Kretšmer i Putin

Petar Popović

Anketirani Nemci izjašnjavaju se u prilog boljoj saradnji Nemačke i Rusije. Političari u saveznim država bivše Istočne Nemačke, usvojili su korekciju “ruske politike” za glavno izborno načelo jesenje kampanje, i – u nezgodnu situaciju dovode službeni Berlin.
(foto, Moskva, 02.08.2019 - ruski predsednik Vladimir Putin tokom sednice u Kremlju)

Upitani, da li bi Nemačka trebalo više ili manje da sarađuje s Rusijom, Nemci učesnici jedne ankete (rađene po narudzbini domaće Kerber fondacije) – izjasnili su se za “više” saradnje, naveo je nemački Špigl. I, ne s neubedljivom razlikom u korist pristalica kooperativnosti dve sile. Svega 23 odsto upitanih misli da Nemačka i Rusija treba “manje” da sarađuju, dok 69 procenata drugih, kaže potrebno je “više” saradnje, pokazala je anketa.

Citirano ispitivanje mišljenja je od jesenas. Međutim, to što je utvrđeno anketom, prineto je pod političku lupu pri početku ovogodišnje jeseni, kada u tri savezne države na istoku, u Turingiji, Saksoniji i Branderburgu, na terenu bivše Istočne Nemačke, predstoje lokalni izbori – a, mimo drugih važnih tema, baš raspoloženje istočnih Nemaca za “bolje odnose” s Rusijom izrasta u okosnicu predizborne kampanje (“East German Politicians See Adventage in Pro-Putin Views”, spiegel.de).

“Nemcima su odnosi s Rusijom važni”, navodi Špigl.

“Godinama, anketa za anketom, ukazuju da je većina njih za tešnje odnose s Rusijom i njenim liderom Vladimirom Putinom”, navodi.

“U bivšim istočno-nemačkim državama, tri četvrtine upitanih ima taj osećaj. Mnogo njih želi da sankcije, nametnute povodom Krima, vidi ukinutim. U tom političkom pitanju, šefovi bivših istočno-nemačkih država javno oponiraju ‘ruskoj politici’ koalicije Angele Merkel sa SPD, koja je na vlasti”, kaže magazin.

Špigl kaže da je “vlada, naprotiv, odlučna da će sankcije olabaviti jedino kada se bude udovoljilo uslovima nabrojanim u Minsk Protokolu, kojim se teži okončanju sukoba u Ukrajini.”

Susret u St. Petersburgu

Šampion plovidbe na politički jeretičkom talasu nemačke CDU (Hrišćansko-demokratske unije) je Mihael Kretšmer, guverner Saksonije.

Minulog juna, Kretšmer je posetio Sankt-Petersburg i, na margini ruskog Ekonomskog foruma, sreo se i razgovarao s Vladimirom Putinom.

Fotografija Kretšmera s Putinom, ukazala se na naslovnoj strani Lajpciger-folkscajtunga, a uvećani snimak naslovne strane s prizorom razgovora rusko-nemačkih aktera – na zidu prostorije regionalnog lista, u kojoj je lider Saksonije, u oči nailazećih izbora, sreo birače.

Tema Kretšmerovog obraćanja biračima bila je, dabome, Rusija. Odnosno, zalaganje za bolje odnose Berlina i Moskve, jer šire raspoloženje Nemaca na istoku vuče vodu na tu stranu vodenice.

Prvo Nemačka

Kretšmer je pledirao za ukidanje evropskih anti-ruskih sankcija.

Na istoku (Nemačke), “mnogo ih je, koji te sankcije vide prosto kao paket stimulisanja ekonomije SAD”.

“Kao nemački političar, ja imam u vidu mnogo poslova, naročito u bivšim istočno-nemačkim državama, koji su naročito pogođeni posledicama sankcione politike”, citiran je Kretšmer.

Lider Saksonije, “jasno je opredeljen za konfrontacioni kurs s federalnom vladom i vođstvom svoje sopstvene vlade”, primećuje  Špigl, koji “između redova” u stanovištu Kretšmera naslućuje stav “Prvo, Nemačka”.

Ono što i Donald Tramp proklamuje za Ameriku, samo obratno. 

Kretšmer ne osporava “fakat da je u zavadi s kancelarom i liderima sopstvene partije”. Međutim, kaže, on “zna da je većina Nemaca na njegovoj strani”.

“To nije specifično istočno-nemačko pianje”, izjavio je.

Problem Angele Merkel

Aplauzi birača Kretšmeru, učinili su da i pojedini drugi lideri Nemačke istupe u javnosti, sledeći i sami kurs boljih odnosa s Rusijom.

U Turingiji, Bodo Ramlou ispred Partije levih i Ditmar Vitke iz Socijal-demokratske partije, “požurili su da potpišu to što zahteva Kretšmer”.

Manuela Švezik, iz SDP za Meklenburg-Zapadnu Pomeraniju i Rejner Hazelof iz CDU za Saksoniju-Anhalt, nisu suočeni s trenutno predstojećim izborima, ali “podržavaju Kretšmerovu poziciju”.

Ključne ličnosti nemačkih hrišćanskih demokrata, gospođe Angela Merkel, Anegret Kramp-Karenbauer, Ursula fon der Lejen.., u poslednje vreme su, štaviše, učinile još i tvrđom svoju već čvrstu poziciju prema Rusiji.

“Međutim, na istoku, na kocki je ostanak partija na vlasti, i oni ne žele da to pitanje prepuste AfD (Alternativi za Nemačku) i krajnjoj levici Partije Levih, “koje su obe u kampanji, uz tenor prijateljstva s Rusijom”, naveo je Špigl.

“Bez da je išta preduzela, Rusija je već podvojila nemački politički život”, zaključio je magazin.

Moskvi mora goditi da zapazi “kako tvrd pristup Rusiji Angele Merkel ima narastajući broj oponenata, čak i unutar redova njene sopstvene CDU”, zapazio je magazin.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...