Sakašvili, ponovo u vlasti Ukrajine?

Petar Popović

Volodimir Zelenski poziva izgnanog političkog klovna Mihajila Sakašvilija da mu pomogne s reformama, mada bivšeg predsednika Gruzije žele i u Tbilisiju, gde je osuđen na kaznu zatvora
(ilustracija, Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, u vreme dok je radio kao glumac, na snimanju humorističke tv serije "Sluga naroda" koja ga je proslavila i pomogla dadođe na predsedničko mesto)

U Ukrajini, u orbiti unutrašnjih događaja ponovo je Mihajil Sakašvili, američki školovan Gruzin, kome je bivši predsednik Ukrajine Pjetro Parošenko darovao i državljanstvo te zemlje.

Parošenko i Sakašvili poznaju se sa studija u Kijevu, iz vremena Sovjetskog Saveza. Povezala ih je zajednička politička naklonjenost Zapadu.

U SAD, Ukrajinac i Gruzin će biti raspoznati po toj simpatiji, prihvaćeni, i u datom trenutku, izvučeni na scenu, obojica sa ulogama u svojim zemljama.

Sakašviliju, pružiće se mogućnost da dobije stipendiju, da o trošku Amerike studira i diplomira na Harvardu.

U kritičnom trenutku za Gruziju, Mihajil Miša Sakašvili, vratiće se u Tbilisi, da na talasu tzv. revolucije ruža, prozapadnog prevrata organizovanog uz pomoć mase izvedene na ulice, uzme vlast i preusmeri antiruski bivšu sovjetsku republiku.

U Kijevu, na sličan način stići će do predsedničke vlasti Pjetro Parošenko, priveden tronu patronatskom rukom Viktorije Nuland i Džoa Bajdena, dvoje funkcionera Obamine administracije.

Sakashvili_Obamas-

Predsednik Barak Obama i prva dama Mišel Obama poziraju za fotografiju tokom prijema u Muzeju Metropoliten u Njujorku sa Mihajlom Sakašvilijem, predsednikom Gruzije, i njegovom suprugom, Sandrom Elisabeth Roelofs, 23 September 2009

U Gruziji na poternici

Politički sangvinik, elokventni Sakašvili, lako se obreo na ramenima mase koja će ga u Tbilisiju uvesti pravo u rezidenciju šefa države.

Srušio je s vlasti predsednika Eduarda Ševardnadzea, Gorbačovljevog ministra u sovjetskim pregovorima sa Zapadom.

Reklamiran je kao progresivni reformator Gruzije. Ali, Miša će se iz te Gruzije, na kraju spasavati bekstvom, pošto mu se bude sudilo za zloupotrebu položaja.

Nova vlast u Tbilisiju raspisala je za bivšim predsednikom poternicu.

U nevolji, vagabunda Sakašvilija prihvatio je Parošenko, tada tek prispeli predsednik Ukrajine. Parošenko je hvalio Sakašvilijeve gruzijske “reforme”.  Imenovao ga je za gubernatora Odese. Međutim, politički hibrid nije čestito zaživeo.

Nezaboravna je scena rasprave Sakašvilija i Arsena Avakova, Parošenkovog ministra unutrašnjih poslova, u Kijevu, na sednici vlade – kada usplamteli Miša Avakovu kaže da je lopov, a Avakov, crven u licu, skače na noge, i ne znajući šta bi (“Ti, ti, ti...”), poliva Sakašvilija vodom iz čaše. Dok ovaj, mokar i drhteći, ipak uzvraća da je Avakov “đubre”. Veselo za iscrpljene Ukrajince.

Šef države, Parošenko, prisutan i sam, ali zatečen.

Kamermani, jedini su znali šta će, i Ukrajinci su videli Parošenkovu vladu Ukrajine, pojačanu Sakašvilijem.

sakasvili-polic

Mihail Sakašvili u kijevskoj sudnici, posle hapšenja 8. decembra 2017. odakle je pušten ali proteran iz Ukrajine u Poljsku

U Kijevu, na krovu, preti da će se baciti

Kada se Miša na kraju sukobio i s Parošnkom, predsednik Ukrajine je poželeo da bivšeg prijatelja, “reformatora”, isprati preko granice, u Poljsku.

Uostalom, iz Poljske je Sakašvili i doputovao u Ukrajinu, progonjen u drugim državama od vlasti Gruzije. Ali, Miše je trebalo dokopati se, da bi ga Kijev otpratio nazad preko granice.

Parošenko je zadatak poverio ličnom obezbeđenju. Noću, Služba je provalila u kuću. Usmerila se u Sakašvilijev apartman.

Sakašvili je uzmakao stepenicama naviše. Pojavio se na krovu – i obasjan svim dežurnim reflektorima TV snimatelja, počeo da dovikuje da će se baciti na asfalt. Akcija je prekinuta.

Policajci su ga se dokopali kasnije, u jednom gruzijskom restoranu u Kijevu. Strpan je u već spremljeni automobil, odvezen pravo na aerodrom, i jednim zakupljenim avionom ispraćen – u Poljsku odakle je bio i došao u Ukrajinu da Parošenku pomogne s reformama.

Poziva ga Zelenski

Vest da se Sakašviliju ponovo nudi mesto u vladi Ukrajine, u svojstvu “zamenika premijera za reforme”, objavio je Rojters, prošle nedelje. Sakašvili je potvrdio da je reč o pozivu predsednika Volodimira Zelenskog.

Trenutak je delikatan. Ukrajina je suočena s pandemijom virusa korona, recesijom i nastojanjem Kijeva da MMF zemlji odobri osam milijardi dolara zajma – što zavisi od spoljne procene vladinih reformi.

“Za mene je velika čast, poziv od predsednika Zelenskog...”, napisao je na svojoj fejsbuk stranici Sakašvili. “Predstoji nam vrlo težak period... Sada više nego ikada ranije moramo biti hrabri u odlukama i reformama”, oglasio se.

Kancelarija Zelenskog potvrdila je da su se predsednik Ukrajine i Sakašvili “sreli i razgovarali o Sakašvilijevoj viziji”.

Neće biti dosadno

“U Kijevu ponovo ludo vreme”, osvrće se, međutim, na isti događaj Melinda Haring, zamenik direktora Evroazija centra u Atlantskom savetu – navodeći da predsednik Zelenski nastoji da “Mišu Sakašvilija imenuje za zamenika predsednika vlade za reforme”.

“Sakašvili, bivši predsednik Gruzije, beskrajno je energičan i zabavan za gledanje, ali jedino ako su vam filmovi o katastrofama omiljeni izbor. Ukrajinski Nju tajms magazin kazao je to možda najbolje: ‘Neće biti dosadno”, piše Haring u američkom Nešenel interest (“Turning To Saakashvili Will Not Help Ukraine”, nationalinterest.org).

“Ne poriče se da je Sakašvili harizmatičan političar koji je u svoje vreme u Gruziji stvarno učinio nešto dobro – sve dok onda nije. (Gugluj zatvorski skandal u Gruziji). Ali, u Ukrajini, na mestu mnogo složenijem, i gde ostaje stranac, on već jednom nije uspeo”, podseća Melinda Haring.

Ako Sakašvili nije uspeo kao glavni zaduženi za jedan region (Odese), na osnovu čega ga predsednik čini nadležnim za opšte-nacionalne reforme?

Autor članka procenjuje da sam Zelenski, tokom godinu dana vlasti nije zapravo doneo ono što se od novog predsednika Ukrajine masovno očekivalo. I sada traži izlaz.

“Miša je ime koje privlači pažnju”, i vezujući sebe uz ime jednog drugog poznatog, ali na Zapadu, jednog “koji zna da priča o reformama”, Zelenski se nada da će i sebe afirmisati kao reformatora.

Haring sumnja u dobar ishod takve kalkulacije.

“Sakašvili ima mešovitu reputaciju u Vašingtonu i jednu negativnu reputaciju u Briselu i Berlinu”, te račun ne može ispasti kako Zelenski očekuje. A možda je račun i sasvim drugi, te Zelenski čuvenog Mišu pripusti na konkurenta Parošenka, i načini novo veselje Ukrajincima?


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...