NE IDE PO PLANU

N. Radosavljević

Da li će iko osvojiti medalju za Srbiju?

Ekipni sportovi oduvek su bili jača strana srpskog sporta. Košarkaši, rukometaši, vaterpolisti, odbojkaši, nekad davno i fudbaleri. Dičili smo se da smo nacija sa izrazitim smislom za timsku igru i kolektivni duh, pa nam pojedinačni sportovi znatno manje leže. Bila su to vremena kada se uopšte nije postavljalo pitanje da li ćemo osvojiti neku medalju, već samo koliko napora treba uložiti na samom takmičenju da bi medalja bila oko vrata. Da li su ta vremena prošla? Ili, još bolje, da li su svi spremni otputovali u Peking.

Za fudbalere znamo da nisu. Oni ne zaslužuju ni ime da im se pomene. Šta se događa sa ostalima?

Vaterpolisti bi trebalo da osvoje medalju. Po svim prognozama i rezultatima u poslednjih nekoliko godina. Bez obzira što u timu nema Ikodinovića i Nikića. U finalu prvenstva Evrope izgubili su od Crnogoraca. Tada se govorilo da je takmičenje u Pekingu primarni cilj, ali se to za sada nekako ne vidi. Na startu su, dosta traljavom igrom pobedili Nemce, a tok meča sa Hrvatima je posebna priča.

U dve četvrtine primili su osam, a dali samo jedan gol. Način na koji su igrali i izgubili ne daje im pravo na nadu da mogu da osvoje medalju. Pod hitno moraju zaigrati mnogo bolje. Na stranu što su poraženi, svako može da ima loš dan. S tim što je njihov dan bio takav da nije ni trebalo da ustaju iz kreveta. Sada je jasno da od direktnog plasmana u polufinale neće biti ništa. U preostalim mečevima u grupi sa Italijom, Kinom i Sjedinjenim Američkim Državama treba da se izbore za dva mesta koja vode u četvrtfinale. To ne bi trebalo da bude teško. Sankcija za poraz od Hrvata, za sada je dodatni meč u četvrtfinalu. Blaga je to kazna za ljude koji potajno žele zlato.

Odbojkaških 0:2

Odbojkaši su u mečevima sa direktnim rivalima za visok plasman doživeli dva uzastopna poraza. Tome se malo ko nadao, bez obzira na rejting protivnika.
 

Srbija izgubila od Brazila  (foto: Fonet)

Sada se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer bi svaki sledeći neuspeh mogao da znači oproštaj od Olimpijskih igara u kvalifikacionoj grupi. Posle laganih poraza od Rusa i Brazilaca sledi okršaj sa Poljacima. U tom duelu videće se šta mogu, ako zakažu ništa im neće vredeti dobra igra u Svetskoj ligi. To više nikoga ne zanima. U olimpijskoj godini zna se šta je takmičenje broj 1.

A možda je sve u redu. Obe naše selekcije tempiraju formu za drugu nedelju igara?! Istina će uskoro izaći na videlo, kakva god bila.

Osipanje tenisera

Teniseri dobro guraju i nemaju problema sa kvalitetom igre. Na njih je udario maler – povrede. Ana je odustala i pre početka, a Janko Tipsarević se povredio na terenu. Dodajmo tome i sagu oko povrede Jelene Janković koja traje već duže vreme.

Tipsarević je dobro igrao i protiv Belgijanca Rohusa. Izgubio je prvi set, vodio u drugom i povredio skočni zglob. Probao je da nastavi i predao meč. Velika šteta, pre svega za njega, potom za sve ljubitelje sporta u Srbiji.

Jelena i Novak rutinski su odradili drugo kolo, savladavši Šitlera i Bondarenko, no ponovo se postavlja pitanje hoće li Jankovićeva moći da nastavi. Ukoliko i ona odustane, crno nam se piše i slobodno se možemo pozdraviti sa snom o brojnim medaljama.

Čavić pliva dalje

Da ne bude sve tako crno, pobrinuo se plivač Milorad Čavić. Nastupom u kvalifikacijama na 100 metara slobodno, kada je gotovo za sekundu poboljšao državni rekord i plasirao se u polufinale, Čavić je pokazao da je u dobroj formi. I to u svojoj slabijoj disciplini. Sa šestim postignutim vremenom u „Akvatik centru“, ravnopravno će konkurisati i za finale, pod uslovom da se odluči da nastupi. Možda je video da je u formi, pa će se čuvati za najjaču disciplinu. Samo da izdrži i da ga povrede zaobiđu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...