HOĆE LI NEMCI NAPRAVITI ATOMSKU BOMBU?

ML

Nemačka se dobrovoljno odrekla čak i civilne nuklearne energetike, a sada se, odjednom, otvara rasprava o nuklearnom oružju kao sredstvu za zaštitu Evrope od od navodne ruske agresivne ekspanzije
(ilustracija, Nemačku eksperimentalno nuklearno postrojenje u Hajgerlohu (istraživački reaktor Haigerloch) rastavili su američki i britanski vojnici i drugi u aprilu 1945. - izvor, https://en.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_program_during_World_War_II, foto By Sergeant Malcolm (Mickey) Thurgood, U. S. Army photographer assigned to Alsos Mission)

Rat u Ukrajini, kao i moguća pobeda Donalda Trampa na američkim izborima, počinju da u Nemačkoj izazivaju ozbiljnu diskusiju na temu koja je dosad bila - tabu, kako piše AFP. Niz visoko rangiranih nemačkih političara i politikologa počinju da pozivaju da se dođe do vlastite atomske bombe ili da zemlja makar učestvuje u projektu koji bi imao za cilj da se dođe do zajedničke evropske nuklearne bombe, uprkos svim problemima koji stoje tome na putu.  

Za mnoge koji prate politička događanja u Nemačkoj ova diskusija bi mogla izgledati paradoksalnom. Ova zemlja se, naime, dobrovoljno odrekla čak i civilne nuklearne energetike, između ostalog i zbog bojazni od posledica moguće havarije. A sada se, eto, odmerava da li da se prekrši dugogodišnji tabu, spojen sa jasnim odbijanjem Nemačke prema posedovanju nuklearnog oružja, pojačanog teškom posleratno istorijom zemlje, posebno teških obaveza koje su joj bile nametnute. Na prespitivanje i promenu ovih stavova teraju ju je sve više, prema analitičarima, nove globalne pretnje.

"U svakom slučaju Evropskoj uniji je potrebno dugogodišnje odvraćajuće od rata nuklearno sredstvo - u okviru NATO ili mimo ovog saveza", pisao je o tome krajem prošle godine dnevnik Berliner morgenpost šef Evropskoe narodne stranke (EPP) i poslanik nemačke CSU (Hrišćansko-socijalna Unija) Manfred Veber (Weber). A nije, izgleda, u tome nimalo usamljen.

I drugi političari, koji su se borili iz sve snage protiv nuklearne energije, i na vratu nosili tzv atomprotest, odjednom počinju da primećuju u nuklearnom oružju sredstvo za zaštitu Evrope od od navodne ruske agresivne ekspanzije. Među njima je i raniji ministar spoljnih poslova iz tzv Zelene stranke Joška Fišer (Joschka Fischer). 

"Moramo obnoviti našu sposbnost da odvraćamo od napada na nas", izjavio je on portalu Cajt onlajn (Zeit Online).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...