STOLTENBERG: MORAMO SE PRIPREMITI ZA DECENIJE KONFRONTACIJE S RUSIJOM

ML

"U slučaju da Putin pobedi u Ukrajini neće biti nikakve garancije da se ruska agresija neće proširiti i na druge zemlje", tvrdi generalni sekretar NATO-a. Zato traži da se „investira u vojni potencijal Severnoatlantske alijanse“
(ilustracija, "Potrebno je brzo obnoviti i proširiti našu industrijsku osnovu kako bismo povećali vojne isporuke", poručuju iz NATO-a)

Generalni sekretar Severnoatlantske alijanse (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je u intervjuu nemačkog nedeljniku "Velt am Sontag" (Welt am Sonntag), u broju od petka 9. februara, da u "slučaju da  Putin pobedi u Ukrajini neće biti nikakve garancije da se ruska agresija neće proširiti i na druge zemlje". Prema njemu, neophodno je da se, radi sprečavanja daljeg ruskog prodora u Ukrajinu, nastavi s podrškom ovoj zemlji, kao i da se "investira u vojni potencijal Severnoatlantske alijanse s obzirom na to da Rusija priprema svoju ekonomiju na dugotrajni rat"...

"Potrebno je brzo obnoviti i proširiti našu industrijsku osnovu kako bismo povećali vojne isporuke Ukrajini i povećali rezerve", dodao je on.

Ovih dana počelo se postavljati i pitanje šta će biti sa odnosima Rusije i Poljske. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu poznatom američkom komentatoru Takeru Karlsonu (Tucker Carlson) izjavio da "Moskva nema nikakav interes da napadne na Poljsku, Litvaniju ili nekog drugog". Na to je reagovao poljski ministar odbrane Vladislav (Wladislaw) Kosiniak-Kamiš (Kamysz) da ne veruje Putinu.

"Što se više ponavlja da nešto nije u planu, to je sve sumnjivije", rekao je on i dodao da se iz Rusije navodno tvrdilo pre okupacije Ukrajine da se ne sprema tako nešto.

Nesumnjivo je jedino da ovakve izjave iz NATO-a i Poljske - ne doprinose završetku sukoba u Ukrajini.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...