PROKLETSTVO BELMONTA

Nenad Radosavljević

Neuspeh apsolutnog favorita Big brauna u pokušaju da osvoji „triplu krunu“ u američkom konjičkom sportu, uspeh Da Tare (na fotografiji)

Te večeri u Americi glavna sportska vest nije bila pobeda ždrepca Da Tara u Belmont Parku, već neuspeh apsolutnog favorita Big browna u pokušaju da osvoji „triplu krunu“. Dakle, desilo se upravo ono što se najmanje očekivalo. Staza u Elmontu ponovo je uzela svoj danak i zaustavila još jednog šampiona na putu ka posebnom mestu u istoriji konjičkog sporta.

Šta se dogodilo?

Sve je nagoveštavalo laganu pobedu favorita. Šanse su dodatno porasle kada se pred sam start iz trke povukao glavni rival na papiru Casino drive, zbog problema sa kopitom. Tada je oko 95.000 hiljada gledalaca na hipodromu Belmont Park očekivalo sigurnu pobedu favorita. A onda ...



Da Tara (levo) pretiče Big brauna   (foto: Njujork tajms)

Desorme je u poslednjoj krivini poterao ždrepca, ali on ne odgovara. Jahač shvata da konj ne može i popušta, usporava. Na kraju, Big brown je poslednji – deveti, a pobednik je Da Tara. Svakom se desi loš dan, svako mora jednom da izgubi, ali zašto baš u najvažnijoj trci karijere? U čemu je ironija poraza?

Pre svega, u činjenici da je najboljeg konja pobedio najslabije rangirani učesnik trke. Jeste da je konačan ishod trke rezultat trenutne nemoći pobednika Kentakija i Baltimora, pa je poslednje mesto nerealni pokazatelj kvaliteta. Ipak, do trijumfa je stigao konj sa samo jednom pobedom u karijeri, grlo sa izuzetno skromnom zaradom od 64.000 dolara, nasuprot sedmocifrenom kontu favorita. Da Tara se kotirao 38/1 i trijumfovao u trci života. Ko zna kada će, ako uopšte ikad ponovo bude pobedio u trci klase 1, kakav je bio „Belmont Stakes“.

Do te prilike vlasnik Robert La Penta i trener Nik Zito mogu da likuju.

Majstor kvariš

Trener pobednika, Nik Zito nije nepoznato ime u konjičkom sportu. Trenirao je i pobednike „Kentaki Derbija“, ali je deo reputacije stekao zahvaljujući uspesima autsajdera. I to, u posebnim prilikama.



Nik Zito drži konja za uzdu i Alan Garsija, džokej    (foto: Njujork tajms)

Slično se desilo pre četiri godine, samo sa drugim likovima. I tada je autsajder, sa kvotom 36/1 pomrsio račune velikom favoritu. I tada je favorit ostao bez „triple krune“ u poslednjoj krivini. I tada je, kao i sada, Zito pripremio grlo da ide do kraja, na pobedu , bez obzira što je neko drugi u prilici da osvoji najvažniji trogodački serijal na svetu.

U konjičkom sportu nema kalkulisanja. Sve je biznis; svaki plasman, pobeda donose novac, ako ne sada, onda kasnije kada pastuv počne da prenosi gene novim generacijama. Svaki dolar je podjednako važan i nema mesta emocijama. Uostalom, i Zito je lakonski prokomentarisao pobedu: “Takav je ovo sport. Ima mnogo iznenađenja“.

Razlozi neuspeha

Odmah nakon trke, spekulisalo se da je povreda kopita razlog neuspeha favorita, ali je glavni veterinar hipodroma to opovrgao. Kao mogući razlozi navode se i velika vrućina, odustajanje od uobičajene taktike trčanja spoljnom linijom, atmosfera na hipodromu, velika buka...



Da Tara ubedljivo vodi  (foto: NYT)

Možda je sve pomalo doprinelo porazu. A možda Big brown nije „stejer“ – dugoprugaš. Biće da je milja ipo previše za njega. Nikada pre nije trčao tu distancu i veliko je pitanje da li će se ponovo okušati na trkama dužim od 2.200 metara. Naravno da je sve moguće. On je, ipak veliki šampion. Prethodne titule i dosadašnje pobede niko mu nikada neće moći oduzeti.

Poslednja prepreka

„Belmont stakes“ tako opstaje kao poslednja prepreka na putu ka večnoj slavi. Big brown je 19. grlo koje je posrnulo u dugoj istoriji serijala.


Desorme i Big braun posle poraza   (foto: NYT)

Nije džabe poslednja trka najduža i najteža. U nešto više od mesec dana treba pobediti na tri različite distance. To je kao da od atletičara tražite pobede u potpuno različitim disciplinama, kao što su 400 i 800 metara. I zbog toga je samo 11 grla u istoriji osvajalo „triplu krunu“. Zato se na novog pobednika čeka 30 godina i zato je ovo najteža i najprestižnija trogodačka serija na svetu. Nije sve u novcu, ali se sve vrti oko njega.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...