AL GOR, EKO - PROFITER

M.Lazarević

Bivši američki potpredsednik, nobelovac i oskarovac Al Gor ništa loše ne vidi u tome što se bavi biznisom u ekologiji i zarađuje baveći se zaštitom životne sredine


Njegovo je ime simbol borbe protiv globalnog otopljavanja. Za taj angažman je dobio Nobelovu nagradu za mir, a njegov dokumentarni film o nimalo lepoj budućnosti pregrejane planete Zemlje dobio je Oskara.Iza onoga šta čini kao i iza onog za šta se zalaže bivši američki potpredsednik Al Gor ne stoje, ipak, samo hvale vredne namere. Na to aludira, u svom članku i ugledni New York Times, otkrivajući da Gor, koji se javno predstavlja kao zagovornik zaštite životne sredine i zelene ekonomije na tome više nego dobro zarađuje. Može se čak reći - bogati se.

Kalifornijska kompanija Silver Springs Networks, u kojoj značajan udeo ima firma Al Gorea, dobila je, prema ovom dnevniku „zelenu“ donaciju od 560 miliona dolara. Ova kompanija se, inače, bavi proizvodnjom uređaja koji smanjuju potrošnju električne nergije u domaćinstvima. Suma koju je dobio Silver Springs Networks izdvojena je iz ukupnog paketa od 3,4 milijarde dolara eko – donacija, koji je predsednik Barak Obama predstavio javnosti prošlog meseca.

Nije to prvi veliki eko-posao Gora. Bivši američki potredsedndik Gor je već investirao u trgovinu emisijama CO2, solarne panele, pa čak i u suve pisoare. Džepove mu pune, takođe, tiražne knjige o globalnom otopljavanju i predavanja, koja često drži na tu vrlo aktuelnu temu.

Sve ovo dalo je povoda Gorovim protivnicima da mu daju nadimak „ugljenični milijarder“. Britanski Daily Telegraph je nedavno pisao da se, otkad je otišao iz politike imetak Al Gora povećao sa dva na „poštovanja dostojnih“ 100 miliona dolara.

Tim povodom ga je u aprilu republikanska zastupnica u Kongresu Marša Blekburn pitala da li će on lično nešto zaraditi na zakonima za koje se zalaže.

„Svaki cent koji zaradim dajem u neprofitne organizacije, koje se bore protiv globalnog otopljavanja“, branio se tada Gor.

Al Gor ništa loše ne vidi u tome što investira i bavi se biznisom u ekologiji. Štaviše, tvrdi da time daje primer i da bi ga ljudi, inače, smatrali licemerom.

Službeno Gor nije lobista, tako da može investirati u šta god hoće. Mada, ipak ga mnogi smatraju lobistom - koji ima znatan uticaj na američku klimatsku legislativu, kao i na javno mnjenje u svetu u vezi s klimatskih promena. Čak dve trećine gledalaca njegovog dokumentarnog filma „Neprijatna istina“ iz 2006., za koji je nardne, 2007. godine dobio Oskara izjavilo je u anketi da su posle tog filma promenili svoj pogled na globalno zagrevanje.Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...