Trikolori na putu ka Moskvi

Aleksandar Manić, Pariz

Francuzi su, za sada, pokazali da znaju da pobeđuju, ali to će morati da dokažu još i u susretu sa Urugvajem, pa ako pobede, onda i u mogućem susretu sa brazilskom reprezentacijom (10. jula) u polufinalu
(foto, Embape brzinom od 37 km/h prolazi kroz argentinsku odbranu)

Francuska fudbalska reprezentacija bila je kritikovana zbog neatraktivne igre tokom utakmica svetskog prvenstva u Rusiji, pa čak ni osvojeno prvo mesto u grupi nije zadovoljilo analitičare i navijače. Međutim, utakmica osmine finala, protiv Argentine, učinila je da čitava nacija jednoglasno stane uz svoju reprezentaciju.

Kilijan Embape (19 godina), svojom brzinom probijao je argentinske redove, unosio pometnju i davao golove. Engolo Kante, svojom upornošću i inteligentnim kretanjem blokirao je Mesija, a Blez Matiudi je dovršavao posao na desnoj strani. Pol Pogba, svojom disciplinom i preciznošću održavao je red u sredini i blokirao Banegu, čiji je posao bio da loptama snabdeva Mesija. Benžamen Pavar, odbrambeni igrač, dao je izuzetan gol, a Luka Ernandez, drugi odbrambeni igrač, osvajao je duel za duelom...

fra-pavar-s

Odbrambeni igrač Pavar iz voleja izjednačuje protiv Argentine

Dešanova strategija bila je vrlo jednostavna: asimetričan plan 4-3-3 napredovao je kroz odbrambenu ravnotežu i brzu igru. Odbrana je bila niska i vrlo kompaktna, a konstrukcija napada nije bila razvijana, nego su se napadi oslanjali na individualne kvalitete igrača – dugi centar-šutevi prema Žiruu u šesnaestercu ili brza igra preko Embapea. Spektakl je završen rezultatom 4:3, a Francuzi su pokazali da su opasni protivnici.

fra-griezman-

Antoan Griezman, napadač podjednako važan za davanje golova kao i za precizne asistencije

Didije Dešan – dinamični pragmatičar

Didije Dešan je u francuskoj javnosti zaštićen, sa jedne strane, titulom svetskog šampiona iz 1998. godine, a sa druge strane, svojim trenerskim uspesima u klubovima (Monako, Juventus, Olimpik Marselj) i na čelu reprezentacije (četvrtfinalista Mundijala 2014, finalista Evropskog šampionata 2016). Ipak, on je često kritikovan zbog neprekidnog isprobavanja različitih igrača i različitih strategija. Glavna zamerka je da on nema prepoznatljiv pristup igri koji bi dao svima lako razumljiv strateški pristup i odredjeni pečat – francuski stil.

Za razliku od španske i nemačke reprezentacije, Dešan nema okosnicu formiranu od igrača koji često igraju zajedno u nacionalnim klubovima. Francuski reprezentativci igraju u različitim zemljama i ekipama, tako da je nacionalni tim u neprekidnom preobražaju. Takav pristup državnom selektoru omogućava određenu dinamiku pri kojoj on neprekidno regrutuje nove mlade talente. O tome svedoči i podatak da je od 23 francuskih igrača u Rusiji, samo devetoro njih bilo prisutno u Brazilu pre četiri godine.

Dešanova strategija, takođe, omogućava da se izbori sa određenim razočarenjima (Marsijal, Koman, Kirzava, Dinj, Rabio), sa dugim odsustvima zbog težih povreda (Fekir, Dembele, Mendi, Varan, Lemar) ili iznenadnim povredama (Kosijelni, Pajet, Sidibe), kao i krizama zbog različitih životnih problema (Dembele, Benzema).

Dešan, u stvari, i nema druge mogućnosti nego da se neprekidno uklapa u nestabilnost svog efektiva. Njegov pristup je vrlo pragmatičan, ali to nije sprečilo medijske kritičare da mu ospore kvalitetan rad sa reprezentacijom. Kako je verovatnost uspeha neuporedivo manja od verovatnosti neuspeha, Dešanovi kritičari imaju veću šansu da, u nekom trenutku, uzviknu "šta sam ja rekao" i - da budu u pravu.

Takođe, neophodno je podsetiti da svi treneri nemaju isti pristup i da svi nemaju određeni strateški stav koji je nazavisan od igrača i njihovih mogućnosti. Estete i stručnjaci za taktiku više vole takav, "naučni" pristup igri, zaboravljajući da se na taj način lako ulazi u dogmatizam i nemogućnost iznalaženja brzih i efikasnih rešenja.

fra-dasan-s

Didije Dešan, selektor francuskog nacionalnog tima

Kako protiv Urugvaja ?

Svetsko prvenstvo u Rusiji donelo je niz iznenađenja među kojima su bila brza eliminisanja Nemačke, svetskog šampiona sa zadnjeg Mundijala, eliminisanje Argentine, svetskog vicešampiona, eliminisanje Portugalije, trenutnog evropskog šampiona, eliminisanje Španije, jednog od glavnih favorita... Novi kandidati za veliko finale, koje će se igrati 15. jula u Moskvi, trebao bi da se nalazi među nacionalnim ekipama Engleske, Hrvatske, Brazila i Francuske.

Francuzi su, za sada, pokazali da znaju da pobeđuju, ali to će morati da dokažu još i u susretu sa Urugvajem, pa ako pobede, onda i u mogućem susretu sa brazilskom reprezentacijom (10. jula) u polufinalu.

fra-mesi-s

Lionel Mesi gubi duel sa svojim čuvarima Blezom Matiudijem i Engolom Kanteom

Posle utakmice sa Argentinom, Antoan Griezman je rekao da im je lakše da igraju protiv ekipe koja napada, nego protiv ekipe koja je skoncentrisana na monolitnu odbranu (Australija, Peru, Danska). Urugvaj, sa kojim Francuska igra 6. jula, verovatno će igrati u sistemu 4-4-2. Postoji mogućnost da Urugvajci budu oslabljeni zbog Kavanijeve povrede troglavog mišića potkolenice, što će ih sigurno odvesti ka defanzivnoj strategiji "parkiranog autobusa" ispred sopstvenog gola i povremenih brzih kontri.

Francuska reprezentacija, čija se igra zasniva se na brzini, preciznosti, tehničkim gestovima i odličnoj fizičkoj formi, moraće da promeni strategiju i da se pobede dokopa kroz strpljivo konstruisane napade.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...