TRI NEDELJE DO ISTORIJE

Nenad Radosavljević

Upravo toliko vremena preostaje do trke "Belmont Stakes", poslednjeg nadmetanja u najznačajnijem američkom konjičkom serijalu – "Triploj kruni".

Upravo toliko vremena preostaje do trke "Belmont Stakes", poslednjeg nadmetanja u najznačajnijem američkom konjičkom serijalu - "Triploj kruni". Brojni ljubitelji sporta u SAD i čitavom svetu sa nestrpljenjem očekuju odgovor na pitanje: "Da li je Big brown zaista toliko dominantan?"

Stvarno je mnogo dobar

Po svemu sudeći, bolji ždrebac nije se pojavio u Americi u poslednjoj deceniji, mada je čak šest trogodaca u prethodnih 11 sezona bilo u identičnoj poziciji, sa dve pobede u dva starta serije.



Mišel Nevih, jedan od jahača za vežbe, sa Big braunom

Big brown ne imponuje brzinom. Nije postavio nijedan brzinski rekord tokom kratke karijere. Njegovo najjače oružje je izuzetna sposobnost ubrzanja, koju je demonstrirao u Kentakiju i Merilendu. Nijednom nije bio u poziciji da vuče trku, ali je oba puta bio sjajan u poslednjim deonicama, nadmoćno pokazavši koliko može.

Na hipodromu u Baltimoru pobedio je sa više od pet dužina prednosti, još ubedljivije nego u Luisvilu. Mogao je i počistiti konkurenciju da Desorme nije odlučio da mu to ne treba, pa je usporio. I postupio je pametno. Svima je još na pameti tragedija Eight Belles, a kada vam je pod uzdama tako vredno grlo, takav rizik se jednostavno ne preuzima.

Big brown je osvojio još 600.000 dolara, produžio niz nastupa bez poraza i opravdao ulogu apsolutnog favorita na kladionicama. Podatak da je tog dana uplaćeno više od 73 miliona dolara za klađenje jasno ilustruje veličinu biznisa i američku pomamu za konjičkim sportom. Postignuto vreme nije ništa posebno, skoro sekundu i po sporije od rekorda staze. Da je konj trčao do granica svojih mogućnosti, vreme bi bilo znatno bolje, ali to nije bio prioritet.

Iza njega

Kada pobednik ima tri dužine prednosti, to je već ubedljivo. Sa pet i više dužina u odnosu na najbližeg rivala, postaje bespredmetno pričati o konkurenciji, jer je nije ni bilo. Ostala grla samo su trčala u istoj trci. Više od 112.000 gledalaca kraj staze moglo je da se uveri u to.

Poredak iza pobednika predstavlja malo iznenađenje. Precenjeni Gayego još jednom je pokazao da je potpuno van forme i vrlo brzo je, za samo dve nedelje, potpuno uništio reputaciju.

Behindatthebar nije trčao, pa je drugo mesto osvojio Macho again sa jahačem Žilijenom Leparoom. Tako je nastavio dobru seriju nastupa i pokazao da mu zemljana podloga izuzetno odgovara. Trećim mestom Icabad crane, kojeg je jahao Džeremi Rouz, još jednom je potvrdio da njegovi dobri rezultati više nisu neočekivani. Čak, iako je trener Moušn iznenađen njegovim trkama ove sezone.

U konkurenciji je bilo 12 grla. Sve trenere i jahače povezuje mišljenje o snazi i dominaciji pobedničkog ždrepca trke "Preakness Stakes". Najslikovitiji je bio Ken Mek Pik, trener četvrtoplasiranog grla Racecar rhapsody: "Još pre Kentakija, kada smo trčali protiv njega na Floridi, osećao sam da smo u društvu veličanstva".

"Protiv njega... iza njega ... on je čudo...", sada govore svi. Big Brown je najbolji konj kojeg je Kent Desorme ikada jahao, a Dutrou ikada trenirao. On će biti u centru pažnje u naredne tri nedelje.

Poslednji ispit

Šta se može očekivati u državi Njujork? Pre svega, to će biti najduža trka serije, na jednu i po milju. Taj podatak može biti bitan, ali i ne mora. Konji znaju da su ulaskom u ciljni pravac veoma blizu cilja. S obzirom na dužinu staze, u Belmontu će biti drugačije. Mora se trčati duže. Tada na scenu stupaju jahači, iskustvom, znanjem, kvalitetom...

S obzirom na renome, Desorme ne bi trebalo da dozvoli nikakvo iznenađenje. Već je nastupao u Belmontu, a ni vlasnici nisu od juče.

Big brown će vreme do trke provesti na tom hipodromu. Odmarati se, trčkarati i lagano trenirati na toj stazi. Sve u cilju pobede.

Konjički svet trideset godina čeka 12. osvajača "Triple krune". Bilo bi glupo ispustiti takvu priliku jednostavnim nečinjenjem. Vlasnici i trener Dutrou svesni su toga i preduzeće sve kako bi bili bliže trijumfu. Mnogo je lepše biti 12. pobednik, nego već sedmi "luzer" od 90-ih godina prošlog veka. Ako propuste priliku, pamtiće se samo kao još jedni u nizu, kao statistički podatak.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...