Rusija obeležila Dan pobede

Petar Popović

Sovjetski narod razgromio fašističku silu, izjavio Vladimir Putin. Proslava 75. godišnjice trijumfa u Drugom ratu odložena za dane posle pandemije korona virusa. U Belorusiji, parada po starom. Strah od korona virusa “psihoza”, smatra predsednik Lukašenko
(Moscow, 09.05.2020 - avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva na nebu nad Moskvom tokom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Ove godine Dan pobede je obeležen bez tradicionalne vojne parade zbog opasnosti od korona virusa)

Glavni akter Drugog svetskog rata Rusija, obeležila je 75. godina od pobede nad fašizmom “u opsadi” od korona virusa, daleko od onih svečanosti, spremanih da ovogodišnji jubilej učine danom koji se pamti.

Prvi put, ove godine je trebalo da na Crvenom trgu, kojim tradicionalno paradiraju trupe armije, prisustvuju i pojedini zapadni državnici. Pominjana je mogućnost da gost Rusije povodom Dana pobede bude predsednik Francuske, Emanuel Makron. I ne samo on. U jednom trenutku, krajnje senzacionalno naspram bojkota Rusije od Zapada, bio se čak “proneo glas” da bi povodom Dana pobede mogao da bude pozvan i predsednik SAD Donald Tramp, a bilo je sigurno da bi u Moskvu došao i predsednik Kine, Si Đinping.

Međutim u subotu, tu kod večnog ognja pod zidinama Kremlja, herojima poginulim u ratu, ukazao se i položio cveće predsednik Vladimir Putin – sam. 

putin-venac-pobeda-

Moscow, 09.05.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin položio je cveće na Grob Neznanog vojnika u Moskvi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Ove godine Dan pobede je obeležen u Rusiji bez tradicionalne vojne parade zbog opasnosti od korona virusa

Odlaganje u poslednji čas

Odluka Moskve da to bude tako, doneta je u poslednji čas, na osnovu podatka o ekspanziji infekcije, dokumentovanoj sa po više od deset hiljada novo-inficiranih na dan, i to već sedam dana uzastupno.

Ostala su, iz tih razloga, da i dalje važe moskovska ograničenja kretanja i okupljanja, te i za defile na Crvenog trgu, planiran povodom Dana pobede.

Ne baš sasvim – preleteo je iznad Trga, Crkve Vasilise i Kremlja “paradni ešalon” nacionalnog vazduhoplovstva i ruskih kosmičkih snaga.

U sastavu formacija bilo je i prvi put pokazanih noviteta ratne vazduhoplovne industrije.

Glasila s predstavnicima na mestu događaja, pominju u tom smislu aparate unapređene četvrte generacije SU34 i SU35 ++ i lovce bombardere pete generacije SU57.

moskva-polic-blokada-

Moscow, 09.05.2020 -  policajci dok zaustavljaju starijeg muškarca sa crvenom zastavom u blizini Crvenog trga, tokom 75. godišnjice poraza nacista u Drugom svetskom ratu, u Moskvi. Dan pobede je najvažniji svetovni praznik u Rusiji i očekivalo se da će ovogodišnja proslava biti posebno velika jer je 75. godišnjica, ali vojna parada na Crvenom trgu i masovna povorka nazvana Besmrtna straža odložene su u okviru mera za suzbijanje širenja korona virusa

Uvredljiva propaganda

Rusiji, ovogodišnji jubilej pobede nad fašizmom bio je posebno važan, zbog produženo neprijateljskog stava Zapada i pojedinih država Istočne Evrope – izraženog kroz drastično izmenjen istorijski narativ, kojim se krivica za rat sa Hitlerom prebacuje na Sovjete koliko i na fašističku Nemačku.

“Optužena” Rusija, u okolnostima je da je primorana da brani čast deset miliona poginulih vojnika, čijim je životima plaćena sovjetska pobeda. I još toliko žrtava civila, ubijenih u krajevima pod nemačkom okupacijom i u opsadama.

U okolnostima obnovljenog političkog antagonizma, glasniji su kao “predavači istorije” potomci estonskih, litvanijskih ili ukrajinskih fašista u zapadnim krajevima Ukrajine, nego potomci ukrajinskih crvenoarmejaca, na primer.

Obeležavanje 75 godina pobede nad fašizmom trebalo je da bude deo “odgovora” Rusije na sve to.

Moskva ga se nije odrekla. Defile povodom jubileja nije “precrtan”. Događaj je, odlukom Kremlja pomeren vremenski, za neki datum kasnije tokom godine – a samo je 9. maj obeležen onako kako su nalagale okolnosti pandemije u zemlji.

petrograd-besmrtni

St.Petersburg, 09.05.2020 - portreti predaka, učesnika Drugog svetskog rata, tokom proslave Dana pobede u Sankt Peterburgu

Postrojavanje Predsedničkog puka

Unutar Kremlja, predsednik Rusije je izvršio smotru Predsedničkog puka, izvestila je vladina Rasijskaja gazeta.

Šef Rusije pozdravio je jedinicu sa “Zdravo drugovi”, prenela je RG.

Pozdrav predsednika je pozdrav svim pripadnicima oružanih snaga Rusije, praćen čestitkom šefa države povodom “dana Velike pobede”, rekla je RG.

“Maja 1945, pre 75 godina Crvena armija je učinila kraj velikoj tragediji XX veka, i trijumfalno okončala najžešću bitku u istoriji”, rekao je Putin. “Ona je bila pravedna, herojska i puna žrtve za sav sovjetski narod – doslovno on je srušio nacizam i razgromio tu čudovišnu silu koja je milionima ljudi donela smrt, patnju i stradanja.”

putin-smotra-pobeda-

Moscow, 09.05.2020 - predsednik Rusije Vladimir Putin na ceremoniji ispred Kremlja u Moskvi povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Ove godine Dan pobede je obeležen u Rusiji bez tradicionalne vojne parade zbog opasnosti od korona virusa

Kad se ujedine, Rusi nepobedivi

Putin je siguran da će zahvalni svet decenijama i čitavog veka pamtiti taj podvig, a da će čvrstina, volja i sloga ostati Rusima kao primer odnosa prena rodnoj zemlji.

“Armija i flota Rusije verni su tim ratnim tradicijama”, izjavio je državni šef Rusije. Rekavši, “mi pamtimo lekcije rata”, predsednik je izjavio da će “svi planovi razvoja armije i flote Rusije biti izvršeni”.

Kada su složni, Rusi su nepobedivi, izjavio je predsednik. “U to uopšte ne treba sumnjati”, rekao je Vladimir Putin.

“Naše oružane snage dobijaju i dobijaće najsavremeniju tehniku. I mi znamo ono najglavnije; to oružje u pouzdanim je rukama. Povereno je ljudima koje nadahnjuje i pokreće napred ljubav prema otadžbini i svom narodu, vernost našem istorijskom pamćenju i velikom nasleđu vojnika Pobede.”

lukasenko-parada-

Minsk, 09.05.2020 - predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko na vojnoj paradi u Minsku povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu. Belorusija je jedna od malobrojnih zemalja koje su održale javne svečanosti povodom Dana pobede uprkos upozorenjima Svetske zdravstvene organizacije zbog opasnosti od korona virusa

Proslave u bivšim sovjetskim republikama

Značajnu godišnjicu obeležile su i druge bivše sovjetske republike, danas nezavisne države, prenela je inostrana štampa.

Jedini defile, čak i uprkos pandemiji, održan je u Belorusiji, s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, isturenim ispred prvog reda dostojanstvenika na tribini.

Šef Belorusije definisao je opasnost od zaraze kao “psihozu”, bez ozbira na više od 21 hiljadu slučajeva bolesti u Belorusiji. U defileu je bilo oko tri hiljade pripadnika beloruske armije.

ukr-kijev-buket-dan-pobede-

Kyiv, 09.05.2020 - veteran sovjetske vojske koji  nosi cveće do spomenika Neznanom vojniku kod spomenika veteranima Drugog svetskog rata, dok drugi čekaju da im se dozvoli red, u memorijalnom parku u Kijevu, na 75. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata

U azijskom delu, parada uživo održana je u Biškeku, u Kirgistanu.

U Ukrajini, Dan pobede obeležen je kada i na zapadu Evrope, 8. maja. Ukrajina Kijeva sebe poistovećuje sa zapadnjacima. Žuri da zaboravi viševekovni suživot s ruskom Moskovijom.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...