao golman Poljaka Boruc. On je potpuno izbacio iz takta Austrijance, a gol Gerera u 30. minutu, ih je dotukao. Ostatak utakmice protekao je u grčevitoj borbi obe ekipe. Austrija je izjednačila golom Vastića iz penala u poslednjem minutu utakmice.



Artur Boruc ovoga puta izgledao je kao nesavladiv (foto: Fonet)

Nije baš uobičajeno da se svira penal, zbog povlačenja za dres, u poslednjem minutu, ali domaćin je domaćin.

U „B“ grupi sve je moguće: Hrvatska (sigurno igraju u četvrtfinalu) ima 6, Nemačka 3, a Austrija i Poljska po 1 bod. Ako Austrija pobedi Nemačku plasiraće se dalje, pod uslovom da Poljaci ne pobede Hrvate sa četiri gola razlike. To je gotovo nemoguće, ali sačekajmo rasplet u poslednjem kolu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...