“G6” plus Tramp

Petar Popović

Teret odlučivanja o globalnoj akciji protiv pandemije korona virusa slomio kičmu neformalnoj vladi sveta – Grupa 7, podelila se na Ameriku i preostale sa Zapada. SAD uskraćuju podršku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Rusija i Kina nemaju pravo na reč
(foto, Američki predsednik Donald Trump u utorak je rekao da će zaustaviti američko finansiranje Svetske zdravstvene organizacije, optuživši je da je postala “kinocentrična” tokom tekuće pandemije koronavirusa)

Usred globalne korona-zaraze, još bez izlaza iz krize na horizontu, u nedoumici o ishodu, predsednik SAD Donald Tramp objavio je, u minuli utorak, da će SAD obustaviti finansiranje Svetske zdravstvene organizacije – jedinog koordinatora opšteg napora u pokušajima da se pandemija obuzda.

Šef Amerike optužio je SZO da “drastično rđavo upravlja i prikriva širenja virusa”, prenete su Trampove reči od agencija.

Izjava predsednika moćne države proizvela je šok.

“Nekoliko” ključnih zdravstvenih programa organizacije, jednim delom i tih, finansiranih američkim doprinosom, “odgurnuto je u rasulo” – “uključujući i fond agencije za hitnu pomoć zemljama s rizikom u borbi protiv pandemije”.

tranmp-kzs-17.4.

Washington, 17.04.2020 - američki predsednik Donald Tramp na brifingu za novinare u Beloj kući povodom situacije u vezi pandemije korona virusa

Trampovi problemi sa WHO

Agencije koje su prenele vest, “stekle su utisak”, da “predsednik SAD ima tri velika problema sa SZO”.

On WHO (SZO) “optužuje da je bila prebrza u prihvatanju informacije koju je prvih dana pandemije ponudila Kina, te Kinu pohvalila za reagovanje, mada mi sada imamo informacije da je Kina na početku prikrivala postojanje virusa” (qz.com).

“Drugi prigovor je, da je WHO protivurečila odluci SAD od 11. marta, da zatvori svoje granice svim stranim državljanima koji su u poslednje vreme posetili Kinu, Iran, i 28 evropskih država.”

“I najzad, Tramp je takođe izrazio frustriranost time što SAD plaćaju neproporcionalni deo operativnog budžeta WHO, u poređenju s Kinom.

Od SAD se zahteva da pokriju 22% svih obaveznih doprinosa, dok se od Kine očekuje da namiri 12% u 2020-21, i pored toga što broji 1,4 milijardu stanovnika i ima BDP od $13,6 trilona” (qz.com).

SZO-predsednik-

Generalni direktor SZO (WHO) dr Tedros Adhanom Ghebreyesus

Široka osuda odluke SAD

Inokosna Trampova odluka odbacila je “rukovodstvo sveta” u rasulo – Grupu 7 (SAD, Kanade, Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Japana.., bez Kine i Rusije).

Dva dana kasnije, u četvrtak, virtuelni samit G7, “okupljen” na ekranima, doveden je u situaciju da se Evropljani, Kanada i Japan, ne saglase s vodećim – sa Amerikom. Šestoro disidenata u odnosu na liniju sile predvodnice, izjavilo je “energičnu podršku” Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (“G7 backing for WHO leaves Trump isolated at virtual summit”, Guardian, com).

Tramp je ostao pri svome. Predsednik misli na skore izbore i potrebno mu je da pred Amerikancima pronađe nekog drugog krivca za kobne posledice ignorisanja opasnosti od korone za SAD, odmah pošto je zaraza utvrđena.

Liderstvo Angele Merkel

Evropa je u šoku. Zdravstveni funkcioneri širom sveta, “osudili su odluku predsednika SAD da obustavi, od strane svoje zemlje, finansiranje agencije UN, usred krize koja je ostavila iza sebe više od dva miliona inficiranih i skoro 140.000 mrtvih”, objavio je Gardian.

Za razliku od Trampa, lideri “6 preostalih”, zatražili su najširu međunarodnu saradnju.

U “lidersko sedište” “G6” uskočila je Nemačka. Obrt je senzacionalan, imajući na umu da je Vašington trenutno predsedavajući i dežurni “domaćin” G7.

U tom kontekstu, sazivač “sastanka” u četvrtak bio je Donald Tramp. Ipak, kolo su poveli Evropljani, Japan i Kanada. Nerežirano, “mikrofon” je preuzela Angela Merkel, argumentujući “da se pandemija može savladati jedino snažnim i koordinisanim internacionalnim odgovorom”.

Usred leta avionom izbacuju pilota

Ministar, šef diplomatije Berlina Hajko Maas nazvao je WHO “kičmom borbe protiv pandemije”.

“Nikakvog smisla nema sada dovoditi u pitanje sposobnost WHO za funkcionisanje ili njen značaj”, izjavio je Maas. DW citira ministra Maasa koji korak SAD upoređuje sa “izbacivanjem pilota iz aviona dok je let u toku”.

Premijer Italije, Đuzepe Konte i predsednik Francuske Emanuel Makron, “priznali su potrebu za multinacionalnim odgovorom na pandemiju”, objavio je nemački Dojče vele.

Premijer Kanade Žastin Trudo, pojačao je tu poentu, rekavši da “postoji potereba za međunarodnom koordinacijom” a da je “WHO važan deo te saradnje i koordinacije”.

Trampizacija epidemije

Kazano brojkama, Sjedinjene Države su Svetskoj zdravstvenoj organizaciji uplaćivale po 400 miliona dolara godišnje. Gardian navodi da generalni direktor WHO dr Tedros Adhanom Ghebreyesus “nije bio voljan da se Kinezima suprotstavi na početku zapaze”.

“Tramp – u borbi da ovog novembra zadrži svoje predsedništvo, a pod vatrom optuživanja za nedostatak liderstva SAD tokom krize – želeo bi, kako je šire shvaćen, da pandemiju preobrazi u iskušavanje snage i uticaja (Amerike) s Kinom”, protumačio je Gardian.

“Ostatak” najuticajne formacije Zapada, ne misli da je trenutak pandemije u zamahu, prilika za američiki eksperiment.

Politički sudar SAD i “šest preostalih” u G7 je repriza istovetne nesaglasnosti 16. marta, kada se “uglavljivao” tekst završne izjave skupa u pripremi. Vašington je insistirao da komunike definiše virus kao “Vuhan virus”. Težilo se “cementiranju” unutar dokumenata koji slede “odgovornosti” Kine, prikladno “trampizaciji” korona-pandemije. Šest preostalih članica G7 odbilo je predlog.

Kina i Rusija van zapadnog dijaloga

Svetska zdravstvena organizacija osnovana je 1948. – kao specijalizovana agencija UN odgovorna “za javno zdravlje globalno”.

WHO ima 194 države članice i “stanuje” u Ženevi, u Švajcarskoj.

Organizacija ima šest regionalnih i 150 nacionalnih ispostava. Odgovorna je za objavljivanje globalnih “uzbuna” zbog ljudskog zdravlja, što je bio slučaj sa “svinjskim gipom” 2009, ebolom 2014. i 2019. ili sada, s korona virusom.

Poslednje vanredno stanje datira iz januara 2020. Budžet Organizacije za 2020./21. je 4,8 milijarde dolara. Visina uplata pojedinih članica određena je na osnovu snage njihovih ekonomija, svake pojedinačno.

Jedan deo budžeta popunjava se donacijama, vlada, filantropa ili nevladinih organizacija. Jedan od primera te vrste je Fondacija Gejts, Bila i Melinde.

Blizu milijardu dolara budžeta SZO izdvaja se za zdravstvene delatnosti u Africi.

Kina i Rusija, obe kritikovane povodom pomoći odaslate Italiji, izrazile su zabrinutost američkom odlukom da raskine sa WHO.

“Ova američka odluka će oslabiti kapacitet WHO i potkopaće međunarodnu saradnju protiv epidemije”, reagovao je Peking.

Ruski ministar Sergej Lavrov, izjavio je da je “svetu potrebno da se uzdrži od upiranja prstom”, već da pregne i bori se protiv opšte napasti.

“Upozorio bih protiv pokušaja da se politizuje provala korona virusa, a to se tiče ne samo izjava o WHO, nego i optužbi protiv određenih zemalja”, izjavio je Lavrov.

Jasno je da je mislio na kampanju osuda Kine i Rusije zbog pomoći odaslatoj Italiji – u trenutku paralize u ukazivanju neke slične pomoći EU i NATO pakta.

 

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...