Pre 40 godina umro je Brus Li, junak našeg i vašeg puberteta

M. Lazarević

Misterija smrti u 32. godini života deo je legende glume i borilačkih sportova koja traje i trajaće i dalje....
(Brus Li, spomenik u Hong Kongu)

Postao je legenda borilačkih sportova, mada nije doživeo premijeru svog poslednjeg i, kako kažu njegovi obožavaoci, najboljeg filma. Brus Li (Bruce Lee) umro je na jučerašnji datum, 20. jula 1973. godine, a misterija oko njegove smrti (i smrti njegovog sina) ni do dan danas nije rasvetljena...

Godišnjica smrti obeležava se širom sveta izložbama, tv i filmskim dokumentima, komemoracijama... I svi se pri tome pitaju da li se ta tragedija mogla sprečiti. Umro je sa samo 32 godine, upravo simbolično, tokom snimanja filma Igra smrti. Bolela ga je glava, uzeo je lekove protiv glavobolje a potom pao u komu iz koje se nije probudio. Posle obdukcije ustanovljeno je da je imao krvarenje na mozgu koje je izazvao ogromni otok. Spekulisalo se da je to bila posledica čestih povreda glave koje je ovaj glumac pretrpeo tokom svoje karijere.

brusli

Brus Li na početku karijere

Imao je nadimak Kato – po glavnoj ličnosti tv i filmske serije Zeleni stršljen koja je bila uvod u njegov svetski uspeh. Brus Li je tada zarađivao 400 dolara za epizodu a pravio je šalu sa tim da je ulogu dobio samo zahvaljući tome što je bio jedini Azijat koji je umeo da izgovori ime glavnog junaka Brita Reijda (Britt Reid).

Bio je učitelj borilačkih veština, a među njegovim učenicima bili su, izmedju ostalih, Stiv Mek Kvin (Steve McQueen), Džems Koburn (James Coburn) kao i jedan od glumaca u ulozi Džemsa (James) Bonda, Džordž Lazenbi (George Lazenby). Za jedan sat obuke dobijao je kao nekad za epizodu tv serije. “Očistite svoja čula, postanite bezlični kao voda. Ako je voda u šolji, biće šolja, ako se nalije u bokal, biće bokal. Budite voda”, govorio je on svojim učenicima.

brus li mit

Hong Kong, 20.07.2013 - otkrivanje statue kung fu legende Brus Lija na 40. godišnjicu njegove smrti u Hong Kongu

Njegov najslavniji film je bio “Na zmajevom putu”. A, “Igra smrti” tokom čijeg snimanja je umro, završena je pet godina po njegovoj smrti, s drugim glumcem. A potom, 20 godina kasnije, usledila je nova tragedija: njegov sin Brandon Li, koji je od oca preuzeo štefetu filmske i borilačke zvezde, poginuo je 31.03. 1993. u završnici snimanja horora “Vrana”... Izgubio je život je greškom rekvizitera, koji je zamenio municiju. Odmah zatim su se pojavile teorije o vezi između smrti oca i sina i o prokletstvu porodice. Nije čudo da je po smrti brata i ćerka Brus Lija Šenon (Shannon) Li odlučila da napusti glumu. Poslednjih godina posvećuje se negovanju uspomene na svoga oca, snimila je, između ostalog  poznati film “Ja, Brus Li”. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...