FELPSOV ZLATNI POHOD

N. Radosavljević

U prvom finalu, Felps je osvojio zlato i postavio nov svetski rekord na 400 metara mešovito a nastupa u još sedam disciplina

Majkl Felps želi da postane najtrofejniji sportista u Pekingu. Najbolji plivač današnjice pokušaće da obori rekord Marka Špica iz Minhena 1972. godine. Amerikanac je tada osvojio sedam zlatnih medalja, a 36 godina kasnije drugi Amerikanac želi da bude još bolji. Felps će nastupiti u osam disciplinama.

U prvom finalu, Felps je osvojio zlato i postavio nov svetski rekord na 400 metara mešovito. Identično ostvarenje u istoj disciplini zabeležila je i Australijanka Stefani Rajs u ženskoj konkurenciji. Treći svetski rekord u jednom danu postavila je američka muška štafeta u kvalifikacijama na 4x100 metara slobodno, bez Felpsa u postavi. On će u finalu zameniti hednog od četvorice svetskih rekordera. U istoriju Olimpijskih igara već se upisala 41-ogodišnja Amerikanka Dara Tores. Srebrom u štafeti 4x100 metara slobodno, postala je najstarija plivačica sa osvojenom medaljom od Atine 1896. godine do danas. Plivala je još u Los Anđelesu 1984. godine, da bi posle 24 godine osvojila desetu olimpijsku medalju u karijeri.

Amerikanci žele samo zlato

Neuspesi u Sidneju i Atini konačno su opametili nadmene Amerikance. Sada je njihov košarkaški tim izuzetno jak i zanima ih samo prvo mesto. Snagu „Amera“ na svojoj koži, osetili su Kinezi sa Jao Mingom. Ma koliko želeli, nisu mogli ozbiljno da pariraju NBA zvezdama. U ekipi trenera Križevskog glavnu reč vode Kobi Brajant i Lebron Džejms. Igraju i sjajni plejmejkeri Džejson Kid i Dvejn Vejd, pa se sa pravom očekuje da obilje asova izazove veliku pažnju publike i medija.




Titulu će pokušati da odbrane iskusni Argentinci. Koliko im će biti teško u tom poduhvatu, pokazuje i startni poraz protiv čvrstih Litvanaca. S druge strane, prete i Španci predvođeni Gasolom i Kalderonom. Svetski vicešampion Grčka bila je tek lagan protivnik „crvenoj furiji“.

Dopingovanje i kazne

Grčka sprinterka Ekaterini Tanu ne može da nastupi u Pekingu, iako je odslužila kaznu zbog dopingovanja. Međunarodni olimpijski komitet nije zaboravio njeno ponašanje u aferi sa zemljakom Kenterisom, kada su lažima opravdali nedolazak na doping kontrolu za vreme Olimpijskih igara u Atini. Grkinja mora nastaviti da okajava grehe, bio je jedinstven stav članova MOK-a.

Da u grčkom sportu nešto ne valja dokazao je i novi slučaj dopingovanja. Uhvaćen je sprinter Gusis, pa će atletska takmičenja morati da prati iz postojbine olimpijskih igara. Broj uhvaćenih Grka, samo u ovoj godini postao je dvocifren. Dopingovanje ne vole samo atletičari, već i dizači tegova i plivači.

Šanse grčkih sportista za osvajanje medalja sada su znatno manje. Od njih se nije očekivalo da budu visoko rangirani, jer se dobro zna ko pretenduje na te pozicije. Za sada trku vode Kinezi sa osam medalja, od kojih je šest zlatnog sjaja. Južna Koreja je osvojila tri zlatne i dve srebrne medalje, dok su Amerikanci treći sa osam medalja, ali samo su dve zlatne.

Rusi još spavaju. Kako drugačije objasniti njihov učinak: nijedno zlato, tri srebra i jedna bronza.

Među 32 zemlje, čiji su sportisti osvojili barem jednu medalju još nema Srbije. Valjda nećemo predugo čekati da se nađemo na toj prestižnoj tabeli.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...