NEMAČKA POBEDA NA TURSKI NAČIN

piše:    Dragomir Jovanović

(Nemačka – Turska 3:2, Boral 22’, Švajnštajger 26’, Klose 79’, Šenturk 86’, Lam 90’) Turski i nemački navijači na trgu u Štutgartu

Nemci su u finalu, zahvaljujući pobedi na turski način – u poslednjem trenutku utakmice. Filip Lam je čovek preokreta u 90. minutu, nakon što je specijalista za turske preokrete, Šenturk izjednačio na 2:2 u 86. minutu. Turci su učinili sve da još jednom iznenade celu Evropu, ali nisu uspeli.



Navijač u Hamburgu prati utakmicu Nemačka - Turska (Fonet)

Odlično je Fatih Terim postavio igru Turske na utakmici u BAzelu. Presingom na polovini Nemačke, nije dozvolio da protivnik organizuje akcije. Iz takve igre Turci su poveli golom Borala (22’), posle nekoliko izglednih prilika.

Nemci su se brzo vratili u igru, greškom Turaka koji su se povukli, ali to je stvar mentaliteta. Gol je, posle odlične akcije Podolskog, postigao još bolji Švajnštajger (26’). U drugom poluvremenu, iako su Turci imali inicijativu, na asistenciju Filipa Lama, Klose je doveo Nemačku u vođstvo (79’). Sve je nagoveštavalo, već viđenu tursku završnicu, ali su Nemci ipak uspeli da oni poslednji postignu gol i poraze „fanatike“.

Fatih Terim, bez sumnje, odličan trener imao je brojne kadrovske probleme ali, čini se, i nedovoljno pripremljenu ekipu za najveće domete. U četvorouglu: tehnika, taktika, fizička priprema i psihologija, i ova utakmica je pokazala da je psihološka pripreme dominantna u savremenom fudbalu. Visok cilj i adekvatna priprema, sa svim metodama psiholoških treninga, pobeđuje u utakmici jednakih ili približno jednakih ekipa. Nemci su to odavno shvatili a videli smo da nisu, recimo, Portugalci.



Štutgart  (Fonet)

U finale se plasirala Nemačka, kao i uvek, iako nije oduševila igrom, osim one koji vole prosečne i uporne. Turska je osvojila simpatije i pokazala da se na nju u budućnosti mora ozbiljno računati.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...