Moskva pokreće krivično gonjenje zbog uklanjanja spomenika Konjevu

M.L.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je upozorio na "sve više pokušaja oficijelnih predstavnika raznih stranih država da falsifikuju istorijsku istinu o odlučujućem doprinosu Sovjetskog Saveza u razbijanju fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu
(ilusttracija, Spomenik Konjeva, navodno, završiće u Muzeju sećanja XX veka. Predsednik Miloš Zeman je komentarisao taj potez kao zloupotrebu vanrednog stanja. Njegov portparol Jiri Ovcacek izjavio je za Lidovki.cz. da „predsednik oštro osuđuje uklanjanje statue maršala Konjeva i smatra da je zloupotreba krizne situacije moralno neopravdana“)

Ruski ministar odbrane Sergej Šogu, kako prenosi češka agencija ČTK, zatražio je danas od šefa nacionalne Kriminalističke centrale Aleksandra Bastrukina da pokrene krivično gonjenje odgovornih ljudi za uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu.

Spomenik Konjevu, komandantu sovjetskih jedinica koje su oslobodile Prag maja 1945, uklonjen je pre nedelju dana. Pre toga već duže vreme lokalna opštinska uprava  u delu Praga, gde se nalazio ovaj spomenik, najavljivala je da će to učiniti na svoju ruku ne čekajući da to urade gradske i državne vlasti.

Cinično objašnjenje

Za ovu akciju iskorišćeno je vanredno stanje u kome se nalazi Češka zbog epidemije korona virusa. Počinioci su uklanjanje spomenika su, da bi se pokazali duhovitim, obrazložili time da "maršal nije nosio obaveznu zaštitnu masku".

Kako ovim povodom podseća agencija AP, predsednik Rusije Vladimir Putin je u prošli utorak potpisao zakon u kome se kaznom do pet godina zatvora preti onima koji uklone ili oštete spomenike iz rata u Rusiji i inostranstvu.

"Šojgu je predložio Bastrikinu da počne da goni one koji su uklonili spomenik Konjevu, među kojima su članovi samouprave jedne praške četvrti", napisala je ovim povodom Komsomolskaja pravda i dodala da će "Česi morati da nađu bolje opravdanje ovog akta od toga da ´Konjev nije imao masku´". List dodaje da je bronzani spomenik "ovekovečio sovjetskog maršala s kitom cveća u rukama koje su mu darovali zahvalni Pražani jer je ovo mesto bilo očišćeno od fašističke vojske po cenu života 12 hiljada sovjetskih vojnika".

Učestali pokušaji falsifikovanja istorije

Vlasti u praškoj šestoj opštini su kao svoj krunski argument isticale da je Konjev, koji je 1956. komandovao sovjetskim trupama prilikom gušenja nemira u Mađarskoj 1956, imao takvu ulogu i u invaziji Varšavskog pakta na Čehoslovačku 1968. što je s ruske strane demantovane tvrdnjom da je on tada već bio u penziji.

Prema kominikeu iz Ministarstva odbrane Rusije, Šojgu je upozorio Bastrukina na "sve više pokušaja oficijelnih predstavnika raznih stranih država da falsifikuju istorijsku istinu o odlučujućem doprinosu Sovjetskog Saveza u razbijanju fašističkih okupatora u Drugom svetskom ratu". General je zatražio od ruskih istražnih vlasti da razmotre krivično gonjenje odgovornih za "protipravni čin uklanjanja spomenika crvenoarmejcima palim prilikom oslobađanje Evrope", pominjući konkretno spomenik Konjevu u Pragu.

Rusija je tradicionalno osetljiva na održavanje spomenika ruskim vojnicima koji su pali u svetskim ratovima i drugim konfliktima, posebno u ratu s hitlerovskom Nemačkom 1941-1945. Oštre protesti je u poslednje vreme Moskva slala ovim povodom i drugim zemljama.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...