Ankete: Bajden 52, Tramp 40 posto glasova

ML

Do izbora ima još dosta vremena i mogućnosti, upozoravaju agencije za ispitivanje javnosti, da glasači promene svoje neklonosti
(Vašington, 10.09.2020 - konferencija za novinare američkog predsednika Donalda Trampa)

Kandidat demokrata za predsednika Sjedinjenih Država Džoe Bajden (Joe Biden) ima prednost od 12 posto u odnosu na kandidata republikanaca, aktuelnog predsednika Donalda Trampa (Trump). 

To je rezultat ankete koju je na teritorije cele zemlje sprovela agencija Ipsos među glasačima koji će verovatno izaći na izbore. Kako prenosi Rojters, sada je među glasačima izrazito manje neopredeljenih u odnosu na predsedničke izbore pre četiri godine.

Anketa pokazuje da 52 posto glasača namerava na izborima najesen da glasa za Bajdena, a 40 posto za Trampa. Tri posto glasača namerava da glas da nekom drugom kandidatu, a samo pet posto nije još odlučilo kome će dati svoj glas. Do izbora je ostalo još 54 dana.

Broj birača koji nisu spremni da podrže nijednog od dva glavna kandidata je sada duplo manji nego na izborima 2016. I kada bi svi neodlučni na kraju priklonili Trampu, pobedio bi, ipak, Bajden.

No, međutim, ni to ne bi moralo da Bajdenu osigura pobedu u američkom posrednom izbornom sistemu u kome, veoma važnu ulogu imaju tzv elektori iz država. Tako je, na primer, Hilari Klinton (Hillary Clinton) na izborima 2016. dobila skoro tri miliona glasova više nego Tramp koji je, međutim, uspeo da tesno pobedi u nekoliko država "s najvećom elektorskom težinom" i tako osigura konačnu pobedu.

Do izbora, ipak, kako napominju agencije, ima još dosta vremena i mogućnosti da se preferencije birača promene.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...