Tronu Ukrajine primakao se komičar

Petar Popović

Glumac Volodimir Zelenski potukao u prvom glasanju predsednika na vlasti Pjetra Parošenka. “Osnovna poruka, da je svak odreda umoran od političke elite, popularna je kod svih starosnih uzrasta, ne samo kod mladih”, tumači predsedničke izbore ukrajinski stručnjak
(Kijev, 31.03.2019 - u Ukrajini se danas održavaju predsednički izbori: predsednički kandidat Volodimir Zelenski)

Birajući između Volodimira Zelenskog, Pjetra Parošenka i Julije Timošenko – jednog u Ukrajini popularnog komičara, jednog korumpiranog fabrikanta čokolade na dužnosti dosadašnjeg šefa džave i jedne, u toj slabosti prema obogaćivanju uz pomoć vlasti, ne manje poznate a politički neumorno ambiciozne gospođe, veterana decenijskih političkih odmeravanja – Ukrajinci su, na izborima za predsednika, dali u nedelju prednost junaku televizijske serije Sluga naroda, komičaru, glumcu Zelenskom – ubedljivo izmaklom napred, u trci čak 39 kandidata za lidera nacije sa 36 miliona birača s pravom glasa.

Finale izbora 21. aprila

Pri odzivu koji je bio polovičan, jer uprkos svekolikoj dubokoj krizi Ukrajine do posle podne je približno jedva svaki drugi izašao da glasa (45,08%, naveo je ruski Komersant) Volodimir Zelenski je “zaokružen” na 30,4 odsto svih listića.

Nedovoljno da u Kijevu već sutra zakorači crvenim tepihom. Međutim, krajnje trijumfalno u odnosu na predsednika na dužnosti, Parošenka (17,8 odsto), s kojim Zelenski 21. aprila treba da podeli megdan za mandat. A pobednički i u odnosu na trećeplasiranu Juliju Timošenko (14,2 odsto), veterana i lidera ukrajinske Batkivščine (Otadžbine), sada ostavljenu sa utešnom mogućnošću da svoj kandidatski kapital ne sasvim beznačajne biračke podrške “oroči”, i možda i uveća “interesom” do bitke za Radu, kasnije ove godine kada uslede izbori za ukrajinski parlament.

ukr-kandid-izbori-3-s

Predsednički kandidati u Ukrajini: Julija Timošenko, Volodimir Zelenski (u sredini) i Petro Parošenko

Bojko u Moskvi

Ukrajina je parlamentarna republika i biti jak u Radi, itekako može biti uteha za izgubljeni položaj predsednika. Timošenko će sigurno biti u poziciji da sa Zelenskim, ukoliko on ostane i krajnji pobednik, trguje podrškom Otadžbine šefu države u parlamentu.

Četvrti plasirani je Jurij Bojko (9,8 odsto), političar o kojem se piše da je jedan od retkih u ekipi vodećih, blizak Rusiji.

Fakat jeste da je Bojko pre približno deset dana posetio Moskvu. Primljen je kod premijera Medvedeva i sa šefom Gasproma Aleksejom Milerom razgovarao je o snabdevanju gasom Ukrajine.

ukr-bojko-izbori-

Jurij Bojko, četvrti kandidat po broju osvojenih glasova

Vodeći veličaju EU i NATO

Sve troje vodećih kandidata, Volodimir Zelenski (43), Pjetro Parošenko (51) i Julija Timošenko (58), istupalo je pred biračima s platforme pridruživanja Ukrajine Evropskoj uniji i NATO paktu.

Za razliku od Parošenka i gospođe Timošenko, krajnje nenaglašeno, vodeći Zelenski pominjao je povremeno i mogućnost eventualnog “kontakta s Moskvom”.

Takođe, založio se za rešavanje problema pokrajina Luganjsk i Donjeck, ruskih nastanjenih i odmetnutih od vlasti u Kijevu, posredstvom mirovnog “procesa Minsk”, sporazumno.

ukr-julija-izbori-s

Julija Timošenko, veteranka ukrajinske političke scene, na trećem mestu kod glasača, ne ide u naredni krug predsedničke trke

Parošenko “vraća Krim”

Parošenko je, naprotiv, obećao da neće ni na koji način pregovarati sa Rusijom, ali da će Ukrajini “vratiti Krim”. Njegov propagandni adut je oslonac Kijeva na vojna sredstva u pariranju Rusiji. Takođe, i bezrezervna privrženost Vašingtonu.

Glavna zamerka ukrajinske javnosti Parošenku tiče se odsustva i najmanjeg rezultata u obećanom suzbijanju korupcije. O njemu samom piše se da se obogaćuje uz vlast.

Julija Timošenko, obećavala je da će prepoloviti cenu gasa za domaćinstva.

Izbori su protekli bez većih incidenata. Oko pola miliona glasova položeno je u kutuje od Ukrajinaca na radu u inostranstvu, najviše u Poljskoj.

ukr-parossenko-izbori-

Petro Parošenko, dosadašnji predsednik, suočiće se na glasanju 21. aprila sa protivkandidatom koji ima značajnu prednost

“Političko iskustvo” iz TV serije

Prvo pitanje posle prvog kruga predsedničkih izbora, tiče se “glasovnih blokova” unutar iskazane podrške svakom od kandidata “koji nisu prošli”.

Slede spekluacije o mogućnosti da se segmenti podrške onima koji su izgubili, međutim nisu “sasvim goli”, priključe u drugom krugu izbora fondu Zelenskog ili Parošenka.

Ipak, za to ima vremena. Sada je u središtu pažnje sociologa glumac, s “političkim iskustvom” junaka ironičnih televizijskih slika o “slugi naroda”, šefu države. 

Umorni od tzv. elite

Izbor Ukrajinaca impresionira slikovitošću utiska o dubini, ne samo njihovog ali i njihovog, razočaranja u tzv. elite – kada se uz dvoje vodećih političara glasa da položaj u najvišoj vlasti dobije... komičar.

Govori se da su Zelenskom ključnu prednost pridodali glasovi mladih. Ali nisu samo mladi ti koji su deprimirani. Mnogo sveta zapaža udaljenost ljudi na vlasti u odnosu na problem koji su, kao vlast pozvani da rešavaju.

“Osnovna poruka, da je svak odreda umoran od političke elite, popularna je kod svih starosnih uzrasta, ne samo kod mladih”, citiran je u britanskom Gardianu politički savetnik Svjatoslav Juraš (23), povodom “razočaranja u Prošenka”.

“Ja sam krajnje razočaran. Voleo bih da Parošenka vidim poniženog, kako i ne prolazi u drugi krug”, citiran je Juraš – neposredno pre nedeljnog glasanja. Nada da će mu se želja ispuniti ostaje za novi krug.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...