Nesloga u EU oko embarga na uvoz ruske nafte: Orban još blokira šesti paket sankcija

Nataša Jokić, Strazbur

Mađarska traži izuzeće od embarga u toku četiri naredne godine i 800 miliona evra evropskih subvencija
(Brussels, 30.05.2022 - francuski predsednik Emanuel Makron dolazi na samit lidera EU posvećen Ukrajini, energetici i hrani)

Predsednici vlada i država 27 zemalja članica EU sastaju se danas u Briselu gde će tokom dvodnevnog samita pokušati da postignu da prevaziđu nesuglasice sa Mađarskom koja blokira uvođenje embarga na uvoz ruske nafte.

Francuska, kao zemlja koja predsedava EU, podržava uvođenje delimičnog embarga što bi značilo da bi se u prvoj etapi od sada do kraja godine, uvela blokada uvoza samo ruske nafte koja se dovozi brodovima.

Izvori iz evropskih institucija preneli su novinarima da bi to međutim značilo priznanje nemoći EU što bi, kako je ocenio, Moskva mogla da iskoristi "za svoju propagandu".

Embargo na uvoz ruske nafte predstavlja deo šestog paketa sankcija protiv Rusije koji je predložila Evropska komisija, ali koji Mađarska još uvek blokira. Novi paket sankcija zato ne može da stupi na snagu jer je po pravilima o funkcionisanju EU potrebna jednoglasna podrška zemalja – članica.

Mađarski premijer Viktor Orban se protivi novom paketu sankcija jer kako kaže želi da zaštiti "mađarske porodice" od energetske nesigurnosti i od skoka cena koji bi mogao da usledi posle uvođenja embarga na uvoz ruske nafte.

Orban je zato uputio pismo Šarlu Mišelu, predsedniku Evropskog Saveta, koji okuplja šefove država i vlada zemalja EU, u kome upozorava da je šesti paket sankcija neprihvatljiv za Budimpeštu sve dok se pregovaračkim putem ne reše "sva otvorena pitanja".

Zbog toga što nema izlaz na more, Mađarska zavisi od naftovoda "Družba" kroz koji joj dotiče 65 odsto nafte.

Evropska komisija predložila je da Mađarska, Slovačka i Češka budu još dve godine izuzete od obaveze primene emabrga na uvoz ruske nafte, ali premijer Orban smatra da je taj rok isuviše kratak i traži da on bude produžen bar na četiri godine. Uz to on zahteva i 800 miliona evra podrške EU za adaptiranje svojih rafinerija i povećanje kapaciteta naftovoda Adria kojim nafta u Mađarsku dotiče iz Hrvatske.

Sa druge strane neke zemlje EU smatraju da su izuzeća koja traži Mađarska neprihvatljiva jer ruše načelo jednakosti među svim članicama Unije.

Osim toga iz taktičko pregovaračkih ili drugih razloga evropske institucije sada postavljaju pitanje kako će se doneti odluka o eventualnim subvencijama koje traži Orban, ako su već subvencije za obnovu ekonomije posle pandemije morale da budu obustavljene Mađarskoj zbog kršenja normi o funkcionisanju pravne države.

Šefovi država i vlada zemalja EU takođe će raspravljati o cenama energije u Evropi, o svetskoj prehrambenoj krizi i merama koje bi omogućile Ukrajini da izvozi svoje žito.

Šesti paket sankcija takođe predviđa isključivanje najveće ruske banke Zberbank iz sistema međunarodne međubankarske razmene, kao i proširenje takozvane crne liste EU na kojoj se već nalazi više od hiljadu pojedinaca – državljana Ruske federacije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...