U Francuskoj se spušta mrak u ime demokratije: uskoro preventivna hapšenja

Nataša Jokić, Strazbur

"Ali gde smo mi ovo drage kolege? Pa ovo je potpuno nazadovanje, rekao bi čovek da smo se vratili na režim iz Višija", opomenuo je Šarl de Kurson, poslanik desnog centra u toku rasprave o novom zakonu
(foto, Šarl de Kurson)

U francuskom parlamentu većinom glasova prošao je amandman za novi zakon po kome će Prefektura, kao administrativna vlast, moći da zabrani demonstracije. Moći će i da građane lišava slobode, iako nisu počinili krivično delo - samo na osnovu svog mišljenja zasnovanog na "ozbiljnim razlozima".

O zakonu će se u celini glasati 5. februara, ali su ovi amandmani bespovratno ušli u konačnu verziju predloga zakona nazvanog "zakon protiv razbijača".

„Probudite se drage kolege!“

Već pridev "preventivna" uz reč hapšenja, dovoljan je za uključenje alarma u znak opasnosti u kojoj se našla demokratija.

Pre samo sedamdeset i dve godine nacistički maršal Herman Gering objasnio je pred sudom u Nirnbergu da su po dolasku na vlast nacisti "preventivno hapsili i internirali lica koja još nisu počinila zločine ali za koje se moglo pretpostaviti da će ih počiniti ako ostanu na slobodi".

Kako je moguće da tekst novog francuskog zakona skoro pa citira Geringa? Gde smo i kako smo to zalutali? Upravo ovo pitanje u usijanoj debati u francuskom parlamentu postavio je poslanik desnog centra iz oblasti Marna - Šarl d Kurson.

"Administrativna vlast će pojedinca lišiti slobode kretanja i prava na demonstracije sa motivom da postoji pretpostavka, da postoje “ozbiljni razlozi da se misli” nešto loše o tom pojedincu. Ali ko je propisao te “ozbiljne razloge”? Pa ta ista administrativna vlast!", ironično je analizirao d Kurson, inače potpredsednik parlamentarne komisije za finansije, uzvikujući:

"Ali gde smo mi ovo drage kolege? Pa ovo je potpuno nazadovanje, rekao bi čovek da smo se vratili na režim iz Višija".

D Kurson nije popuštao pred uzvicima odobravanja i neodobravanja koji su se istovremeno zaorili u parlamentarnom amfiteatru. Pominjanje Višijevske Francuske, te nacionalne sramote koju je podržao ondašnji francuski parlament - izazvalo je burne reakcije.

"Da, da, drage kolege ! Lepo sam rekao - režim iz Višija!" nije prestajao d Kurson. "Pretpostavlja se da ste član pokreta otpora i na osnovu pretpostavke vas strpaju u zatvor. Gde smo mi to, probudite se drage kolege!", uzvikivao je ovaj poslanik čiji je otac bio član pokreta otpora.

"Videćete kada budete imali drugu vladu i kada budete u opoziciji, a ekstremna desnica na vlasti. Tada ćete videti drage kolege", opomenuo je prisutne d Kurson i na kraju uzviknuo:

"Glasati za ovaj tekst  je potpuna ludost, potpuna ludost!".

fra-d-kurson-s

Debata u francuskom parlamentu: Poslanik desnog centra iz oblasti Marna - Šarl d Kurson

Mogućnost „da završite u zatvoru ni zbog čega“

Svima je jasno da d Kurson misli ozbiljno jer je reč o poslaniku koji uživa nepodeljen ugled: nije korumpiran, majstor je za budžetska pitanja, kad govori - govori da bi nešto zaista rekao, ima poslanički staž od četvrt veka.

D Kurson je ubedljiv. Čak je i Makronova partija "U hodu",  koja ima većinu u Parlamentu, delimično izmakla kontroli "šefa". Zato su neki od "makronističkih" poslanika glasali protiv liberticidnih predloga vlade o preventivnim hapšenjima i zabranama demonstracija.

To ipak neće biti dovoljno da bi vladin predlog novog zakona bio odbijen.

D Kurson je u četvrtak posle poslaničke rasprave postao junak dana i društvenih mreža. Da njegova upozorenja nisu patetične retoričke figure, potvrdilo je, u isto vreme objavljeno, najnovije izdanje satiričnog nedeljnika "Okovani patak".

Pod naslovom "Neverovtna uputstva pravosuđa o žutim prslucima", satirični nedeljnik otkriva šta sadrži pismo koji su pariske sudije i istražne sudije - dobile od svojih nadređenih.

U ovom pismu, u pogavlju "pravosudni postupci", kaže se da kada je "žuti prsluk" jednom uhvaćen - "mogućnost da bude oslobođen - ne postoji", prenosi "Okovani patak", list koji živi isključivo od svojih čitalaca, a koji nikada nije izgubio spor pred sudom.

Čak i ukoliko se ispostavi da je policija greškom nekoga privela, u pismu se preporučuje da ga ipak uvedu u dosije koji znači da je kršio zakon. Čak i ukoliko "činjenice nisu utvrđene".

Na primer? Na primer žena za koju se utvrdi da u torbi nosi naočare za ronjenje kakve su nosili učesnici protesta kako bi se nekako spasli od suzavca. Čak i ako je reč o takvoj ženi koja je zatečena na putu za bazen, ona će biti uvedena u zajednički dosije sumnjivih. Ako je neko posle opet uhapsi - lako će je pronaći u dosijeu. U tom slučaju je "gotova" jer je "uhvaćena da dva puta krši zakon.

Dakle, možete da završite u zatvoru ni zbog čega. Još gore: ako su vas priveli krajem nedelje, ne treba da vas puste sve do ponedeljka kako ne biste uvećali redove žutih prsluka koji protestuju subotom.

Kada su novinari postavili pitanje portparolu javnog tužioca kako je ovo moguće on je odgovorio da novinari ne treba da prikažu stvari kao da je to moguće (?!).

Razumevanje iz Brisela

Amnesti internešenel objavila je početkom decembra alarmantan izveštaj o neopravdano velikom nasilju policije nad građanima i predsedniku i vladi koji i ne pominju da im je žao zbog deset poginulih civila i 1800 povređenih. Žalili su samo zbog skoro hiljadu povređenih policajaca čija je, inače, poslušnost vlastima sve manje izvesna.

Takođe, početkom decembra vlasti su iz preventivnih razloga uhapsile na desetine ljudi koji se sada pred sudovima terete za nešto šti nikada nisu učinili, ali im se pripisuje da su hteli da učine.

Sve ovo govori da administracija predsednika Makrona mora postepeno da ukida demokratiju ukoliko želi da opstane na vlasti. 

Za to ima podršku Evropske Unije koja ovoga puta ćuti kao zalivena. Brisel ne kritikuje Makrona zbog nedozvoljenog premašaja javne potrošnje - kao što bi to inače činio. Zna da je to učinio "teška srca" da bi umirio gnev "žutih prsluka".

Ovo saučesništvo Brisela sa Parizom može se objasniti jednim ključnim razlogom: poput institucija EU, Makron brani nad-državni sistem u kome su korporacije jače od država i drže ih u šaci.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...