Rođendan milijardera Bafeta

ML

Od prodavca konzervi koka kole do najuglednijeg investitora sveta, Voren Bafet - "Veštac iz Omahe", poznati dobrotvor, proslavio 90. rođendan

Kao dete se izdržavao prodajom konzervi "koka kole", a danas ima znatan udeo u ovom najvećem svetskom proizvođaču nealkoholnih pića. Jedan je od najbogatijih ljudi na svetu i najuspešniji i najugledniji investitor na svetu, zovu ga "Veštac iz Omahe". Ali, on ne krije recept za svoj uspeh koji je, u stvari, bar naizgled, prost – investirati u potcenjene firme koje imaju dobru upravu.

Voren Bafet (Waren Buffet), koji je jedan od najvećih filantropa na svetu, proslavio je danas 90. rođendan. On je u vrhu liste najbogatijih na svetu. Časopis "Forbs" (Forbes) ga je u ovogodišnjoj rang-listi najbogatijih na svetu, sa imovinom od 78,4 milijarde dolara, postavio na četvrto mesto. Bolje od njega na ovoj listi stoji šef-vlasnik internet trgovine Amazon Džef  (Jeff) Bezos, njegov bliski prijatelj, osnivač Majskrosofta (Microsoft) Bil Gejts (Bill Gates) i francuski preduzimač u oblasti luksuznih roba Bernar Arno (Bernard Arnault).

Bafet je izgradio uspešnu poslovnu investicionu kompaniju Berkšajr Hatavej  (Berkshire Hathaway) čija tržišna vrednost prelazio 300 milijardi dolara, a ima udele u nizu poznatih firmi.

Bafet je, kao dobrotvor, poznat, između ostalog, po internet licitaciji ručka s njim, koja je za firmu Glajd fondejšn (Glide Fonation - brine o siromašnima i beskućnicima u San Francisku) prihodavala 35 miliona dolara.  

Zajedno s Gejtsom i njegovom suprugom Melindom, pokrenuo je kampanju "Obećanje" (Giving Pledge) kojom se predlaže najbogatjijim ljudima sveta da se tokom života odreknu bar polovine svog bogatstva i daju je u dobrotvorne svrhe.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...