TURSKA ZAVRŠNICA

piše   Dragomir Jovanović

(Hrvatska – Turska 1:1, penalima 3:1)

 

Niko ne može da planira da njegova ekipa uvek preokrene rezultat u poslednjim minutima utakmice, ali Turci, izgleda, imaju tajni recept. Prosto je neverovatno da su ponovo uspeli da u poslednjoj sekundi postignu gol i sebi obezbede penale iz kojih su prošli u polufinale.

Gledali smo najdosadnijih devedeset minuta na ovom prvenstvu. Ne samo zbog odsustva golova i pravih šansi, već i zbog „ziheraške“ igre obe reprezentacije. Jedino pravo uzbuđenje viđeno je u 17. minutu kada je Olić pogodio prečku.



Hrvatski navijači prate prenos utakmice protiv Turske  (foto: Fonet)

Hrvati su se oslonili na odbranu i kontranapad, ali nemaju pravog igrača u špicu za realizaciju. Uspeli su u više navrata da organizuju dobre kontre, ali bez rezultata. Turci su imali jalovu inicijativu na sredini, praktično bez šansi.

Produžeci su bili samo nastavak opredeljenja trenera da igraju oprezno do kraja. Kao da su svima penali bili u glavama od samog početka utakmice. Turska je bila za nijansu opasnija na samom početku sa nekoliko šuteva pored gola. Logično i umor je učinio svoje.

Oprezniji Hrvati su na kraju sačekali svoju priliku. U 119. minutu, posle velike greške golmana Turske Redžbera (bezpotrebno istrčavanje) Klasnić je postigao gol. Kratko su se radovali navijači Hrvatske. Na samom kraju utakmice, Turska je uspela da se spase neverovatnim golom Šenturka. Šutirao je iz očaja i pogodio sam ugao. Psihološka prednost je bila na strani Turaka. Usledili su penali.

Prvi je šutirao Modrić i promašio, začarao ga je golman Ruštu Redžber koji je, videlo se to, bio potpuno hladan. Arda Turan je pogodio za Tursku, kao i Srna za Hrvatsku. Strelac spasonosnog gola za Turke, Šenturk bio je više nego siguran. Zatim je promašio Rakitić i preostalo je samo da gol postigne Altintop i dovede svoju reprezentaciju na prag pobede. Pogodio je, a Petriću je golman Redžber odbranio šut.

Jedan detalj je presudio kod penala. Velika greška hrvatskog selektora Bilića koji je na kraju utakmice, umesto da spremi svoje igrače za penale, očajavao zbog izjednačenja Turaka i raspravljao se sa sudijama. Selektor Turske Fatih Terim radio je suprotno.
Psihološka pobeda Turaka koji će u polufinalu igrati protiv Nemačke.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...