Trećina Afrikanaca hoće da emigrira

M. L.

U Evropu bi htelo da emigrira čak 120 miliona njih. Većina od onih koji krenu, završavaju u nekoj drugoj afričkoj zemlji
(Migranti, uglavnom iz Zapadne Afrike, čekaju da dobiju dnevno sledovanje hrane u prihvatnom centru u Tripoliju, Libija, 2017, Foto by Peter Tinti)

Nešto više od trećine Afrikanaca hoće da napusti svoju zemlju i ode u inostranstvo. To je glavni rezultat istraživanja koje je u 34 afričkih zemalja sprovela afrička istraživačka organizacija Afrobarometar. O

odlasku iz svoje zemlje kako prenosi BiBiSi (BBC), razmišljaju najviše mladi i obrazovani ljudi, a glavni razlog tome je siromaštvo i nedostatak radnih mesta.

Večina od tih, koji konačno i krenu u emigraciju, na kraju završi u nekoj drugoj afričkoj zemlji. To, ustvari, i želi skoro trećina onih koji nameravaju da odu iz svoje zemllje.

U Severnu Ameriku bi želelo da ode 22 pocenata njih, u Evropu 27 procenata. Preferencije zavise od regiona, a najviše onih koji bi hteli da se isele u neku drugu afričku zemlju potiče iz južno-afričkih

zemalja.

U Africi sada živi 1,2 milijarde ljudi. To znači da bi čak 120 miliona njih tj svaki deseti hteo da se preseli u Evropu!

Osim teških ekonomskih prilika u svojoj zemlji, uticaj na sklonost ka migraciji imaju i primanja od rođaka koji žive u inostranstvu. Od njih je zavisno 21 procenat ispitanika.

U emigraciju hoće prvenstveno mladi i oni koji su zavšili visoke škole. Potencijalnih migranata je više među muškarcima (40) nego ženama (33 posto), a više njih (44 posto) je iz grada nego iz sela (32

posto), navodi na svom portalu Afrobarometar.

No, svega devet posto od onih koji razmišljaju o emigraciji, i praktično se priprema za odlazak...

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...