Slovačka: Smrt na sceni najomiljenijeg glumca i humoriste

M. Lazarević

Život Milana Lasice je "bio dokaz da nijedan režim nema moć da zaustavi kreativnost, smeh i prijateljstvo"
(foto, Milan Lasica)

Kaže se često, a izgleda ne bez osnova, da najveći glumci umiru upravo na sceni. To se juče dogodilo velikom, nije preterano reći najvećem i najomiljenijem slovačkom glumcu, humoristi, autoru i pevaču Milanu Lasici na koncertu sa njegovom kapelom Bratislava Hot Seranders u studiju L+S. Umro je na "daskama koje život znače" u 82. godini.

Poslednje trenutke velikog umetnika ovako je u izjavi Dnevniku N opisao jedan od učesnika koncerta.

"Bio je to nagli prekid srčnog ritma. Bio sam tamo i pokušao oživljavanje pre nego što je stigla hitna pomoć. Upravo je bio završio pesmu. ´Ja sam optimista u dobroj formi´ i počeo je da se zahvaljuje gledaocima kada je odjednom pao na bini. Dva-tri puta je otvorio oči, a onda ih je definitivno zatvorio".

Ekipa hitne pomoći pokušavala je dvadesetak minuta reanimaciju ali bilo je uzalud...

Na vest o smrti Lasice oglasili su odmah šefica države Zuzana Čaputova i premijer Eduard Heger.

"Kad umre neko ko vas je svojim životom toliko doticao, imam osećaj da se u tom trenutku zaustavilo vreme i da svet nije isti...", rekla je Čaputova. Heger je ustvrdio da je Lasica bio "legenda slovačke kuture, sjajan glumac, pevač i autor u jednom... Njegov jedinstveni humor i satira prate mnogo generacija. A njegov celi život je jasan dokaz da nijedan režim nema moć da zausatvi kreativnost, smeh i prijateljstvo".

Bio je jako popularan i u Češkoj, ne samo u vreme zajedničke države nego i kasnije. Potpisnik ovih redova, koji je živeo i radio u Češkoj kao novinar dvadeset godina (1994-2014), seća se da se uvek morala tražiti karta više za njegove nastupe u Pragu i drugim češkim gradovima.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...