PAKET MERA PROTIV HULIGANSTVA

M.K.

Poljska u susret Evropskom prvenstvu u fudbalu 2012 – strožije prema izgrednicima na stadionima (foto: Poljaci odavno imaju probleme s fudbalskim navijačima ali su oni dostigli vrhunac ove godine u maju na finalu kupa u Bidgošću)

U Poljskoj je konačno, posle dugih priprema, prihvaćen takozvani antihuliganski paket mera koji ima za cilj da poboljša bezbednost na velikim sportskim događajima. Glavni razlog za donošenje ovog paketa zakona, koje je krajem septembra potpisao predsednik Bronislaw Komorowski, jeste Evropsko prvenstvo u fudbalu (Euro 2012) koje će ova zemlja organizovati iduće godine zajedno sa susednom Ukrajinom, a na kome će se mnogo strožije nego dosad postupati prema izgrednicima.



Fudbalski savez Poljske 15. maja ove godine odlučio je da se do kraja sezone sve
utakmice igraju bez navijača gostujućih timova. To je bila reakcija na skandal u
Bidgošću 5. maja kada su navijači klubova Legija iz Varšave i Leha iz Poznanja, 
posle finalne utakmice Kupa Poljske, demolirali stadion, napali novinare i televizijske
ekipe, potukli se međusobno i sa policijom, i to u prisustvu delegata UEFA koji su
došli da vide kako je Poljska spremna za Prvenstvo Evrope u fudbalu, koje će
organizovati zajedno sa Ukrajinom 2012. godine


Sve nasilnike i uopšte izgrednike čeka suđenje na licu mesta tj. na stadionima. Za sudove će biti izdvojene i pripremljene odgovarajuće prostorije. Procesi će moći da se održavaju i putem video-konferencija. Huligani, kojima je zabranjen pristup na stadione, moći će utakmice da prate samo iz svojih domova. Kontrola da li se toga pridržavaju vršiće se preko tzv elektronskih lisica, narukvica ili na skočnom zglobu, koje su spojene sa monitoring uređajem.

Biće kažnjivo unošenje svih opasnih predmeta, kao što su mačete, noževi, tzv bokseri, što će se detaljno kontrolisati na ulazu u stadion. Na taj način sprečiće se situacije u kojima se poljska policija dosta često nalazila kada je morala sa stadiona da evakuiše na desetine hiljada ljudi. Za takvo nešto ubuduće počiniocima preti kazna do osam godina zatvora.



Navijači skoro svih poljskih fudbalskih klubova u Varšavi su održali u februaru ove
godine miting podrške protivnicima otcepljenja naše južne pokrajine - Kosova i Metohije


Mnogi se još ne mogu pomiriti sa tim što je novim zakonom dozvoljeno da se na stadionima prodaju pića s maksimalnim sadržajem alkohola od 3,5 posto.Taj uslov ne ispunjavaju ni piva tako da će se u dogovoru sa UEFOM, osigurati da ni na ovom, kao ni na prethodna dva šampionata, neće biti piva na stadionima.

Fudbalsko prvenstvo će se održati od 8. juna do 1. jula iduće godine u četiri poljska i isto toliko ukrajinskih gradova. Poljska želi da donošenjem i primenom antihuliganskih zakona pre evropskog šampionata pokaže da može i ume da izađe na kraj sa nasiljem na stadionima. U proleće ove godine izgredi poljskih rowdiesa u Poljskoj i inostranstvu, koji su posle toga proglašeni za najgore na svetu, bili su takvi da su škodili čak i ugledu zemlje i izazvali strahovanja pred glavni evropski fudbalski događaj.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...