RUŠENJE VIMBLDONSKIH TRADICIJA

Nenad Radosavljević

Nadal je u meču koji je trajao skoro 300 minuta, prvi put na travi pobedio Švajcarca

 

Završen je još jedan turnir u Vimbldonu. Najpoznatije i najprestižnije okupljanje svetskih teniskih zvezda i epizodista, kadrih i željnih da iznenade, pune dve nedelje bilo je u centru pažnje ljubitelja sporta. Desila su se i velika iznenađenja, rušile se tradicije i možda rađale nove.

Svakako najveće ime turnira je Rafael Nadal, čovek koji je sa trona skinuo petostrukog uzastpnog šampiona, Federera. Drugu, manje važnu, ali nama bitniju tradiciju uspeo je da prekine Nenad Zimonjić. U trećem finalu karijere, konačno je osvojio Vimbldon.

„Kralj šljake“ protiv „kralja trave“

Svet je očekivao i priželjkivao to finale. Svi su bili ubeđeni da će meč biti teniska poslastica, ali je viđeno - prevazišlo očekivanja. Nadal je u meču koji je trajao skoro 300 minuta, prvi put na travi pobedio Švajcarca. Balansirao je Federer na tankoj niti poraza celim tokom meča, uspeo da se vrati u igru i da na trenutak sebe vidi kao novog rekordera. Međutim, vimbldonski suton pamtiće do kraja života. Nadal ga je definitivno udaljio od cilja – šest uzastopnih pobeda u Vimbldonu; prekinuo je sjajnu seriju od 65 uzastopnih pobeda na travi i naneo mu najteži poraz karijere.
 


Posle briljantno osvojenog „Rolan Garosa“, Nadal je ponovo u finalu nadigrao Federera. S tom razlikom, što ovo finale može biti prelomna tačka u karijerama dvojice asova.

Veliki čovek iz Beograda

Posle dva neuspeha u finalima, Nenad Zimonjić je konačno pobedio u Vimbldonu i tako osvojio prvi „gren-slem“ turnir u igri parova. Medijski najmanje eksponiran srpski as, zvezdane trenutke karijere živi u paru sa Nestorom. Ne proživljava ih na kratko, jer ti trenuci traju skoro čitave sezone. Posle poraza u finalu Pariza, maestralnom igrom osvojili su London.

Odranije se znalo da je Zimonjić odličan dubl igrač. Tokom karijere, nekoliko puta je menjao partnere da bi tek u paru sa vrhunskim igračem Danijelom Nestorom, pokazao koliko zaista može. Kanađanin je osvojio apsolutno sve, jedan je od šestorice igrača koji su trijumfovali na svim „gren-slem“ turnirima, olimpijski je pobednik i trenutno prvi dubl igrač sveta. Zimonjić je osvojio ukupno 21 titulu, ali je vimbldonsko slavlje tek prvo u „superligi“.

Protiv Bjorkmana i Ulijeta Beograđanin je, uprkos naprsnuću levog zgloba, odigrao meč karijere i tako nastavio fascinantan niz srpskih uspeha u 2008. godini. Dve pobede u singlu: Đoković u Melburnu, Ivanovićeva u Parizu i dubl trijumf Zimonjića u Vimbldonu.

Srpska razočaranja

Niska uspeha je nastavljena, ali su razočaranja mnogo veća, pogotovo u ženskoj konkurenciji. Srbija je imala prva dva nosioca, prevedeno - otvoren put do međusobnog okršaja u finalu, pod uslovom da Ana i Jelena odigraju maksimalno dobro.

Ipak, od toga nije bilo ništa. Još jednom se videlo da je povlačenjem Belgijanke Enan, ženski tenis izgubio dominantnu figuru, pa tako prvih sedam-osam igračica manje više ravnopravno ulaze u trku na svakom turniru. Potvrda toga je eliminacija prva četiri nosioca u prvoj nedelji turnira. Tada je svima koji poznaju tenis bilo jasno da samo sestre Vilijams mogu osvojiti Vimbldon. Tako i beše, u međusobnom duelu starija Venus osvojila je peti pobednički pehar.

Samo zahvaljujući kiksu Ruskinja, Srpkinje su ostale na čelu WTA liste. Porazi od znatno slabije rangiranih igračica garantuju rikverc pravac, ukoliko se ponovo budu desili.

Muška priča

Đoković je posebna priča. Velika očekivanja, usta puna slatkih najava i surovo prizemljenje u režiji Marata Safina, već u 2. kolu. Kvazi uteha i njemu i nama je plasman Rusa u polufinale, posle mnogo godina. Đoković definitivno može mnogo, ali još nije uspeo da ustali kvalitet igre na potrebnom nivou. Dok to ne učini, moraće da se pomiri sa tim da ga u medijima hvale kad pobeđuje, a kude kada gubi. Pogotovo, ako gubi tako lako kao u Vimbldonu. Kao trećem igraču sveta, to mu apsolutno ne priliči.

Janko Tipsarević nije razočarao. Ponovo je odigrao veoma solidno, zabeležio tri pobede i bio na domak prvog plasmana u četvrtfinale na „gren slem“ turnirima. Meč 4. kola protiv Nemca Šitlera trajao je dva takmičarska dana. Povređeni Srbin poražen je sa 3:1 i Nemac je stigao do polufinala. A tamo su već bili Federe i Nadal.

Pouke i očekivanja

Uprkos lošijim rezultatima u singlu, teniseri ostaju prvi srpski kandidati za medalje na Olimpijskim igrama u Pekingu. Svi će se takmičiti i veoma je realno da Srbiji donesu barem jednu medalju, a možda i više od toga. To se od njih očekuje.

Što se pouka tiče, definitivno moraju da nauče da igraju kao šampioni. U tome i jeste osnovna razlika između igrača koji su na vrhu trajali godinama i onih koji bi blesnuli tek godinu il’ dve. Ovih drugih je mnogo više, ali se mnogo kraće pamte.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...