Novi lik na čelu Amerike

M. L.

Po ocu nemačkog porekla, otac petoro dece sa mnoštvom unučadi, bivši češki a sada slovenački zet, biznismen, zvezda rijalitija, pisac knjiga...
(foto, Donald Džon Tramp Stariji, novi predsednik SAD)

Ima, Evropljanima malo poznatih, ili čak sasvim nepoznatih, ali verovatno zanimljivih činjenica iz burnog života i priključenija novog američkog predsednika, a koje su u SAD široko poznate jer on već decenijama spada u tamošnji džet-set.

Deda i baba novog američkog predsednika stigli su u SAD 1885. kao imigranti iz Nemačke. Odakle iz Nemačke, međutim, u raspoloživim dokumentima - ne pominje se, kao i za većinu drugih imigranata koji su krajem 19. veka počeli plaviti Novi kontinent. Majka mu je bila škotskog porekla. Trampov otac Fred bio je jedan od najistaknutijih građevinskih magnata u Njujorku.

donald-trump-porodica

Porodica Tramp (Donald, Melanija i desetogodišnji Baron Vilijam) u njihovom stanu na vrhu Trampove kule u Petoj aveniji na Menhetnu, maja ove godine

Donald Tramp rođen je 14.06.1946. u njujorškom Kvinsu, ima dve sestre, Merien i Elizabet, i brata Roberta, dok je njegov drugi brat, Fred Mlađi, preminuo.

Kada mu je bilo trinaest godina, roditelji su ga upisali na vojnu akademiju, da bi na taj način njegovu nezaustavljivu energiju usmerili u pozitivnom pravcu.Tramp je dve godine pohađao Fordham Univerzitet u Bronksu, a potom  potom prešao u ugledniju Vorton školu na univerzitetu Pensilvanije. Nakratko je regrutovan tokom Vijetnamskog rata ali nije služio u američkoj vojsci. Diplomirao je ekonomiju 1968. a 1971. preuzeo je upravljanje očevom firmom „Fred Tramp nekretnine i izgradnja“.

Po veroispovesti je hrišćanin-prezbiterijanac. Ženio se tri puta, najpre s Čehinjom Ivanom Zelničkovom (rođena 1948.) koja je bila poznata skijašica u svojoj zemlji a potom manekenka (reklamirala je donje rublje) u SAD. S njom u braku, koji je trajao od 1977. do 1992, ima  troje dece - sinove Donalda Džona (Juniora) i Erika (Eric), kao i kćer Ivanku. Donald Džon ima čak petoro dece.

Ivana, rodom iz Zlina u Moravskoj, mogla je kao reprezentativka u skijanju da putuje u inostranstvo, što je iskoristila da emigrira i uda se za tada slavnog austrijskog skijaša Alfreda Vinklmajera (Winklmeyer) od koga se razvela posle dve godine da bi se ubrzo potom udala za Trampa. To je za oboje bila "glavna ljubav" u zivotu...

Posle u javnosti bučnog rarazvoda sa Ivanom, Tramp se 1997. oženio s glumicom Marlom Marpls (Marples) s kojom ima kćer Tifani (Tiffany). S njom se razveo već posle dve godine, a potom se, posle šest godina, oženio sa slovenačkom modelkom i modnom kreatorkom Malanijom Knaus, s kojom ima sina Barona Vilijama (Barron William) Trampa i živi sada relativno mirno, bez nekadašnjih skandala i afera. A i Ivana Trampova, koja je nastavila da se uspešno bavi hotelijerskim poslom, započetim sa svojim prvim mužem, u međuvremenu se, posle razvoda, udavala dva puta...    

Za Trampa se može reći da je u ovom vremenu, ako je to uopšte moguće, prava "renesansna ličnost". On je sada (na prvom mestu) političar, i to na čelu najmoćnije zemlje sveta, uporedo s tim on je trgovački magnat, drži niz velikih hotela i kazina po celom svetu... Bio je, takođe, medijska je zvezda (voditelj i glavni producent) u rijaliti šou televizije NBC (Apprentice - Segrt), piše knjige, ne samo iz političke publicistike nego i beletristike, za koje je dobijao i ugledne nagrade... Ali, to mu nimalo ne smeta da u političkim istupanjima bude ponekad i brutalno ili vulgarno otvoren i direktan. No, i u tome je izgleda svežina njegove političke pojave - za razliku od raznih, ispraznih frazera koji govore u maniru tzv političke korektnosti. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...