SAD jačaju poziciju najvećeg svetskog izvoznika oružja

M. L.

Više od trećine svetskog izvoza oružja otpada na Sjedinjene Države, više od pola toga ide na Bliski Istok
(ilustracija, Saudijska Arabija je najveći kupac američkog naoružanja)

Sjedinjene Američke Države nastavljaju da jačaju poziciju najvećeg svetskog izvoznika oružja, ističe se u najnovijem izveštaju Međunarodnog instituta za mir u Stokholmu (SIPRI). Lane je više od trećine svetskog izvoza oružja otpadalo na SAD.

Više od polovine američkog oružja u periodu od 2014. do 2018. otišlo je na Bliski Istok. U tom periodu najveći svetski uvoznik oružja je bila Saudijska Arabija.

"SAD izvozi borbene avione, rakete manjeg dometa i drugo oružje u najmanje 98 zemalja", izjavila je ovim povodom Od Fleran (Aude Fleurant), istraživač SIPRI.

Dok izvoz oružja iz SAD u poslednjih pet godine raste, taj izvoz opada u slučaju Rusije, inače drugog po veličini izvoznika, opada. Glavni uzrok tome jesu manje porudžbine iz Indije i Venecuele.

Posle SAD i Rusije, najveći izvoznici oružja su i dalje Francuska, Nemačka i Kina. Bliskoistočne zemlje su sada još uverljivije na prvom mestu po uvozu – u poređenju s periodom od 2009. do 2013, njihov uvoz oružja je u razdoblju 2014-2018, bio veći za 85 posto. Najveći uvoznik oružja je postala Saudijska Arabija zbog, kako tumači SIPRI, napetih odnosa sa Iranom. Saudijci su potisnuli s prvog mesta Indiju. Posle ove dve zemlje, najveći uvoznici oružja su Egipat, Australija i Alžir.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...