Makron proglasio kraj mera protiv epidemije i poručio: Spomenici neće biti rušeni

Nataša Jokić, Strazbur

Od danas francuski državljani putuju slobodno unutar EU, a od 1. jula u ostale zemlje u kojima je epidemija pod kontrolom
(Francuski predsednik obratio se u nedelju uveče naciji, četvrti put od kako traje pandemija virusa korona)

Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se sinoć naciji, najavivši da od danas francuski državljani ponovo mogu slobodno da putuju unutar EU, dok će van EU moći da putuju od 1.jula i to u zemlje u kojima je epidemija kontrolisana i koje u odnosu na Francusku primenjuju recipročne mere.

Francuski predsednik je takođe najavio da će širom Francuske od danas ponovo moći da budu otvoreni restorani, a da će od 22. juna biti otvorene škole. Drugi krug odloženih izbora za lokalne vlasti biće održan 28. juna.

Ustvrdivši da Francuska nema zbog čega da „crveni“ kada je reč o rukovođenju u uslovima pandemije, Makron je istakao da je na desetine hiljada života spaseno.

makron kraj epidemije

Makronovo obraćanje naciji kako ga prikazuje list Liberasion

Kao jednu od slabosti uočenu tokom rukovođenja u uslovima pandemije, francuski predsednik je istakao „zavisnost od drugih“ što je, pre svega, aluzija na činjenicu da je najveći deo proizvodnje zaštitne medicinske opreme i sirovina za lekova - odavno izmešten u Kinu.

Makron je podsetio da je država izdvojila 500 milijardi kako bi učestvovala u isplaćivanju zarada zaposlenih i omogućila preduzećima i industriji da se održe u periodu ekonomske paralize.

“Petsto milijardi za ekonomiju i za najsiromašnije. Gde je tako nešto još učinjeno? To pokazuje snagu našeg socijalnog modela i naše ekonomije”, rekao je on.

Francuski predsednik je naglasio da neće biti povećavanja poreza kako bi se nadoknadili ovi povećani troškovi. Rekao je da će ekonomska obnova biće zasnovana na načelima “raditi više i proizvoditi više“.

Makron je dodao da je “jedino rešenje” izgradnja održive privrede uz investicije u digitalnu ekonomiju i podršku “zelenoj industriji”.

On je takođe najavio politiku decentralizacije kao deo obnove zemlje,  podsećajući da je decentralizovan način odlučivanja pokazao svoje prednosti za vreme pandemije.

pariz-prot-rasizam-subota

Paris, 13.06.2020 - protest protiv rasizma i brutalnosti policije u parizu

Povodom protesta protiv rasizma i policijskog nasilja, francuski predsednik je rekao da će država biti “beskompromisna protiv rasizma, antisemitizma i diskriminacije”. On je dodao da je “borba protiv rasizma neprihvatljiva kada je za svoje potrebe koriste separatisti”, što u specifičnom francuskom kontekstu znači: oni koji zahtevaju prava za manjinske grupe po osnovi boje kože ili nekoj drugoj.

Francuski republikanski poredak, naime, poznaje isključivo ljudska prava pojedinaca, a ne grupa i kaže da su svi pojedinci, a ne grupe -  jednaki bez obzira na poreklo, pol i veroispovest.

“Samo republikanski poredak garantuje bezbednost i slobodu”, rekao je Makron i poručio: “Ništa nećemo izgraditi u neredu”, već samo u okviru republikanskog poretka.

“Republika neće izbrisati nijedan trag i nijedno ime iz svoje istorije… Spomenici neće biti rušeni”, rekao je Makron i dodao: “Mi treba zajedno da gledamo svu našu istoriju naročito naš odnos sa Afrikom”.

On je poručio da obnova posle pandemije treba da se sprovodi kroz solidarno ujedinjavanje nacije koja u Francuskoj nije etnička već politička kategorija.

U kontekstu protesta protiv policije, ali i nezadovoljstva policijskih sindikata francuski predsednik je poručio da policija i žandarmerija obezbeđuju republikanski poredak da zaslužuju da im nacija oda priznanje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...