ULAZAK U NATO USLOV ZA PRIJEM U EU

Danas

U ponedeljak poslednja runda tehničkih pregovora u procesu stabilizacije i pridruživanja EU

- Antinatovska retorika utiče na proces evropskih integracija Srbije. Nadamo se da će Srbija pronaći način da sarađuje s NATO jer oba procesa, i evropske i atlantske integracije, dopunjuju se i treba ih definisati kao komplementarne i koherentne - izjavio je juče na konferenciji za novinare šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žosep Ljoveras.

On je naglasio da je veoma važno da građanima Srbije, koji će o ulasku u NATO odlučivati na referendumu, bude objašnjeno zbog čega je važno da zemlja bude članica NATO, pre svega ako se ima u vidu da nijedna država članica EU nije to postala pre nego što je ušla u NATO, odnosno da je ulazak u NATO uslov državama zapadnog Balkana za prijem u EU.

Razgovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije biće nastavljeni u ponedeljak u Briselu. Tokom pete, odnosno poslednje runde tehničkih pregovora, trebalo bi da bude postignut konačni dogovor o trgovinskim koncesijama za primarne i prerađene poljoprivredne sporazume. Tema pete runde je i Protokol 2 koji reguliše promet vina i alkoholnih pića između Srbije i EU, kao i Protokol 4 o kopnenom saobraćaju.

Tanja Miščević, direktorka kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije, rekla je da po završetku tehničkih pregovora sledi parafiranje, a potom i potpisivanje sporazuma. Ona je podsetila i na sastanak unapređenja stalnog dijaloga koji bi trebalo da se održi 13. septembra u Beogradu, čije su osnovne teme bezbednost, sloboda i pravda. To su veoma važne teme za godišnji izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, ali i za intenciju Vlade da Srbija dospe na belu šengen listu. Ona je naglasila da je isporučenje generala Mladića sudu u Hagu neophodno.

S. Č.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...