OSAM NABOLJIH

piše:    Dragomir Jovanović

(Rusija – Švedska 2:0, Grčka – Španija 1:2)

Gus Hidink je izuzetan trener. Selektor Rusije je bio prevaga u izjednačenom kvalitetu dve reprezentacije, pa je njegova ekipa ofanzivnom taktikom, najpre povela protiv Švedske sa 1:0 (Pavličenko 24’) a zatim ofanzivom branila vođstvo, i povela sa 2:0 golom Aršavina u 50. minutu.

Rusi su iskoristili sve svoje vrline, pre svih brzinu i kolektivnu igru, nasuprot Švedske koja se oslanjala samo na indisponiranog i povređenog Ibrahimovića. Švedska je bila suočena sa veoma disciplinovanom grupnom i timskom taktikom Rusije koji su sjano pokrivali i prostor i protivničke igrače, vršeći presing na protivničkoj polovini uz obavezno obezbeđenje u odbrani.



Navijač Švedske  (foto: Fonet)

U drugom poluvremenu Šveđani su pokušali da učine nešto više, ali tek posle dva primenjena gola. Njihova strategija da od početka brane nerešen rezultat, bila je pogrešna jer je razigrala Ruse, koji su, ako ništa drugo, brža ekipa. Iz takve situacije, do kraja utakmice, Rusi su napravili bezbroj kontranapada i pravo je čudo da nisu postigli više golova. U četvrtfinalu Rusi će igrati protiv Holandije.

Španci su, kao što se i očekivalo izveli drugi tim. U neopterećenoj igri poveli su Grci golom Haristeasa u 42. a izjednačili Španci preko De la Reda u 61. minutu. Na kraju su zabeležili i treću pobedu za redom golom Gaize u 88. minutu. Grci se vraćaju kući a Španiju čeka červtfinale sa Italijom.



Navijačica Grčke

Ovim utakmicama završena su takmičenja po grupama. Gledali smo uzbudljiv fudbal, koji je potvrdio da su najviše pokazale reprezentacije sa najviše motiva a najmanje one koje u svojim redovima imaju najviše igrača iz najjačih evropskih klubova. Holandija je impresionirala sve a njoj se pridružila Hrvatska koja je, u odnosu na svoj kvalitet, postigla fantastične rezultate. Nakon utakmica po grupama, takmičenje postaje eliminaciono što će iziskivati i poseban kvalitet – psihičku stabilnost ekipe. Najiskusnija reprezentacija na tom planu je Italija.

U četvrtfinalu će igrati: Portugalija-Nemačka (19.6.), Hrvatska-Turska (20.6.), Holandija-Rusija (21.6.) i Španija – Italija (22.6.). U polufinalu će igrati pobednici prve dve i druge dve utakmice.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...