PORTUGALIJA PROŠLA, ŠVAJCARSKA ISPALA

Piše:   Dragomir Jovanović

(Češka – Portugalija 1:3, Švajcarska – Turska 1:2)

Portugalci su pobedili Češku sa 3:1, golovima Deka u 8, Ronalda u 63. i Kvarežme u 91. minutu, dok su Česi golom Sionka u 18. minutu, uspeli samo da pokvare raspoloženje fudbalskim sladokuscima koji, nesumnjivo navijaju za Portugaliju.



Portugalci slave gol Deka  (foto: Fonet)

Ponovo smo gledali fudbalski talenat kako vodi bitku, ovoga puta, protiv fudbalske discipline i trčanja iz nadaleko čuvene Češke škole fudbala. Vođa talenata, na utakmici u Ženevi, bio je Kristijano Ronaldo i potvrdio da je prvi kandidat za igrača ovog Prvenstva Evrope. Videli smo, međutim i slabosti Portugalije, sa kojima neće moći da se izbori, recimo, protiv Nemačke. Taj pad u igri posle prvog i drugog postignutog gola, ovi fudbalski umetnici moraju da eliminišu ukoliko misle o tituli. U takvim momentima prava ekipa mora mirnoćom i disciplinom da zadrži prevlast na sredini terena, a Portugalci imaju igrače za takvu igru. Ali ko će im zameriti, kad u dve utakmice, dva puta potvrde pobedu, golovima posle fantastičnih kontranapada?

Česi su veoma kvalitetna reprezentacija koja zna šta hoće na terenu ali im fale igrači poput Poborskog. Ukoliko prođu grupu, nekom će napraviti grdne probleme u četvrtfinalu.



Jakin, Švajcarac turskog porekla postiže jedini gol za Švajcarsku  (foto: Fonet)

Švajcarci i Turci vodili su borbu bez garda po svim vremenskim uslovima. U jednom trenutku teren u Bazelu je ličio na bazen što je svakako omelo Turke da naprave prednost. Ovako, povela je Švajcarska golom Turčina Hakana Jakina u 32. minutu, dok je ogromni i spori njegov zemljak iz protivničke ekipe, stoper Četin jedva vadio noge iz blata. Kiša je bila najveći protivnik fudbala. Turska je izjednačila u 55. minutu golom Šenturka, i do kraja se vodila bespoštedna borba. Utakmica je odlučivala o ispadanju sa Prvenstva, pa je malo bilo racionalne igre. Turci su grešili jer su, umesto da igraju, prihvatili švajcarsku trku.

Pravdu je ipak doneo Arda Turan u 92. minutu i tako ostavio Tursku na Prvenstvu. Švajcarci su ispali ali im je ostalo zadovoljstvo zbog dobre organizacije dela ovog šampionata.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...