ŠPANSKA ŠEVA

piše:    Dragomir Jovanović

(Rusija – Španija 0:3, Ćavi 50’, Guiza 73’, Silva 81’)

Španija je u finalu jer je u duelu sa Rusijom pobedio fudbal. Ko god počne da se bavi fudbalom, u stvari želi da igra kao španski reprezentativci. Rusi su dobro prošli jer su im Inijesta, Ćavi, Fabregas, Silva i društvo, sakrili loptu - posebno u drugom poluvremenu. U pojedinim momentima Rusi su samo gledali kako igraju "majstori" i faulirali, kad su smatrali da španska igra prelazi granice sportske pristojnosti. Dobra lekcija svima koji fudbal posmatraju kao atletsku disciplinu - jer Fabregasovo dodavanje kod drugog gola bila je poezija a ne proza. Bože, daj da se fudbal razvija putem koji idu Španci!


Španski navijači (foto: Fonet)

Oba trenera su uradila sve što su mogli, s tim što je vremešni Luis Aragones mogao šta je hteo a Gus Hidink je mogao samo da gleda. Nije u pitanju razlika u klasi već razlika u shvatanju ove igre, jer fudbal je u stvari samo igra, nikako šablon.

Može se reći da je utakmicu preokrenuo ulazak Fabregasa umesto Vilje, koji je pojačao sredinu terena ali, suštinski, nije strategija doprinela pobedi Španije već kvalitet. Naravno da su Španci posebnu pažnju obratili na Aršavina i, u stvari, demistifikovali njegovu fudbalsku genijalnost.



Navijači Rusije (foto: Fonet)

Rusi su svoj maksimum dali protiv Holandije koja im je "ušla u mašinu" ali su protiv Španije ipak igrali protiv ekipe koja im je već jednom dala četiri gola u grupi. To iskustvo sprečilo je Ruse da jurišaju ka golu protivnika, jer su znali da bi im se desilo ono što im se desilo na kraju utakmice. Takvo opredeljenje Rusije uslovilo je nešto manje kvalitetno prvo poluvreme. U drugom je sve došlo na svoje mesto.

U nedelju igraju Nemačka i Španija. Obavezno budite uz televizore i navijajte za Španiju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...