SRPSKI ADUTI NA “ROLAN GAROSU”

Nenad Radosavljević

Srbija definitivno nije teniska velesila, iako ceo svet zna za Anu, Jelenu i Novaka

Na najznačajnijem stadionu kontinentalne Evrope počeo je teniski turnir. Turnir u Francuskoj je najvažnije svetsko takmičenje na šljaci i simbolizuje završetak sezone na toj podlozi. Srpski teniseri i teniserke, ovoga puta sa znatno većim ambicijama nastupaju na drugom “Gren Slem” turniru u ovoj godini.

Borba za poziciju broj 1

Nakon povlačenja najbolje teniserke sveta, Belgijanke Žastin Enan, vodiće se velika borba za laskavo zvanje njene naslednice. Trenutno je na toj poziciji Ruskinja Šarapova, ali će pobednica ovog turnira, zauzeti 1. mesto na WTA listi od druge nedelje juna.

Naši aduti su dobro poznati. Na krilima prve pobede u 2008. godini u Pariz stiže Jelena Janković. Na turniru u Rimu, Jelena je prilično lako trijumfovala. U finalu je bila bolja od francuskog čuda, Aliz Korne sa 2:0. Mlada Francuskinja je na putu do finala eliminisala Ruskinje Kuznjecovu i Čakvetadze, ali je bila nejak protivnik 3. teniserki sveta.

U ovoj sezoni, Jankovićeva je osim pobede na rimskoj šljaci, izgubila u finalu Majamija i dogurala do polufinala u Melburnu, Dubaiju i Indijan Velsu.

U 1. kolu igraće protiv Rumunke Nikulesku, 86. igračice na svetu, koja se kroz kvalifikacije probila u glavni žreb.

Ana Ivanović je prošle godine poražena u finalu, kada je Enan jednostavno bila prejaka. U odsustvu Belgijanke, Ana je drugi nosilac i druga igračica sveta, medjutim, Beograđanka sa prebivalištem u Bazelu, ne blista u 2008. godini.



Ana na naslovnoj strani najnovijeg broja časopisa Sports Illustrated

Dozvolila je sebi taj luksuz da izgubi na startu turnira u Rimu, iako je bila 1. nosilac. To se u teniskom svetu ne događa preterano često i potpuno je bezveze da igračica koja pretenduje na mesto najbolje bude u toj ulozi. Bugarka Pironkova pobedila je Anu i upozorila je da niko ne gubi samim izlaskom na teren, već na terenu mora biti nadigran.

Ana i Jelena imaju sličan bilans u ovoj sezoni. I Ana je osvojila jednu titulu - u Indijan Velsu, ukupno šestu u karijeri. Igrala je u finalu “Australian Opena”; plasirala se u polufinale Sidneja i Berlina. Sa velikim ambicijama zaigrala je na “Rolan Garosu” i u reprizi prošlogodišnjeg okršaja, na startu je ponovo eliminisala Šveđanku Arvidson sa 2:0. U 2. kolu igraće protiv Čehinje Safarove.

Ukoliko ne bude neprijatnih iznenađenja, Ana i Jelena će se u četvrtfinalu nameriti na sestre Vilijams, a njihov međusobni okršaj moguć je u polufinalu.

Četiri musketara

Mušku ekipu predvodi treći nosilac Novak Đokovic. Mnogo teže nego što se očekivalo preskočio je prvu prepreku, Nemca Gremlmajera. U sledećem kolu igra protiv španskog autsajdera Migela Anhela Lopeza i ne bi trebalo da ima većih problema do polufinala. A tamo će ga sačekati “kralj šljake” Rafael Nadal.

U ovom trenutku, Nadal je sinonim za sve “naj” na toj podlozi. Tri učešća, tri pobede na “Rolan Garosu”. Trn je u oku Švajcarcu Federeru. Da njega nema, Rožer bi već osvojio “Gren Slem”, ovako dobije packu svakog maja u Parizu i tako od 2005. godine. Prošle nedelje Nadal je savladao Noleta u polufinalu Hamburga. Zatim je u finalu bio bolji od Federera i osvojio 26. turnir u karijeri.



Meč Rolan Garos turnira Novak Đoković (Srbija) - Denis Gremelmajr (Nemačka)
(foto: Fonet)

Takvog igrača Đoković bi trebalo da pobedi da bi poboljšao prošlosezonski domet, igranje u polufinalu.

Preostali Srbi u singlu nemaju ovakav potencijal. Uostalom, dvojica su eliminisana na startu. Tipsarević je prvi put bio nosilac na velikom turniru, ali mu to nije pomoglo da ostavi dobar utisak. Ekvadorac Lapenti ga je nadigrao bez većih problema i na pravom mestu se revanširao za nedavni poraz.

Boris Pašanski se dva seta držao protiv Španca Almagra. U trećem se predao i za čas izgubio. Istini za volju, Španac je 19. nosilac, pa je ishod očekivan. Viktor Troicki igra protiv bolje rangiranog rivala Francuza Žikela i u meč ulazi kao blagi autsajder.

Veliki izgledi u dublu

Možda najrealnije izglede za dobar rezultat u Parizu ima odlični dubl igrač Nenad Zimonjić. Sa partnerom Danijelom Nestorom osvojio je turnir u Rimu. U finalu su savladali najbolji par sveta, braću Brajan. Na osnovu tog uspeha, postavljeni su za druge nosioce, pa ih Amerikanci mogu dočekati samo u finalu, ako i jedni i drugi stignu do kraja.

I Zimonjiću je to bila prva titula ove godine, 19. u karijeri. Druga prilika za osvajanje 20. titule biće i igra u mešovitom paru sa Slovenkom Srebotnik.

Nismo velesila, al’ mnogo smo jaki

Srbija definitivno nije teniska velesila, iako ceo svet zna za Anu, Jelenu i Novaka. Za takav status nedostaju nam mnogo bolja infrastruktura, treneri, turniri, novac ... Sada se, sticajem brojnih srećnih, sudbinskih okolnosti, poklopilo da su naši najbolji igrači bitan faktor u svim takmičenjima. Ko zna kada će ponovo biti tako, pa dok traje uživajmo i navijajmo. Iz sve snage.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...