DEŠIFROVANJE OSTAVKE

Dragomir Jovanović

Niko tačno ne zna zašto je predsednik FK Crvena zvezda podneo ostavku i niko ne veruje u njegovo zvanično objašnjenje

Odlazak predsednika Dragana Stojkovića-Piksija iz Crvene zvezde, propraćen obaveznim i otrcanim objašnjenjima o zasićenosti i velikoj ljubavi prema klubu, ostavio je sportsku javnost Srbije da nagadja o pravim razlozima ove iznenadne ostavke. Niko još nije otišao iz Crvene zvezde zato što se umorio ili zato što je podneo ostavku, čak ni legende Cvetković i Džajić pa nije, sasvim sigurno, ni Dragan Stojković. Na Marakani postoji izraz da niko Crvenoj zvezdi ne podnosi ostavku već da mu se ona uručuje.


piksi1


Još od vremena Ćosića i Bugarčića a kasnije i Cvetkovića (generalni sekretari kluba) u Crvenoj zvezdi je uspostavljena blokada informacija i zabrana iznošenja prljavog veša. Po tome je Crvena zvezda uvek bila, bar na izgled, najorganizovanija i najmoćnija. Samo je u slučaju odlaska Dragana Džajića bilo prljavštine koju je izneo trener Slavoljub Muslin i to je za poznavaoce prilika u ovom fudbalskom klubu bio opasan presedan.

Stidljivo o tajkunima u fudbalu

Mediji su proteklih dana pokušavali, više stidljivo, da proture po neku informaciju o pravim razlozima. Samo je Marko Nikolovski iz frankfurtskih Vesti uspeo da od Piksija dobije priznanje o pritisku mafije u fudbalu, ali je i ono u roku od 24 časa demantovano od samog Piksija! Taj demanti je u stvari i najjači argument o postojanju mračnih sila i velikog straha Stojkovića od njih. Ipak, razlozi za odlazak, iako ih svi prepoznaju, nisu tako jednostavni kako izgledaju a nedostatak činjenica i preciznih informacija, ne daje nam pravo da tvrdimo već samo da analiziramo.


crvena.zvezda


Piksi, jedna karijera

Dragan Stojković je posle mesta predsednika FSJ oberučke prihvatio da na mestu predsednika Crvene zvezde zameni Dragana Džajića iako su mu navijači sa severa skandirali da nije Zvezdina zvezda?! Prihvatio se posla za koji, a to se kasnije ispostavilo i ovakvom njegovom ostavkom, nije bio dorastao. Suština njegove strategije bila je finansijska konsolidacija kluba, saniranje dugova koje je Džajić ostavio i lična satisfakcija. Ovo poslednje je i bio pogrešan, negativan motiv koji je pokretao bivšeg igrača čija je sudbina htela da ne postane najvoljeniji igrač Zvezde već da to budu svi oni koji su igrali u Bariju. To je prva sujeta, značajna za tumačenje sadašnjeg stanja u Crvenoj zvezdi. Otuda za vreme njegovog mandata nije bilo igrača iz te generacije u Crvenoj zvezdi ako izuzmemo Stevana Stojanovića koji je bio jedan od retkih sa kojim se Piksi družio. On nikada nije imao pravu podršku u klubu: ni bivših igrača, ni navijača, ni javnosti.

Finansijska konsolidacija je bila njegova jedina šansa. Poput očajnih dužnika pokušao je da od finansijskih moćnika isposluje novac za "evropsku Zvezdu" koji je, logično, istima dao za pravo da se pitaju i za poteze o kojima nemaju blage veze. Jednom rečju, upao je u dužničko ropstvo. Njegovo poslovanje mediji su povezali za Markom Miškovićem sinom vlasnika Delte (i većeg dela Srbije), Stankom Subotićem preko sponzorstva "Future plus" i još nekih koji su, izgleda, izašli iz posla. Prvi znak udela u vlasti bilo je preuzimanje marketinga kluba a kasnije stalno prisustvo Marka Miškovića uz Dragana Stojkovića predstavljalo je u stvari direktnu kontrolu rada predsednika. Razlaz je nastao kada je Crvena zvezda ispustila šansu da se plasira u Ligu šampiona, što je Draganu Stojkoviću bio poslednji adut.

U stvari, svi su čekali prvu veliku grešku. Prema nekim informacijama sponzori su od Piksija tražili da se vodjenjem kluba bavi neko drugi (neko njihov) i on je to obećao ali je odugovlačio, računajuću na dobit od plasmana u Ligu šampiona. Pošto je plasman izostao, on je morao da ode.

Ko će ovladati klubom

U ovom trenutku pitanje vodjenja Crvene zvezde nije pitanje ličnosti već interesa. Pored već pomenute Piksijeve želje za dokazivanjem, mnogi sadašnji akteri Zvezdine krize upravljanja imaju i te kakve razloge za rehabilitaciju.

Dragan Džajić je doživeo da ga navijači oteraju iz kluba a kasnije da ga i najbliži saradnici ogovaraju pa i javno prozivaju. Njemu bi povratak predstavljao ogromnu satisfakciju. Džajić se nećka a pravi razlog je njegovo saznanje kakvu mu ulogu nude. On treba da bude Zvezdina odbrana od tajkuna (jer je teško udariti na legendu) a ustvari on treba da pomogne drugu grupu moćnika sa istim interesima. Džajićeva snaga leži u velikom ugledu kod Delija i u svojevremenom odbijanju Piksijevske saradnje sa Deltom pre nekoliko godina kada su na zidovima stadiona osvanuli natpisi: "Nećemo Delta Zvezdu".

Na čelu komisije koja treba da pripremi teren za novog predsednika nalazi se dr Milan Tomić, bivši generalni sekretar SD Crvena zvezda koji je sa te funkcije oteran 1994 godine od strane rukovodilaca fudbalskog kluba. Razlog je bila želja tadašnjih rukovodilaca da budu potpuno samostalni a verovatno je postojala i neka imovinska korist. Tomić tada odlazi u inostranstvo, kod sada uglednog i bogatog biznismena Drakulića, a po povratku stupa u redove DSS-a gde obavlja važne administrativne funkcije i postaje generalni sekretar stranke. Njegova moć se ogleda u činjenici da je direktor Direkcije za imovinu Republike Srbije. Dolaskom Dragana Stojkovića na čelo fudbalskog kluba, Tomić postaje član Upravnog odbora. On ima i te kakav razlog za rehabilitaciju u Zvezdi a u ovom trenutku čini se da zastupa drugu, za sada, nepoznatu interesnu grupu koja dejstvuje preko UO SD Crvena zvezda.

Pojava Toplice Spasojevića kao najozbiljnijeg kandidata za predsednika Zvezde, zatim nadmen odgovor Piksiju od predsednika FSS Zvezdana Terzića, neposredno pre njegove ostavke, kada mu je javno poručio da ne želi da se sastane sa njim, i ovaj poslednji Piksijev demanti sopstvene izjave Vestima, dovoljno govore o pripremljenoj smeni i o preuzimanju vlasti u Crvenoj zvezdi. Zvezdan Terzić koji je u više navrata slovio kao kandidat za rukovodeći položaj u Zvezdi, poznat je i kao neko ko svoju imperiju gradi upravo preko tajkuna. Smatra se da nije slučajno Terzić onako reagovao, već je bio siguran u "zaledjinu" i znao je scenario raspleta.

Toplica Spasojević, iako ima široku podršku, u ovom trenutku nikako nema težinu za Crvenu zvezdu a zbog njegove biznis-moći svakako dolazi kao delegat tajkuna. Tu u ljubav prema klubu niko ne veruje.


U senci spektakla sa Bajernom


navijaci
(navijači u redovima pred blagajnom: početak prodaje karata za Bajern)


Interesantno da je izostala i reakcija Delija od kojih se očekivalo da javno podignu svoj glas. Zvezdin Sever je za sada najavio samo podršku Draganu Džajiću i to ne za mesto predsednika već za bilo koje mesto u klubu. Štura informacija koja se ovih dana pojavila u medijima o njihovoj podršci načinu izbora predsednika nije nešto što javnost od njih očekuje. Ispada da nema ništa normalnije da u sred sezone predsednik Zvezde ode sa obrazloženjem da je umoran?!

Jedno je sigurno: ovi dogadjaju u Zvezdi nisu slučajni i nisu plod samo sujeta (mada su one i te kako važne) već su i rezultat planskog preuzimanja Crvene zvezde, najvećeg našeg sportskog brenda. Ostaje nejasno da li ima suprotstavljenih interesnih grupa ili su već postignuti dogovori ( što je verovatnije jer nema velikih potresa kakvi se povodom Crvene zvezde očekuju)? Tajming je takodje pažljivo odabran: Zvezda igra protiv Bajerna, očekuje se prepun stadion pa ko će sada da se bavi predsednikom, statutom kluba, skupštinom ...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...