Odlazak "najčeškijeg" među đacima "Češke škole"

Milan Lazarević

Povodom smrti Gorana Paskaljeviča
(foto, Goran Paskaljević)

Prilikom snimanja TV emisije "Od našeg dopisnika" 1996. potpisnik ovih redova razgovarao je s nedavno preminulim, slavnim češkim režiserom Jiržijem Menclom (Jiri Menzel) koji je govorio veoma pohvalno o jugoslovenskim studentima poznate praške filmske akademije FAMU. Izdvojio je, ipak, jednog od njih – Gorana Paskaljevića, koji je preminuo prekjuče u 74-oj godini života. 

Mencl je za Paskaljevića rekao da je najbliži "našem" tj češkom mentatilitetu i glavnoj struji i češkoj filmskoj školi. Obojica su, inače, snimili uspešne filmove sa istim naslovom – "Varljivo leto 68". Paskaljevićev film završava se  naglim odlaskom (posle sovjetske intrevencije u Čehoslovačkoj) iz jednog srpskog gradića češke muzičke trupe s čijom članicom je junak filma upravo imao prvo ljubavno iskustvo.

Bilo bi, međutim, pogrešno ako bi se smatralo da je Paskaljević nekakav "mekan" sineast, "češki komedijant" koji nije primećivao ili je prelazio preko onog što se zbiva u njegovoj srpskoj domovini. Niko kao on u filmu "Bure baruta" (1998) koji je, inače, bio srpski kandidat za "Oskara", nije tako snažno i uverljivo prikazao strašnu atmosferu nasilja u društvu, koja je izvirala iz društvenih i političkih događanja tog vremena. Taj film, koji je mnogima tada otvorio oči u kakvom društvu žive, ne znam zašto, ostaje neocenjen u istoriji srpske kinematografije...


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...