Neverovatan obrt u Britaniji: Najpopularniji su proevropski liberali!

M. L.

Ispred tradicionalno najjačih konzervativaca i laburista je još i Stranka za bregzit
(Liberalni demokrati su se probili na prvo mesto, ispred torijevaca i laburista u anketi o tome kako bi Britanci glasali ako bi se sada održali opšti izbori: Lider liberalnih demokrata ser Vins Kejbl (Vince Cable) razgovara sa aktivistima dok proslavljaju najbolji izborni rezultat stranke)

Kada bi se u Velikoj Britaniji sada održali izbori najviše ljudi bi glasalo za proevropske liberalne demokrate – oni bi, prema upravo objavljenim rezltatima ankete Instituta JuGov (YouGov) bili ispred laburista i konzervativaca, dveju tradicionalnih stranaka koje se već decenijama smenjuju na vlasti. Ispred ove dve stranke bila bi još i Stranka za bregzit Najdžela Faradža (Nigel Farage).

Rezultate ove ankete, sprovedene za londonski Tajms (The Times), direktor ovog politikološkog istraživanja Entoni Vels (Anthony Wels) označio je da su "bez presedana".

Liberalni demokrati su u anketi dobili 24 procenta izbornih preferencija i na prvom mestu su po prvi put od 2010. Stranci za bregzit, koja je nedavno pobedila na izborima za Evropski parlament i dobila 31,6 procenata glasova, svoje glasove bi, prema ovoj anketi, dalo 22 posto Britanaca.

Konzervativci, koji su na vlasti, i opozicioni laburisti dobili bi po podjednakih 19 posto glasova, a Stranka zelenih 10 posto.

Rezultati ovog istraživanja su, prema Tajmsu, "dalji znak da britanski birači počinju da se dele, pre svega, na te koji podržavaju izlazak zemlje iz Evropske unije bez sporazuma i one koji bi da na novom referendumu pomene rezultate referendumskog glasanja iz 2016".

Anketa je, takođe, pokazala da 70 posto Britanaca smatra bregzit za "najvažniju temu britanske politike".


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...