Afrika i Rusija u Sočiju

Petar Popović

Široko otvorena vrata povratku Rusije na kontinent, gde još postoji sećanje na pomoć Sovjetskog Saveza u borbi afričkih bivših kolonija za samostalnost – sada, međutim, ekonomijom, ali i izvozom oružja
(Sochi, 23.10.2019 - predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se danas u Sočiju sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el-Sisijem)

Ne manje od tri hiljade delagata iz doslovno svih afričkih zemalja ( 54 ), među kojima 43 na funkcijama šefa države ili vlade, sleglo se u sredu u crnomorski Soči, gde su šef Kremlja predsednik Vladimir Putin i državni šef Egipta Abdel-Fatah el-Sisi otvorili prvi ikada održan samit Rusija-Afrika, ali i ekonomski forum istovremeno.

Ambicije obe strane, izražene ovim događajem, velike su. I nisu bez osnova. Dolazeći ponovo u Afriku, Moskvi neće biti teško da na kontinentu koji se nada bržem razvoju, uoči bar tragove, pre svega vojno-političkih pokušaja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza da u svetu bivših kolonija Zapada dobije saveznike. U Africi, to se u pojedinim zemljama pamti kao prijateljstvo. 

Saradnja i poslovi

Promotivni moto Kremlja danas drugačiji je, ima drugi logo. U rečniku su “saradnja i poslovi”, “biznis”.

Bez ideološkog poteksta, bez mešanja u unutrašnje stvari afričkih zemlja i bez pokušaja projekcije spoljnog političkog uticaja, objašnjeno je od organizatora.

Rusija insistira na plasmanu hrane, robe, nuklearnih elektrana i oružja..,pronalazeći da su joj mogućnosti šire u odnosu na rezultat razmene ostvarene do sada.

“Mi trenutno izvozimo u Afriku hrane u vrednosti 25 milijardi dolara – što nadmašuje vrednost od 15 milijardi tamo izvezenog oružja. Tokom naredne četiri, ili pet godina, mislim da bi smo mogli da bar udvostručimo vrednost te trgovine”, naveo je u sredu, u govoru prisutnima, Vladimir Putin.

Putin je pomenuo i “vojnu i bezbednosnu saradnju” sa Afrikom, ali i spremnost Rusije da pomogne u borbi s ebola-virusom, i takođe saradnju u obuci afričkih stručnjaka na ruskim univerzitetima.

“Već jesu u toku zajednički projekti u ekstraktivnoj industriji, poljoprivredi, zdravstvu i obrazovanju” , izjavio je u svojoj pozdravnoj reči Putin.

I gastronomija i oružje

Moskovski Komersant, pišući o samitu, ne zanemaruje “pompeznost” ruske organizacije skupa.

Gostima su spremljeni spektakl klizanja na ledu, “uz učešće svetskih zvezda”, “šetnje jahtama i dvodnevni gastronomski festival”, s hranom i vinima ruskih regiona, ali i praktičnije demonstacije “ruske različite produkcije, te i vojne”, navodi Komrsant.

Preko puta medija-centra našao se “parking” za višenamenski lovac-bombarder Mig35, a na placu Parka nauke i umetnosti, “razmestila se ekspozicija ruskog vojno-privrednog kompleksa”.

Uz drugo, i “vazdušno-raketni kompleksi velikog, srednjeg i manjeg dosega, streljačko oružje, radio-lokacione stanice i produkcija ruskih koncerna građanske namene”, opisao je list.

“Mi dobro razumemo potrebe naših partnera i prijatelja i visoko ocenjujemo njihovo stremljenje da Afriku učine bezbednom teritorijom. Siguran sam da proizvodi ruske izrade, provereni u realnim borbenim uslovima, sto odsto odgovaraju tim ciljevima”, citiran je Aleksandar Mihajev, generalni direktor Rosabaroneksporta.

Korporacija je čitavu ovu godinu “odredila kao godinu Afrike”, misleći na vojno-tehničku saradnju zemalja Afrike i Rusije, navodi Komersant.

Kontinet mogućnosti

Međutim, uočavaju se i “ekonomski programi foruma” samita, uz učešće Ruskih železnica, Spoljnotrgovinske banke, Rosgeologije, Roasatoma i drugih, primećuje list.

“Afrika je sve više kontinent mogućnosti”, citiran je u vezi s tim Putin.“Raspolaže velikim resursima i potencijalno ekonomskom privlačnošću” , izjavio je šef države agenciji TASS.

Pomenuo je da su “u fazi pripreme i ostvarenja investicioni programi s ruskim učešćem i milijardama dolara”.

Resursi Rusije i njenih kompanija su solidni, rekao je.

Očekuje se da afrički partneri “stvore neophodne stabilne i predvidive uslove za poslovanje, mehanizme zaštite uloženih sredstava i da obezbede povoljnu investicionu klimu”, citiran je državni šef Rusije.

U ime Afrike, istupio je pri otvaranju državni šef Egipta El Sisi.

Egipat je ključni trgovačko-ekonomski partner Rusije u Africi, vodeći u trgovini.

Ruska štampa navodi da je Kairo spreman da potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom zajednicom, o sazdanju zone slobodne trgovine. U ime Afrike, El Sisi je izjavio da je samit Afrike i Rusije “korak ka ostvarivanju nada i težnji afričkih naroda za zbliženjem s prijateljskim ruskim narodom”.

Tri koraka iza SAD, pet iza Kine

Vrednost trgovinske razmene Afrike i SAD, izražena je sa “oko 61 milijardu dolara”. Vrednost trgovine Afrike i Kine – sa “oko 204 milijarde dolara”. Dakle, na putu kojim kreće Rusija već ima konkurenata.

U hronici nema nekog sličnog američko-afričkog samita, ali afričko-kineskih ili obratno, ima. Kineska varijanta “Sočija” replicira se još od 2006. godine na dalje.

“Rusija se vraća u Afriku”, komentariše ipak već naslovom svog izveštaja o rusko-afričkom događaju nemački Dojče vele.

Uz pojedine primere, DW potseća da se ruska zgrada saradnje podiže na još postojećim elementima ranijih temelja, postavljenih u vreme Sovjeta.

Nabrajanje ...mogućnosti

Istorijsko pamćenje Afrikanaca nije iščezlo.

Na prvom mestu je Egipat, koji je imao razvijenu saradnju i postojanu pomoć Moskve.

“Bez čvrste podrške Sovjetskog Saveza tokom hladnog rata i na vrhuncu borbe protiv kolonijalizma, mnoge od naših zemalja ne bi ugledale svetlo nezavisnosti”, citiralo je nemačko glasilo...guvernera nigerijske Centralne banke Obadijaha Majlafija.

Nigerijac smatra da su teška vremena prošlost i da Afrika sada “može imati koristi od međusobno povlašćenih investicija i trgovinske saradnje” sa Rusijom.

Majlafi je pomenuo mogućnost saradnje u nafti.

Predsednik vlade Etiopije, dobitnik Nobela za mir Abij Ahmet Ali, zainteresovan je za produžetak razgovora o izgradnji brane na Nilu, i dobio je priliku da na samitu pregovara sa šefom Egipta.

Podrazumeva se da bi takav objekat gradili Rusi. Zambija, Ruanda, Etiopija, Egipat, Nigerija .., sve su to potencijalno interesenti za ruske nuklearne elektrane, nabraja DW.

Gledano sa strane, pravi ishod početnog nazreće se u vreme sledeć samita, kada se, osim bilansa mogućnosti, pojavi i bilans iskorišćenih prilika.

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...