SUMNJIVO LICE

Dragomir Jovanović

Fudbalski izbori podsećaju na već opisane borbe lokalnih moćnika i sitnih interesa uz žal što o njima ne može da piše Branislav Nušić.

Milovan Đorić ili Nebojša Leković, Tomislav Karadžić ili Ilija Petković, Dragiša Binić ili Zoran Bingulac? Koga izabrati da vodi srpski fudbal? Samo na izgled ovi protivkandidati su suštinski suprotstavljeni, oni su bliski saradnici u prošlosti, članovi istih klubova ili stvarni tandemi koji su nikli iz interesa da se "muljanjem" a ne lobiranjem, kako oni moderno zovu svoj stil izborne borbe, ispliva iz taloga fudbalski i moralno satrvene i unazađene fudbalske Srbije.

Gde je bila tačka razdora mentora Đorića i nepoznatog jurišnika i političkog omladinca Nebojše Lekovića, kad je Đorić ovog fudbalskog laika izmislio, protežirao i dugi niz godina koristio kao "pejdžer" u sprovođenju svojih (nikad dobrih) namera? Sada su protivnici, nakon što je Leković propao kao Predsednik FSS u fudbalskoj koaliciji sa Crnom Gorom, i kao generalni sekretar Crvene zvezde. Leković predvodi Pokret za promene u kojem se navodno nalaze bivši fudbalski asovi Vladimir Jugović i Siniša Mihailović, koji, ako su pristali da ih zastupa Nebojša Leković, pokazuju svoje drugo ili pravo fudbalsko lice.

Kada su se fudbalski suprotstavili Karadžić i Petković, kad su bili epski tandem srpskog fudbala kao predsednik i selektor, koji je isto tako epski ili srpski propao na SP u Nemačkoj zbog ličnih interesa selektora i njegovog sina (slučaj naknadnog pozivanja Dušana Petkovića na SP) o kojem Ilija Petković nije hteo da govori a Karadžić stao u zaštitu selektora. Njih dvojica su nekako postali protivnici a kako i zašto su ovi pretendenti na "junački fudbalski presto", razdvojili svoja "dva oka u glavi" nikad nećemo saznati.

Na skupštini fudbalskog Saveza Beograda pojavilo se i sumnjivo lice! Pojavio se Zoran Bingulac, bivši fudbaler Crvene zvezde koji za deset godina nije odigrao ni jednu utakmicu za klub, bivši kratkotrajni fudbaler Veleža i Kvarca iz Vlaške. To što je kasnije bio ministar za sport i ambasador SRJ u Južnoj Africi, manje je bitno - on za to nije ništa kriv. Sumnjiv je što se odjednom pojavio i odmah postao kandidat Beograda (Šapčanin poreklom i ponašanjem) za predsednika FSS. Na toj skupštini predsednik (čitaj: sreski načelnik) postade Raka Đurović (autentični beogradski fudbaler iz Prizrena i Vrbasa) poznat kao komentator suđenja a manje kao sudija i, verujte na reč, šteta što zapisnik nije vodio pokojni Branislav Nušić, jer bi taj zapisnik bio scenario kojim bi se silno obogatila srpska humoristička pozorišna scena. Šta se dešavalo na skupštinama drugih regiona, možemo samo da zamislimo, ali vesti da su pobedili kandidati koji su imali bolje lobiranje (srpski: muljanje) dovoljno govore da bi tu najviše posla imao sreski pandur. Na istoku nije pobedio Dragiša Binić, autentični predstavnik tog regiona, baš kao što u Beogradu nije pobedio Stanislav Karasi, jedini Beograđanin u fudbalskom Beogradu. Dragiša Binić je ipak tandem sa Zoranom Bingulcem na izborima za predsednika a povezuje ih igranje u Crvenoj zvezdi. Doduše, Binić je bio deo najboljeg tima ovog kluba u istoriji, ali to njemu ne znači mnogo jer Bina više voli da ga doživljavaju kao najopasnijeg Kruševljanina.

Kako se iskristalisala ova uvažena grupa ljudi, manje je bitno, jer je od toga bitnije gde su ljudi koji trenutno nisu uvaženi, a imaju znanje i ugled u fudbalskom svetu. Na listi kandidata nisu, nema ih ni među skupštinskim delegatima, ni u klubovima. Umesto njih na listama su sve sama sumnjiva lica, sreski načelnici, tu je i Vića i Josif iz Trbušnice. . . Jedino još nedostaju panduri.

Da bi prognozirali ko će postati predsednik FSS, moramo prvo utvrditi "čije pismo miriše na promincle", jer u Srbiji nikad nije onako kako izgleda i niko ne misli onako kako govori. Vest da je Ljubomir Fejsa potpisao za Partizan za 1.200.000 evra uz obavezu da Nikoli Džombi njegovom dosadašnjem "vlasniku", pripada i 50% od narednog transfera, definitivno miriše na promincle. Predsednik Partizana Tomislav Karadžić je aminovao uz prethodno javno zagovaranje tog, po svemu za njegov klub, nepovoljnog transfera. Kakve to veze ima sa izborom Tomislava Karadžića za predsednika FSS? E, to je posao za sreskog pandura!


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...