CENIO JE DRUŠTVO, ŠALU, DISKUSIJU I NAUKU

Predrag Pejović

Slavoljub Caja Marjanović profesorsku karijeru na ETF-u započeo je u istorijskom trenutku, kada su poluprovodnički elementi zamenili elektronske cevi, insistirao je na razumevanju... Njegovim odlaskom završena je jedna epoha

Slavoljub Marjanović, generacijama studenata i kolega poznatiji kao Caja, rođen je u Jošanici 1938. godine. Završio je osnovnu školu u Sokobanji, gimnaziju u Aleksincu i Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Doktorirao je 1969. godine u Engleskoj, na University of Birmingham.

Kao nastavnik, karijeru je započeo u istorijskom trenutku kada su poluprovodnički elementi zamenili elektronske cevi i time pokrenuli lavinu - koja je dovela do ogromnog razvoja računarske tehnike, telekomunikacija i automatike, a posredno do promene načina života i velikih promena u društvu. Sagledao je potencijal ove tehnološke revolucije i u skladu sa tim radikalno je modernizovao nastavu.

Caja je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu predavao teške predmete i insistirao je na razumevanju. Mala prolaznost je bila izazov za studente, posle položenog ispita su bili sposobniji i jači. Znanje stečeno u mnogim predmetima bivalo je povezano u jednu celinu. Veliki broj njegovih studenata su danas uspešni stručnjaci u zemlji i u inostranstvu, što kao profesori na značajnim univerzitetima, što kao inženjeri u industriji. Time je misija profesora Slavoljuba Marjanovića uspešno ostvarena.

Imao je Caja interesovanja za praktične probleme i intenzivno je sarađivao sa privredom. A kao šef Katedre za elektroniku negovao je dijalog i borbu mišljenja. Njegovi saradnici su imali slobodu i podsticaj da sa njim diskutuju, da mu protivureče, da dokazuju svoje stavove. Provokativnim pitanjima je navodio kolege na razmišljanje. Visoko je cenio civilizacijske tekovine, pre svega nauku. Divio se elegantnim rešenjima. Stalno je pratio razvoj struke i radovao se novom i boljem.

Iznad svega Caja je voleo društvo, šalu i razgovor. Imao je mnogo prijatelja. Njegovim odlaskom je završena jedna epoha.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...