NEMAČKA POBEDA

piše :   Dragomir Jovanović

(Portugalija – Nemačka 1:3)

Portugalija nije uspela da pobedi Nemačku jer nije pronašla način da svoju igru disciplinuje, što je neophodno svakom ko želi da bude bolji od Nemaca. Na svoj način, samouvereno, koristeći sve svoje potencijale i mane protivnika, Nemačka je još jednom pokazala takmičarsku snagu.



Nemački navijači u Kelnu prate prenos  (foto: Fonet)

Nemci su vodili sa 2:0 (Švajnštajger 22’, Klose 26’) nakon presinga na srednji red Portugalije čime su sprečili njihov lak pas i brz prolaz do gola. Zatvorili su im levu stranu gde se nalazio Ronaldo i uspeli da iskoriste slabosti u odbrani protivnika. Osnovna mana Portugalije je disciplina u igri, posebno u odbrani, a naročito kod prekida. Kod prvog gola nisu ispratili ubacivanje Švajnštajgera posle kontranapada, a kod drugog su ostavili same igrače Nemačke kod slobodnog udarca.

Ipak, postigli su gol (Nuno Gomeš 40’) posle jednog od retkih napada preko Ronalda. Pokazali su u još nekoliko akcija da mogu lako da nadigraju odbranu protivnika.

Drugo poluvreme je pokazalo ono čega su se ljubitelji igre Portugala pribojavali. Nemci su ih ugušili disciplinovanom igrom na sredini terena. Postavili su odbranu na trideset metara i plitkom formacijom „skratili teren“. Portugalci su uporno pokušavali kroz sredinu i nisu uspeli.

Kazna je stigla na isti način kao kod drugog gola. Ponovo slobodan udarac, i ponovo prebačena odbrana Portugala, što je iskoristio Balak i glavom postigao gol u 61. minutu. Nakon vođstva, Nemačka je odbranu pomerila na šesnaest metara a Portugalci su počeli da soliraju. Izgubili su dosta vremena i gol je postigao Postiga tek u 87. minutu.

Nemci su pobedili i plasirali se u polufinale. Potvrdili su nepisano pravilo: drugi igraju - Nemci pobeđuju.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...