Atletika – dalje, više i brže (do dopinga)

Aleksandar Manić, Pariz

Sve veća profesionalizacija sporta, sve više novca koji ulažu sponzori, televizija i organizatori, čine da sportisti i federacije sve češće zaboravljaju da bi sport trebao da odražava zdrav duh. Očigledno je da atletika prolazi kroz crni period, nalik biciklizmu pre petnaestak godina
(foto, Kenijski atletičari pred suspenzijom sa međunarodnih takmičenja)

U nedelju 14. februara, Nikita Kamajev (52), izvršni direktor i, do decembra 2015. godine, drugi čovek Ruske antidoping agencije (Rusada), pronađen je mrtav. Prema saopštenju Agencije, uzrok smrti je srčani udar. Desetak dana pre njega, umro je Vjačeslav Sinev, nekadašnji direktor i prvi čovek Ruske antidoping agencije. Nestanak Kamajeva i Sineva, pada u najnezgodnijem trenutku, jer je Ruska atletska federacija, 13. novembra, suspendovana iz Međunarodne atletske federacije zbog osnovanih sumnji o organizovanom dopingovanju atletičara, lažiranju uzoraka mokraće i krvi, korupciji i ucenjivanju. Za povratak Rusije na međunarodnu scenu nije postavljen nikakav kalendar, nego se od države, prvenstveno, očekuje veliko čišćenje svih struktura.

Smrt dvoje čelnih ljudi koji su, najverovatnije, na neki od načina bili umešani u kršenje zakona i organizovani kriminal u atletici, izgleda vrlo sumnjivo. Naime, već dva meseca, posebna komisija Međunarodne atletske federacije vodi istražni postupak u Rusiji, pokušavajući da ustanovi šta se zaista desilo i da li Rusija može da zadovolji kriterijume za povratak na međunarodnu scenu, a time i na ovogodišnje olimpijske igre. Njihov izveštaj biće podnesen 10. marta u Monaku.

atletika-rus-kamajev-s

Nikita Kamajev, suspendovani izvršni direktor i drugi čovek Ruske antidoping agencije, umro pre nego što je svedočio o korupciji

Nenapisana knjiga o sovjetskom doping sistemu

Istovremeno, britanski novinar Dejvid Valš, poznat po svom istraživanju Lens Armstrongovog sistema dopingovanja, objavio je 21. februara tekst u kome kaže da je Kamajev nameravao da napiše knjigu. U mejlu poslatom, početkom decembra britanskom novinaru, nekadašnji izvršni direktor Ruske antidoping agencije objasnio je:

"Napisaću knjigu o istinitoj istoriji sportske farmakologije i dopingovanja u Rusiji od 1987. godine kada sam postao mladi istraživač u tajnoj labaratoriji Instituta za sportsku medicinu šSR-a. […] Imam podatke koji nikada nisu bili objavljeni i tražim koautora... Da li vas zanima ?"

Kamajev je Valšu potvrdio da poseduje lične arhive u kojima se ne govori samo o razvijanju doping sredstava, nego se nalazi i prepiska sa ministarstvom sporta, državnim olimpijskim komitetom, antidoping agencijom... On je, takođe, objasnio da ne želi da bude jedini koji će snositi odgovornost za organizovano dopingovanje ruskih atletičara.

Sebastijan Koe, predsednik međunarodne atletske federacije, podsetio je 18. februara da su oni spremni da zabrane učešće na ovogodišnjoj Olimpijadi svakoj naciji umešanoj u organizovani sistem dopingovanja. Koe, pre svega, misli na Rusiju koja je već suspendovana i čiji je povratak ove godine prilično kompromitovan. Međutim, njegova upozorenja su okrenuta i ka Keniji kojoj preti suspenzija.

atletika-kenija-mvangi-s

Isak Mvangi, suspendovani generalni direktor Atletske federacije Kenije

Kenijski dugoprugaši – preko dopinga do medalja

Kenija je trebalo da donese zakonske i izvršne mere kojima bi njihova Atletska federacija i Antidoping agencija primenile norme Svetske antidoping agencije i tako izbegle suspenziju sa međunarodnih atletskih takmičenja. Zadnji datum je bio 11. februar, ali je kenijska federacija tražila dodatnih dva meseca.

Kenijski trkači, koji su se na svetskom atletskom šampionatu u Pekingu prošle godine pronašli na prvom mestu po osvojenim medaljama, trenutno su nalaze su u vrlo lošoj situaciji. Naime, u zadnje tri godine 40 trkača je bilo suspendovano zbog dopinga, a nedavno je suspendovan i Isak Mvangi, generalni direktor atletske federacije Kenije. Početkom februara, saznalo se da je kenijski sistem organizovanog dopingovanja atletičara počivao na korupciji nacionalne atletske federacije. Dve atletičarke su optužile Mvangija da im je, prošle godine, obećao smanjivanje kazne za dopingovanje, ako mu plate po 20 hiljada evra.

Kanađanin Dik Paund, bivši predsednik Svetske antidoping agencije tvrdi da u Keniji postoji krupan problem sa dopingovanjem od disciplina 400 m sa preponama do maratona. Kako u zemlji ne postoji nikakva nacionalna agencija za kontrolu atletičara i za borbu protiv dopinga, niko ne zna šta se dešava. Po mišljenju Bernara Amsalema, predsednika Francuske atletske federacije, neophodno je napraviti novi sistem u kome se kontrole neće sprovoditi samo na nacionalnom, nego i na međunarodnom nivou.

ateltika-jamajka-an-sirle-s

Rene An Širle, nekadašnja direktorka Antidoping agencije Jamajke, smatra da je njihov nacionalni sistem nedovoljno efikasan

Jamajčanski sprinteri sve bolji u dopingovanju

Ne treba zaboraviti da je pod velikom prismotrom i Atletska federacija Jamajke, jer se broj njihovih atletičara uhvaćenih u dopingovanju neprekidno povećava – Asafa Pauel, Šeron Simpson, Veronika Kembel, Johan Blejk, Marvin Anderson...

Rene An Širle, nekadašnja direktorka Antidoping agencije Jamajke, osnovane tek 2008. godine, skrenula je pažnju na loš nacionalni sistem kontrole koji prevarantima omogućava veliku slobodu delanja i blage kazne. Naime, pre olimpijade u Londonu 2012. godine, tokom šest meseci, nacionalna agencija, najverovatnije hotimično, nije kontrolisala ni jednog trkača. Jamajčanski atletičari su pokupili najveći broj medalja u svim disiplinama na kratke staze i tako postali vrlo sumnjivi olimpijskom komitetu i međunarodnoj atletskoj federaciji. Svetska antidoping agencija zapretila je Jamajci da će biti suspendovani sa olimpijskih igara u Riju, ako ne poboljšaju svoj sistem i učine ga efikasnijim.

Očigledno je da atletika prolazi kroz crni period, nalik biciklizmu pre petnaestak godina. Sve veća profesionalizacija sporta, sve više novca koji ulažu sponzori, televizija i organizatori, čine da sportisti i federacije sve češće zaboravljaju da bi sport trebao da odražava zdrav duh grčkih olimpijaca, a ne manipulativni karakter rimskih cirkuskih arena.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...