Putin: Dok sam predsednik roditelji su - mama i tata

M.L.

Tokom savetovanja o ustavnim promenama Putin podržao ideju da se Ustavom zabrani ustupanje nekoj drugoj zemlji bilo kog dela teritorije Rusije
(Predsednik Rusije Vladimir Putin u četvrtak na sastanku sa članovima radne grupe koja priprema izmene ustava)

Ruski predsednik Vladmir Putin izjavio je, kako javljaju agencije, da on, dok je šef države, neće dozvoliti brak osobama istog pola.

"Kod nas neće biti nikakvi roditelji broj jedan i broj dva. Biće samo mama i tata", rekao je on prilikom savetovanja o nameravanim promenama ustava. 

(U Rusiji je, inače, kako ovim povodom podsećaju agencije, od 2013. zabranjena propagacija homeseksualizma. Na taj način zemlja želi da se otrgne od zapadnih društvenih trendova)

Izrazi "roditelj br 1" i "roditelj br 2" su najverovatnije aluzija na termine iz  novih francuskih zakona. Rusija, naprotiv, od 2013. kažnjava "propagandu netradicionalnih načina života između maloletnika". Osim ove zabrane propagacije homoseksualnosti, seksualne manjine su - prema Rojtersu - suočene u pojedinima krajevima Rusije sa otvorenim gonjenjem.

Putin je predložio izmene ustava sredinom prošlog meseca. Prema njegovim kritičarima, te promene treba da njemu, kao sadašnjem predsedniku, omoguće kontrolu na nad ruskom politikom i posle 2024. kada mu ističe ovaj predsednički mandat.

Ruski predsednik se, prema Rojtersu, tokom više od 20 godina koliko je na vlasti, zbližio s pravoslavnom crkvom i nastoji da zemlju otrgne od zapadnih uticaja, uključujući i tretman homoseksualizma.

Putin je tokom ovog savetovanja podržao ideju da se Ustavom zabrani ustupanje nekoj drugoj zemlji bilo kog dela teritorije Rusije. Taj korak će, komentariše Rojters, razljutiti najviše Ukrajinu i Japan koji imaju teritorijalne sporove s Rusijom (Krim i Kurilska ostrva).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...