Korbin pred izbore: za mekši sporazum o bregzitu i za referendum i o EU

M. L.

Na referendumu istovremeno novi sporazum o bregzitu i mogućnost ostanka u EU
(foto, Džeremi Korbin, lider britanskih alburista)

Lider britanskih opozicionih laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) bi, u slučaju pobede svoje stranke na predstojećim izborima, nastojao u Briselu da se "omekša" sporazum o bregzitu. Dokument o tome on bi predložio Britancima na izjašnjavanje na referendumu na kome bi se oni izjasnili, istovremeno, i o tome da li su, ipak, možda za ostanak svoje zemlje u Evropskoj uniji.

On je to izložio u svom juče objavljenom čklanku u dnevniku Gardijan (The Guardian) čiju sadržinu prenosi AP.

"Laburistička vlada bi osigurala razuman sporazum, zasnovan na uslovima za koje se dugo zalažemo, uključujući novu carinsku uniju sa EU, tesnu povezanost na jedinstvenm tržištu i garancije u pogledu prava radnika i zaštite sredine", ističe šef najveće britanske opozcione stranke.

On dodaje da bi prepustio Britancima da se o tom novom dogovoru o bregzitu izjasne na referendumu, na kome bi imali i priliku da se istovremeno opredele da li su za to da Britanija ostane u Uniji ili iz nje izađe.

"Kao laburistički premijer obavezao bih se da sprovedem bilo šta za šta se ljudi na referendumu opredele", dodao je on.

"Relativno pasivni ton" Korbinovog članka, uredništvo lista komentariše time što šef laburista "naznačuje da bi u kampanji za drugi referendum ostao više neutralan i da bi svojim poslanicima i kandidatima za ministre omogućio da slobodno agituju za bilo koju alternativu".

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...