Utiče li seks na rezultate sportista?

M. Lazarević, PRAG

Neki sportisti i njhovi treneri veruju da seks snižava napetos, agresiju i želju za pobedom

Ne treba izbegavati seks uoči važnih sportskih takmičenja. To tvrdi veći deo lekara-naučnika koji se bave uticajem hormona na sportske rezultate, o čemu u poslednjem broju informiše časopis Klinikl džornal ov sport medsin (Clinical Journal of Sport Medicine).

Atletičari u Staroj Grčkoj su izbegavali seks uoči važnih takmičenja, sadašnji olimpijci apstiniraju čak i po nekoliko sedmica uoči nastupa na Olimpijadi. A slavni bokser Kasijus Klej, kasnije poznat kao Muhamed Ali, priznao je da je seksualno apstinirao minimalno šest nedelja pre mečeva.

Neki sportisti i njhovi treneri veruju da seks snižava napetos, agresiju i želju za pobedom. Iz tela im odlazi hormon testosteron koji tera organizam na veća sportska dostignuća. Ta teorije nije, međutim, prema lekarima koje citira ovaj časopis, dovoljno naučno proverena i traži šira i doslednija naučna istraživanja. 

U laboratoriji u kojoj radimo sa sportistima to jeste drugačije nego na takmičenjima na kojima najvažniju ulogu igra psiha, objašnjava u Čikago tribjunu (Chicago Tribune) Jan Šrir (Yan Shrier) sa Mekdžil (McGill) univerziteta. Zato se ne može utvrditi da li ima među sportistima pojedinaca kod kojih seksualni odnos može, nasuprot ovoj teoriji, imati stimulativan efekat.   

U tabor privženika seksa spadaju i i psoholozi sa Državnog univeziteta Kolorada koji se bave uticajem hormona na sportske rezultate. U svojoj studiji oni su utvrdili da, bar što se atletike tiče, seks nema skoro niakakav uticaj na rezultate. A može im samo pomoći u savlađivanju nervoze pre takmičenja.

O tome bi svakako nešto više mogao da kaže olimpijski pobednik u streljaštvu iz Atlante 1996. Australijanac Rasel (Russel) Mark kome je bilo onemogućeno da bude sa svojom ženom. Posle igara priznao je da tokom noći ipak tajno odlazio u sobu svoje žene...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...