U strahu od omikrona, francuska vlada najavljuje obaveznu vakcinaciju: Broj zaraženih raste, ali broj pacijenata u reanimaciji opada

Nataša Jokić, Strazbur

Samo nekoliko meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora, zdravstveni imperativi i dnevna politika uvezani su u gotovo nerazmrsiv čvor
(Pariz, 21.12.2021 - većina evropskih zemalja uvodi strožije mere ograničenja zbog Covid-19, posebno nove varijante omikron)

Tri dana uoči Božića, francuska vlada upozorava na munjevito širenje soja omikron virusa kovid-19. Od ukupnog broja zaraženih koji su testirani petina je zaražena sojem omikron.

Ministar zdravlja Olivier Veran rekao jutros da će između Božića i Nove godine ovaj soj dominirati. Ministarka rada Elizabet Born pozvala je preduzeća da organizuju rad preko interneta, koliko su to u mogućnosti, dodavši da je cilj vlade da se što veći broj preduzeća orjentiše na rad on lajn tokom tri do četiri dana u sedmici.

Vakcinisanje dece, naplata testiranja i pasoši za sve

Od danas počinje i vakcinacija dece stare od pet do 11 godina. Zvanično su izneti podaci da se trenutno u bolnicama zbog komplikacija nalazi 145 zaražene dece, a da je tridesetoro njih u teškom stanju u odelenju reanimacije.

Preporučeno je svim građanima da se testiraju uoči odlasak za Božić kod članova porodice iako su vakcinisani. U svim gradovima mogu se videti gužve i redovi ispred apoteka i centara za testiranje iako se testiranje plaća, osim u slučajevima kada pacijenti dobiju uput svog lekara.

Vlada za sada nije najavila nove mere, ali ih ne isključuje – kako je rekao portparol vlade.

„Mere na snazi podrazumevaju da su maske obavezne u centrima svih gradova i svugde u zatvorenom prostoru. Za ulazak u restoran ili u kulturne ustanove gosti moraju da pokažu zdravstveni pasoš koji sadrži ili potvrdu o negativnom testu ili potvrdu o vakcinaciji.“

Ukoliko se i gostima bez zdravstvene potvrde dopušta da borave u restoranu vlasnik rizikuje da plati drakonsku kaznu.

Zdravstvene pasoše kontrolišu zaposleni u restoranu na samom ulazu. Oni, međutim, ne mogu da utvrde da li gostu zaista i pripada zdravstveni pasoš koji je pokazao jer, po zakonu, samo policija može da legitimiše građane.

Mestimične policijske kontrole u restoranima pokazale su da građani u izvesnom broju pribegavaju falsifikovanim ili tuđim zdravstvenim ispravama. Ministar zdravlja jutros je procenio da je u opticaju oko 180 hiljada lažnih potvrda. Za one koji koriste falsifikovane potvrde predviđena je kazna je do 5 godina strogog zatvora.

Vlada je najavila da će zbog toga pokrenuti inicijativu za izmenu zakona kako bi i zaposleni u restoranu mogli da legitimišu građane.

U istom „paketu“, vlada će po ubrzanoj proceduri predložiti zakon o ukidanju zdravstvenog pasoša i njegovom zamenjivanju vakcinalnim pasošem. To zapravo znači uvođenje obavezne vakcinacije što već izaziva polemiku.

Predstoji teška rasprava o slobodama i vakcinama

Vlada će već  27. decembra (drugog dana posle Božića) staviti na dnevni red predlog novog zakona a do nove godine o njegovom sadržaju biće raspravljano u odborima u Parlamentu, kako bi se već polovinom januara iduće godine o njemu glasalo posle poslaničke rasprave.

Vlada je pribegla ubrzanoj procedure jer predviđa da bi davanje saglasnosti za novi zakon u skupštini moglo da se oduži. Posle glasanja poslanika u parlamentu, odluka ide na raspravu i glasanje u senat (u kome zasedaju izabrani predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti). Senat može da se ne složi sa parlamentom i vrati poslanicima odluku na doradu, posle čega se ponovo raspravlja i glasa.

Gotovo da nema sumnje da će debata biti žestoka i u najmanju ruku - kontroverzna s obzirom da su zdravstveni imperativi i dnevna politika uvezani u gotovo nerazmrsiv čvor samo nekoliko meseci uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Mnogi smatraju da će pravo na čuvanje ličnih podataka biti narušeno ukoliko konobari dobiju pravo da legitimišu građane.

Takođe, postavlja se pitanje da li će osnovne građanske slobode biti pogažene ako se građani na indirektan način primoravaju na vakcinaciju, pri čemu će ipak morati da potpišu da dobrovoljno primaju vakcinu.

Iza svih sumnji nalazi se podozrenje da bi novi zakon, donesen u kontekstu epidemije, mogao da bude zloupotrebljen u drugačijim okolnostima za upostavljanje nedemokratske vlasti nad građanima i ukidanje sloboda.

Predviđajući teškoće u slučaju da se uvede ova, faktički obavezna vakcinacija, neka preduzeća su od vlade zatražila da u novi zakon uključi i mere izuzeća za zaposlene i dopusti im da koriste zdravstveni pasoš sa negativnim testom za dolazak na posao. Ministar zdravlja je jutros najavio da se o ovom predlogu neće razgovarati. To znači da će za sve zaposlene vakcinacija biti obavezna ukoliko žele da nastave da rade. 

Na pitanje da li će Francuska kupiti vakcinu Novovaks, koja je klasičnog tipa a dobila je dozvolu EU, francuski ministar zdravlja odgovorio je odrečno, dodavši da su vakcine tipa RNK (nosača genetske poruke) „mnogo sigurnije“.

Zanimljivo je da o soju omirkon francuski lekari – specijalisti iz bolničkih odelenja za reanimaciju govore na manje alarmantan način nego što je to slučaj sa ministrom zdrvalja i direktorom zdravstvene uprave.

Služeći se zaključivanjem po analogiji sa situacijom u Velikoj Britaniji, dr Pjer Skvara (Pierre Squarra), načelnik odelenja za reanimaciju klinike Ambroaz Pare (Ambroise Paré) u Neji (Neuilly) kod Pariza, rekao je da postoji mogućnost da soj omikron bude zapravo blaži po posledicama nego njegov „prethodnik“, soj delta. „Možda će ovaj talas biti jači po količini ali ne i po oštrini jer vidimo u Velikoj Britaniji da broj zaraženih raste ali da broj primljenih u reanimaciju zbog zaraze - opada“, rekao je on.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...