NA KORAK OD PRVOG MESTA

Nenad Radosavljević

Država nije mnogo pomagala razvoj ove četvorke u mlađim danima ali danas rado delimo njihove uspehe na teniskim terenima

Srpski tenis sada ima dve teniserke na samo korak od mesta "broj 1" na svetu. Jeste da za taj korak, u ovom trenutku, treba imati gigantski raspon nogu ali to mesto više nije samo sanjarska fantazija nekolicine entuzijasta (teniserki i njihovih porodica). Belgijanka Žastin Enan je najbolja igračica sveta. U poslednje dve godine, više puta je pokazala kako je pravi "streptomicin" za Jelenu i Anu. Za sada, Srbija drži pozicije "dva" i "tri" na WTA listi.


Prošle nedelje u Majamiju, Jelena Janković je postigla najbolji rezultat ove godine. U finalu je izgubila od Serene Vilijams 2:1 u setovima. U tom dvoboju, Jelena je bila praktično bez prilike da se izbori za osvajanje trofeja i 590.000 dolara, jer je tamnoputa Serena sve vreme dominirala. Za utehu joj može poslužiti grafikon postignutih rezultata: posle polufinala u Melburnu, Dubaiju i Indijan Velsu, Jankovićeva je igrala i izgubila prvo finale u 2008. godini.

Trenutno "broj 3" na WTA listi iza sebe ima najuspešniju godinu karijere. Osvojila je četiri turnira: Oklend, Čarlston, Rim i Birmingem; još četiri puta igrala je u finalu. Ali, najvažnije je bilo što je sve vreme napredovala. U 2007. ušla je kao 11 teniserka sveta, dok je sledeću godinu započela sa 3. pozicije. Jankovićeva je prošle godine osvojila i prvi Gren Slem turnir, pobedivši, sa Škotom Marejom u konkurenciji mešovitih parova u Vimbldonu. Debitovala je, doduše neslavno sa tri poraza i na završnom turniru sezone  - "mastersu" i uradila još mnogo toga. Sada je u poziciji da brani osvojene poene a to neće biti lako jer je igrala čak na 27 turnira.

Ana je bolja

Ana Ivanović je korak ispred Jelene. Ne samo zbog mesta broj 2, već i zbog ostvarenog u prva tri meseca ove godine. Ivanovićeva je osvojila turnir u Indijan Velsu. Kao prvi nosilac, u polufinalu je nadigrala upravo Jelenu Janković, dok je u finalu zbrisala Ruskinju Kuznjecovu. U Melburnu je igrala drugo finale Gren Slem turnira u karijeri i opet izgubila, sada od Marije Šarapove. Posle finala, postala je i druga igračica sveta. Nastupala je i u Sidneju, gde je izgubila u polufinalu, a najslabije rezultate postigla je na Bliskom istoku: eliminisana je u četvrtfinalu turnira u Dubaiju i 3. kolu Dohe.



Ono što može da zabrine njene obožavaoce i stručni štab je nestalnost njene forme. Najpre pobedi u Indijan Velsu, pa u Majamiju bude eliminisana u ranoj fazi takmičenja. Nikako da se ustali na stalnim plasmanima u polufinale i finale. Kada to bude uspela, postaće ozbiljan rival Belgijanki Enan. Do tada, može da se podiči sa šest osvojenih WTA titula, već zarađenih milion dolara u 2008. godini i više od četiri miliona u karijeri. U maju će nastupati na Rolan Garosu gde treba da brani poene iz prošlogodišnjeg finala.

Novak je najbolji

Novak Đoković je najpopularniji teniser i najbolji sportista Srbije. Jedini je Srbin pobednik Gren Slem turnira. Pretpostavljam da se svi ljubitelji sporta sećaju finala Melburna i pobede nad Francuzom Congom sa 3:1 u setovima. Novak je tako prekinuo seriju Federera i Nadala, osvajača svih Gren Slem turnira još od Otvorenog prvenstva Francuske, maja 2005. godine.



Ali, nije on zbog toga najpopularniji. Đoković je najprisutniji u zemlji; trudi se da svojoj ličnosti da i vantenisku dimenziju. Izdaje biografiju sa 20 godina, poklanja vozila hitne pomoći, zajedno sa porodicom želi da investira u Beogradu i Kragujevcu. Ljudi ga vole i ne primećuju da je on već dve godine stanovnik Monaka, pa tamo i plaća porez.

Naravno da neplaćanje poreza na dohodak u zemlji Srbiji nije smrtni greh. I to je ilustracija poslovne orijentacije njegove porodice i izum koji praktikuju mnogi evropski sportisti. Ni Ana Ivanović ne želi da bude van tog sveta, pa je njeno novo prebivalište Švajcarska.

Kada je igra u pitanju, Đoković je neprikosnoven. Pobednik Melburna i Indijan Velsa ove godine, osvajač turnira u Adelaidi, Majamiju, Estorilu, Montrealu i Beču u godini za nama.

Ipak, da ne bude sve u superlativu i on treba da se ustali na višem nivou igre i rezultata, a ne da dozvoljava poraze od igrača koji nisu u prvih sto. Upravo takav je Južnoafrikanac Kevin Anderson, senzacionalni pobednik u 2. kolu Majamija. Đoković nije uspeo da odbrani poene iz Majamija, a sada preskače i turnir u Estorilu, želeći da se pripremi za sezonu na šljaci.

Janko napreduje

Tipsarević je kao junior najviše obećavao, a najmanje je ostvario od teniske "singl četvorke". Ne postiže sjajne rezultate ali je u stanju da odigra briljantne mečeve, kao protiv Federera u 3. kolu Australian Opena. Taj poraz u pet setova kao da je najavio najbolju sezonu u njegovoj karijeri. Stigao je do četvrtfinala turnira u Zagrebu i Sanrajzu, a nedavno je u Majamiju ostavio bolji utisak i od Novaka Đokovića. U trećem četvrtfinalu sezone, Janka je nadigrao Rus Davidenko.



Zahvaljujući tim igrama, Tipsarević sada zauzima najbolju poziciju na ATP listi u karijeri. Trenutno je 38. igrač sveta. Prošle godine odigrao je 41 meč, zabeležio 19 pobeda i zaradio prvi milion tokom cele karijere. Najbolje ostvarenje je polufinale turnira u Moskvi, jedino ATP polufinale u karijeri. Sporo sazreva i ne pripada generaciji tinejdžera šampiona, iako je kao junior bio 2. igrač sveta.

Država nije mnogo pomagala razvoj ove četvorke u mlađim danima. Sportski sistem nije ni postojao u državi koja se iz časa u čas sve više urušavala. Sada im pomoć države ne treba jer sami zarađuju mnogo više nego što bi ikada mogli da dobiju. Zato simbolična priznanja, poput serije "Olimpijskih poštanskih maraka", mogu da pokažu da se i u ovoj zemlji sportski uspeh vrednuje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...