NAJZANIMLJIVIJA DVA MINUTA U SPORTU

Nenad Radosavljević

Sutra je 134. po redu Kentaki Derbi

Američka država Kentaki već 134 godine domaćin je najpoznatije i najpriznatije konjske trke u Severnoj Americi. Nastala pod direktnim uticajem engleskog "Derbija" i "Velike nagrade Pariza" u Francuskoj, trka "Kentaki Derbi" prošla je kroz nekoliko faza postojanja, ali je uvek bila sinonim za sve "naj" u tom delu sveta.

Još od kraja 18. veka, Kentaki je smatran područjem u kojem se odgajaju odlični trkački konji. Ljubav prema tim životinjama nije bila trend, već snažno osećanje istinske povezanosti čoveka i konja, preko potrebnih i nezamenljivih u svakodnevnom životu. Prirodno je da je baš u takvom okruženju nastala najpopularnija trka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istorija i tradicija

"Kentaki Derbi“ trči se na hipodromu "Churchill Downs", nadomak Luisvila. Nagradni fond je dva miliona dolara, a od 1932. godine kalendar je fiksiran na prvu subotu u maju i tu nema odstupanja. Prva trka održana je 1875. godine na distanci od 2400 metara, po uzoru na "Derbi" i "Veliku nagradu Pariza", ali je od 1896. godine staza skraćena za četvrt milje, na dva kilometra. Rekord staze datira od 1973. godine kada je Secretariat trčao 1:59:40. Ne samo da se rekord drži već 34 godine, već je taj ždrebac jedinstven i po tome što je u toj trci, svaku narednu četvrtinu istrčao brže od prethodne.


Hipodrom "Churchill Downs"

Ovo nadmetanje ujedno je i prva trka u konkurenciji za "Triple Crown". To je, bez dileme, takmičenje za koje žive svi uzgajivači, treneri i jahači u Severnoj Americi. Preostale dve trke tog najbogatijeg nadmetanja su "Preakness Stakes" u Baltimoru i "Belmont Stakes" u Belmontu, država Njujork. Trogodo grlo koje pobedi u takmičenju za triplu krunu dobija status "duha koji hoda", zauvek upisanog u anale. Istorija pamti samo 11 takvih, a poslednji je bio Affirmed, pre trideset godina. Procenjuje se da se duž staza ova tri hipodromu okupi oko 150.000 gledalaca, uz obavezan TV prenos na nacionalnoj mreži.

Takmičenje u Luisvilu kopira "Derbi", pa se tradicije poštuju i neguju. Najpre običaj da se pred pobednika prostre tepih od 554 crvene ruže koji datira s kraja 19. veka. Upravo zato, trka je poznata i kao "Trka za ruže", što je opšteprihvaćeni sinonim u konjičkom sportu širom sveta.

Druga bitna karakteristika, imidža radi, je služenje tradicionalnog slatkog, hladnog napitka od nane. Piju ga slavni i bogati u ložama i obična publika, koja zauzima prostor uz stazu. Raskošna ženska toaleta sa obaveznim šeširima se podrazumeva.

Ko se takmiči?

Na "Kentaki Derbiju", kao i takmičenju za "Triplu krunu" mogu učestvovati samo najbolja trogoda grla. Ždrepci nose teret od 57,2 kg, dok su omice opterećene sa 54,9 kilograma. Za subotnju trku upisano je 20 grla, za osam više nego pre mesec dana na "Dubai World Cup" trci u Emiratima. S obzirom da se trka trči jednom u životu, prošlogodišnji pobednik Street sense neće braniti trofej. Kuriozitet je da je pobednik najbogatije trke na svetu, četvorogodac Curlin prošlog maja bio tek treći, ali je, godinu dana kasnije, u Emiratima rasturio konkurente.


Colonel John, jedan od favorita

Među 20 upisanih grla, uglavnom američkog odgoja, nema izrazitog favorita. Brojni treneri i stručnjaci skreću pažnju na nekoliko imena, a u njihovim prognozama najčešče se pominju: Colonel John, Big brown i Pyro.

Ždrebac Colonel John na stazi se pojavio prošlog avgusta u Del Maru, zauzevši drugu poziciju. Do kraja 2007. godine trčao je ukupno 4 puta, dva puta pobedio i dva puta bio drugi. Ove godine, bio je najbolji u dva nadmetanja, od kojih je samo trka u Santa Aniti bila "Group 1" trka. U karijeri je zaradio 720.000 dolara, u šest nastupa.

Big brown retko trči i uvek pobeđuje. Tri pobedničke trke u karijeri, poslednja 29. marta, daju za pravo svima oko njega da se nadaju nastavljanju pobedničkog niza. No, mali broj nastupa može biti i hendikep u najznačajnijoj trci života. Vlasnicima je doneo 600.000 dolara, ali je i on trčao samo jednom u najkvalitetnijoj mogućoj konkurenciji.


Big Brown

Od favorita na papiru, najviše nastupa ima Pyro. Sedam trka; tri pobede, dva druga i jedno treće mesto. Za 20.000 je premašio milion dolara i po tom kriterijumu odskače od ostalih rivala. Njemu u prilog ide i trenersko ime Stiva Asmusena, pobednika Dubaija. Međutim, u stručnom štabu imaju jak razlog za strahovanje. Na generalnoj probi, pre dve nedelje bio je očajan, tek deseti. Sa takvim trčanjem u Kentakiju neće imati nikakvih šansi.

Iz prikrajka vrebaju Gayego, Cool coal man, možda još poneko. Svako će iskoristiti bilo kakvu grešku favorita.

Prestiž po svaku cenu

Pretenciozni Amerikanci silno bi voleli da je njihov derbi najstariji na svetu. S obzirom da se faktografski podaci ne mogu promeniti, "Kentaki Derbi" trčaće se tek 134. put. Ne bez razloga, mogu biti ponosni na sve što će se događati u Luisvilu, ali bi mogli da porade i na internacionalizaciji tog takmičenja... možda i ne. Ipak su oni sami sebi dovoljni.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...