Tramp šalje Zelenskog Putinu?

Petar Popović

“Iskreno se nadam da ćete se Vi i predsednik Putin sresti i rešiti svoj problem. To bi bilo neverovatno dostignuće”, savetovao šef SAD svom ukrajinskom gostu
(Njujork 25.09.2019 - susret američkog i ukrajinskog predsednika: “uočljiv skepticizam i izvesno razočaranje”, opisuje AP izraz lica Volodimira Zelenskog dok je slušao Donalda Trampa)

U američkoj unutar-političkoj halabuci, Ukrajina, Bajden, Tramp.., u sredu i četvrtak, “izgubio se” u orbiti informacija “savet” predsednika SAD predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da, nastojeći da reši krizu zemlje u Donbasu – sarađuje i s predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom.

“Ja zaista verujem da bi predsednik Putin hteo nešto da postigne”, izjavio je Donald Tramp. “Iskreno se nadam da ćete se Vi i predsednik Putin sresti i rešiti svoj problem. To bi bilo neverovatno dostignuće”, rekao je Tramp.

Pretočeno u suštinu, Zelenski i Putin su ti koji su pozvani da povodom krize sednu za sto – i sami reše “svoj” problem.

Ako to nije naopako razumevanje rečenog, onda je to novo.

tramp-zelenski-3

Američki predsednik Donald Tramp govori dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sluša pomoćnika tokom sastanka na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku

Pasus Trampove izjave objavio je AP. Međutim, prenet je i u moskovskoj Rasijskoj gazeti.

Video-snimak izjava Trampa i Zelenskog novinarima, posle njihovog susreta i razgovora, potvrđuje autentičnost citata. Ipak,

zapadna velika glasila previdela su važnu rečenicu. Možda zato što bojkotuju Trampa? Srca velikih u američkoj štampi, bliža su Demokratskoj partiji, čiji kandidat Džo Bajden zastupa naoružavanje Ukrajine i “đon” prema Moskvi.

To što je predsednik SAD izjavio, zvuči značajno disonantno u odnosu na američke savete Kijevu do nedavno.

Tramp je pomenuo oslobađanje uhapšenih ili zarobljenih Ukrajinaca i Rusa, nedavno. Razmena je omogućena direktnim pregovorima Kijeva i Moskve.

Proces je obuhvatio i razgovor telefonom Zelenskog i Putina. Šef SAD je, pomenuvši taj primer, ohrabrio gosta “da produži u tom istom duhu”. Novost, nesumnjivo.

Do skoro, stav Vašingtona izražavan je savetom da Ukrajina ne “žuri” u pregovorima. Pogotovo da “ne popušta olako”.

U potekstu, sugerisano je američko očekivanje da se sporni problem može rešiti vojnim pritiskom na Luganjsk i Donjeck i, paralelno, pritskom na Rusiju, politički i sankcijama.

Na kraju, s te platforme je nastupao Pjetro Parošenko, predsednik koji je izgubio izbore.

tramp-zelenski-1-

Tramp i Zelenski u Njujorku: "Katastrofa ili igra", pitaju se mediji u Ukrajini

Još pre Trampa, Voker

Sada, preporuku SAD Zelenskom istovetnu Trampovoj, izrekao je i Kurt Voker, specijalni predstavnik Stejt departmenta za Ukrajinu. U nekom smislu, pripremno.

Voker je dao izjavu pre posete Zelenskog Njujorku. Savetovao je da novi predsednik Ukrajine “uspostavi lične kontakte s ruskim liderom Vladimirom Putinom”, preneo je ruski Komersant iz intervjua Vokera.

Predsednik Emanuel Makron, kancelar Angela Merkel i predsednik Donald Tramp “nisu protiv Ukrajine” – “ipak, direktna veza Moskve i Kijeva takođe ima svoja preimućstva”, izjavio je Voker.

“Ja zaista zapažam potencijalnu pogodnost u direktnom kontaktu s Rusijom. Ne smatram da je to jedino. Normandijski format je takođe prikladan. Dvostrani, američko-ruski odnosi igraju takođe ulogu. Ipak, nedavna razmena zarobljenika proizišla je kao rezultat direktnog kontakta Putina i predsednika Zelenskog”, rekao je predstavnik SAD. 

Voker je opisao “gospodina Putina kao umnog čoveka, dobrog stratega i vrlo efektivnog lidera”, preneo je ruski Komersant.

Tramp razrešenja problema “vidi kroz razgovore a ne sukobe”, rekao je Kurt Voker .

voker-kurt-tramp-ukraina

Kurt Voker specijalni predstavnik Stejt departmenta za Ukrajinu

Skepticizam na licu

Američka “korektura”, ako se utisak ne pokaže iluzornim, nije suprotna poruci o Donbasu koju je još povodom izbora proneo novi ukrajinski  predsednik.

Predizborno političko obećanje Volodimira Zelenskog Ukrajincima glasilo je – mir. Prekid neprijateljstava u Donbasu i pregovori o miru.

Zelenski je izjavljivao želju da što pre razgovara s Putinom.

Trampovo ohrabrivanje, da Zelenski u imenik telefona važnih za rešenje krize, upiše i telefon Kremlja, ne bi trebalo da je iznenađujuće za gosta SAD iz Ukrajine.

Ipak, list koji je preneo izveštaj agencije AP, primećuje da je lice Zelenskog izražavalo “uočljiv skepticizam i izvesno razočaranje”.

“On je očigledno računao s tim da će mu američki lider izraziti bespogovornu podršku u konfliktu s Rusijom”, navedeno je.

zelenski-njujork-kiselo-

Volodimir Zelenski posetio je 26. septembra spomenik žrtvama "11. septembra" u Njujorku gde je pronašao i neka imena rođenih u Ukrajini

Lisac i petlić

Neumesno je upuštati se u “dijagnoze” te vrste. Majstori novinske fotografije, “dohvatili” su međutim i izraze lica mladog predsednika, i njima bi se moglo dokazivati da je tokom posete bio zabrinut. U svakom slučaju, bilo je razloga.

Možda Zelenski nije očekivao da će Bela kuća, iz njegovog famoznog “telefona” sa liscem preko okeana Trampom, izvući i objaviti i ono što je novajlija u profesiji, izjavio o pomoći Ukrajini Francuske i Nemačke.

“Nemačka skoro ništa ne čini za vas”, poturio je Tramp “minu” mladom sagovorniku. “Sve što oni rade, sve je gola priča, i Vi im morate na to ukazati. SAD se odnose dobro prema Ukrajini”, pevušio je lisac.

“Da, Vi ste potpuno u pravu. Ne sto odsto, hiljadu odsto ste u pravu”, poskočio je diplomatski petlić. “Ja sam se sreo sa Makronom, i ja sam njima rekao da oni ne čine dovoljno u sferi sankcija. Oni ne ojačavaju sankcije (protiv Rusije). Ne rade za Ukrajinu tako kako bi trebalo. Ispada da su nam, bez obzira što bi naš najbliži partner trebalo da bude Evropska unija, mnogo bliskiji partner SAD”, zapečatio je.

tramp-kzs-zelenski

Njujork, 26. septembra 2019. - Američki predsednik Donald Trump u sredu se u Njujorku sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim, dan posle najave predsednice američke vlade Nanci Pelosi pokretanja formalne istrage o uvozu na Trumpov kontroverzni telefonski poziv sa Zelenskim

Nije očekivao a i ne plaši se

Posle susreta s Trampom, debitant Zelenski je izjavio “da nije očekivao da će Bela kuća objaviti celi stenogram njegovih razgovora”. Te, i pasus  “u kojem kritikuje kolege iz evropskih država”, preneo je moskovski Komersant.

Kasnije, upitan od novinara, Zelenski je dodao objašnjenje.

“Lično, ja mislim da ponekada takve stvari, takve telefone između predstavnika nezavisnih država, ne treba publikovati, zato što ponekad... vi znate, postoji geopolitika, postoje nekakvi planovi, ali ja se ne plašim. No, mislio sam, prosto, da će oni objaviti samo svoj deo”, izjavio je.

tramp-zelenski-4

Zelenski i Tramp: Ukrajinski predsednik nije očekivao da će Bela kuća objaviti njegove reči američkom predsdniku

Međutim, u Evropi, u koju se predsednik vraća svojoj ukrajinskoj kući, već je krenula bura podignuta njegovom diplomatijom otvorenih karata.

Šef servisa za Ukrajinu nemačkog Dojče vele Bernd Johan, u komentaru za nemačko službeno glasilo u četvrtak, okvalifikovao je Zelenskog spremnim, ne da samo služi Ukrajini, nego i Sjedinjenim Državama.

Ukrajinski Zelenski “je sluga Donalda Trampa”, stoji u naslovu teksta. 

“Laskanje i ulizivanje predsedniku SAD jasno su usmereni ka osiguravanju američko-ukrajinske saradnje po svaku cenu”, piše Bernd Johan.

“Zelenski govori ono što Tramp želi da čuje, laskajući mu, i još ga nazivajući velikim učiteljem”. Sluga naroda preobrazio se u slugu Donalda Trampa, grdi nemački autor članka.

Nije u susretu s Trampom položio na prioritete zemlje nego se usredsredio da zadovolji američkog lidera, prekoreva šef servisa za Ukrajinu nemačkog Dojče vele.

Teško je poverovati da je to poslednja ovakva pošta o Francuske i Nemačke Kijevu.

Kako će se u takvim uslovima aktivirati Normandijski format, diplomatski forum Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine o Donbasu? Ili ostaje da Kijev sada telefonira Moskvi, kako Zelenskom savetuju američki prijatelji?

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...