UNESCO: 90 posto ubica novinara biva nekažnjeno!

M.L.

U periodu od 2006. do 2018. u svetu ubijeno 1.109 novinara. Treba srušiti mit da novinari ginu, uglavnom, u ratnim zonama – 93 posto njih poslednjih godina ubijeno je zbog rada na slučajevima korupcije i političkim aferama
(ilustracija, jedan od najpoznatijih slučajeva je ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije sa Malte, bombom u njenim kolima koja je aktivirana mobilniom telefonom, oktobra 2017. ali krivci nisu privedeni pravdi, foto Skajnjuz)

Skoro 90 procenata ljudi, odgovornih za ubstva novinara u celom svetu u periodu od 2006. do 2018. ostalo je nekažnjeno. Na to se upozorava u sinoć objavljenom izveštaju Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Ovaj izveštaj, kako javlja AFP, objavljen je uoči Međunarodnog dana borbe za okončanje nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji ove godine pada na sutrašnji dan tj drugi novembar.

U posmatranom periodu nasilnom smrću je umrlo 1.109 novinara. Najpoznatiji slučajevi u Evropi jesu ubistvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i maltske novinarske Dafne Karuan Galici (Daphne Caruan Galizi).

"Najopasnijim za novinare je bio region arapskih zemalja, zatim Latinska Amerika i Karibi, kao i oblast istočne Azije i Okeanije", stoji u ovom izveštaju.

Prema generalnom sekretaru UNESKO Odri Azulaj (Audrey Azoulay), ova organizacija nastojaće ove godine da se sruši mit o tome da novinari ginu, uglavnom, u ratnim zonama i da istovremeno upozori na sudbine lokalnih novinara koji su ubijeni zbog rada na slučajevima korupcije i političkim aferama izvan zona oružanih sukoba. U poslednje vreme je takvih čak 93 posto slučajeva. "Smrt novinara nikad ne bi smela da znači kraj traganja za istinom", istakla je Azulaj.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...